Main Content

Auston Matthews je gólostroj: Jeho meno je spájané s velikánmi ako Lemieux a Gretzky

štvrtok, 22. február 2024 09:13 | Autor: TASR

Auston Matthews
Auston Matthews | zdroj: TASR

Po dva góly v drese Toronta zaznamenali Auston Matthews a William Nylander, tri asistencie mal Mitchell Marner. Matthews ako prvý hráč v tejto sezóne pokoril 50-gólovú hranicu, na konte má 51 presných zásahov.

Päťdesiatgólovú métu dosiahol vo svojom 54. dueli sezóny, historicky najrýchlejšie spomedzi hráčov narodených v USA. Rýchlejšie to dokázal naposledy Mario Lemieux - v 50 dueloch v sezóne 1995/96. Rekord drží Wayne Gretzky, ktorý sa na 50-gólovú hranicu dostal už vo svojom 39. stretnutí za Edmonton v ročníku 1981/82. Matthews žiaril vo svojom rodisku, narodil sa v Scottsdale, iba 5 km od haly v Tampe. Vyrastal ako fanúšik Coyotes.

"Mali sme niekoľko presiloviek a boli sme schopní ich využiť. Snažil som sa urobiť si v nich priestor, (Mitch) Marner má vždy skvelý prehľad o tom, kde sa nachádzam a dokáže ma nájsť," povedal Matthews, ktorý v 535 zápasoch v základnej časti NHL nastrieľal 350 gólov. Maple Leafs vyhrali piaty zápas v rade.

"Je to malý krok v dlhej sezóne. Bol to zábavný zápas. Vrátil som sa domov a nastúpili sme proti tímu, ktorý to na nás vie. Predviedli sme dobrý komplexný výkon," dodal Matthews. Obranca Charlie McAvoy rozhodol v predĺžení o víťazstve Bostonu na ľade Edmontonu 6:5. Oilers prehrávali v druhej tretine už 1:4, ale dokázali vydolovať aspoň bod, k čomu im pomohli aj dva góly Warrena Foegeleho.

Boston po štyroch predchádzajúcich prehrách vyhral druhé stretnutie za sebou. Chicago prehralo desiaty z uplynulých 11 zápasov, doma podľahlo Philadelphii 1:3. Víťazný gól hostí zaznamenal Travis Konecny a bodoval tak už v siedmom zápase za sebou. Počas svojej série nazbieral 12 bodov (5+7). "Ak mám byť úprimný, nebol to úplne čistý zápas. Museli sme počas neho niekoľko vecí zmeniť. Dokázali sme sa dostať do vedenia, udržať si ho a vybojovať víťazstvo, od čoho sa musíme odraziť v ďalších dueloch," uviedol Konecny.

Pre Flyers to bolo 30. víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. Columbus uspel na ľade Anaheimu 7:4, pod čo sa zhodne tromi bodmi (1+2) podpísali Johnny Gaudreau a Boone Jenner. Obranca Zach Werenski a útočník Sean Kuraly zaznamenali po dva presné zásahy. V bránke Blue Jackets začal Daniil Tarasov, ktorý však v závere druhej tretiny za stavu 4:2 pre hostí inkasoval zásah hokejkou do tváre. Museli ho ošetriť a na štyri minúty prepustil miesto Elvisovi Merzlikinsovi. Lotyšský brankár za ten čas inkasoval dva góly z dvoch striel.

Tarasov sa za stavu 4:4 na začiatku tretej časti vrátil medzi žŕdky a jeho tím tromi gólmi dokázal zvrátiť víťazstvo na svoju stranu. Blue Jackets zastavili sériu piatich prehier vo vzájomných zápasoch s Ducks. "Po druhej tretine sme mali v šatni poctivú debatu. V tretej dvadsaťminútovke hrali chalani správnym spôsobom," poznamenal Pascal Vincent, tréner Columbusu.