Main Content

Úspešný debut Calzonu proti FC Barcelona: Katastrofálny výkon Arsenalu

štvrtok, 22. február 2024 09:14 | Autor: TASR

Francesco Calzona
Francesco Calzona | zdroj: TASR

Futbalisti SSC Neapol remizovali v stredajšom úvodnom zápase osemfinále Ligy majstrov s FC Barcelona 1:1. Na lavičke "Partenopei" debutoval tréner slovenskej reprezentácie Francesco Calzona, pod ktorého vedením odohral celý duel Stanislav Lobotka.

V druhom stretnutí zdolalo Porto favorizovaný Arsenal Londýn 1:0. Odvety sú na programe 12. marca. Calzonu čakal ostrý štart do premiérového pôsobenia v pozícii hlavného trénera na klubovej úrovni. Dôležitou súčasťou stredovej formácie mužstva spod Vezuvu bol slovenský reprezentant Stanislav Lobotka, ktorý odohral celý zápas. Do zostavy "Partenopei" sa prvýkrát od príchodu z Afrického pohára národov vrátil nigérijský útočník Osimhen, ktorý mal byť najväčšou zbraňou ofenzívy Calzonovho tímu.

Ďalší rekord prekonal španielsky krídelník Lamine Yamal. Ten sa stal vo veku 16 rokov a 223 dní najmladším hráčom v histórii, ktorý nastúpil vo vyraďovacej fáze LM. Práve ofenzívny "klenot" Kataláncov mal úvodnú príležitosť stretnutia, ale jeho strela zo štvrtej minúty smerovala nad Meretovu bránu. "Blaugranas" vyrukovali na súpera s vysokým napádaním, čo robilo domácim v úvode duelu značné problémy. Aj do ďalšej príležitosti sa dostal Yamal, ten ako prvý mieril do priestoru brány. Tretiu šancu zápasu mal v 24. minúte stredopoliar Gündogan, no jeho prudkú strelu vyrazil brankár SSC na roh.

Po zmene strán tempo zápasu mierne upadlo, avšak po hodine hry udrel poľský kanonier Lewandowski, ktorý po prihrávke Pedriho poslal Kataláncov do vedenia. Ofenzívni hráči Neapolu sa nedokázali počas úvodnej hodiny dlhšie udržať na lopte a v 68. minúte Calzona z hry stiahol gruzínskeho špílmachra Kvaraccheliju. Ten sa spoločne s Osimhenom či Politanom nedokázal dostať k priamemu ohrozeniu ter Stegena. Calzona chystal ďalšie dve striedania na záverečnú štvrťhodinu, keď do hry plánoval poslať Simeoneho a Raspadoriho.

Ešte pred striedaním však prišiel dôležitý moment v 75. minúte, keď Neapolčania udreli z prvej strely na bránu. V osobnom súboji dokázal Osimhen odtlačiť čistým spôsobom na hranici šestnástky brániaceho Martineza, strelou popri nohách prekonal ter Stegena a po gólovej radosti ho na ihrisku nahradil Simeone. Na začiatku piatej nadstavenej minúty bol blízko k rozhodnutiu hosťujúci Gündogan, ale jeho strela ľavačkou preletela tesne vedľa žrde a úradujúci taliansky majster si do odvety odnesie dobrú východiskovú pozíciu.

Duel v Porte začali oba tímy opatrne a výrazný pozor si musel dávať od druhej minúty hosťujúci stredopoliar Rice, ktorý videl rýchlu žltú kartu po faule na Galena. Prvú veľkú príležitosť mal v 21. minúte domáci Conceicao, ten však poslal volej z hranice malého vápna do žrde a tesne mimo bránu mierila z kopačky portugalského krídelníka aj následná dorážka. "Kanonieri" mali výraznú územnú prevahu a loptu držali na súperovej polovici, kde však narážali na kompaktnú defenzívu domácich.

Hráči Arsenalu boli pre domácich čitateľní a Porto dokázalo eliminovať Saku či Martinelliho. Hostia nastúpili do druhého dejstva v nezmenenej zostave a na prvú šancu v zápase si počkali až do 56. minúty, keď z rohu poslal prudký volej nad bránu Trossard. Arsenal ani vo zvyšku druhej časti hry nedokázal vystreliť na bránu portugalského tímu a v poslednej nadstavenej minúte pykal.

Spoza šestnástky vyskúšal šťastie Galeno a peknou strelou k opačnej žrdi rozjasal Estadio do Dragao. Pre brazílskeho krídelníka to bol už piaty gól v tohtoročnej edícii LM, čím sa dorovnal kvartetu Morata, Höjlund, Griezmann a Haaland. Portskí "draci" pôjdu na Emirates Stadium s dôležitou psychickou výhodou.