Main Content

OFICIÁLNE: Francesco Calzona sa dohodol s SSC Neapol. Čo to znamená pre Slovensko?

pondelok, 19. február 2024 21:24 | Autor: TASR

Francesco Calzona
Francesco Calzona | zdroj: TASR

Trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie Francescovi Calzonovi pribudla do portfólia ďalšia funkcia. Stal sa nástupcom Waltera Mazzarriho na lavičke SSC Neapol, taliansky tím povedie už v stredajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti FC Barcelona.

Jeho angažovanie potvrdil šéf klubu Aurelio De Laurentiis pre portál sport.sky.it. Calzona sa s Neapolom dohodol na kontrakte na štyri mesiace do konca prebiehajúcej sezóny. Už v utorok povedie svoj prvý tréning, ktorý posunuli na 14.00 h. Ešte predtým by ho mali oficiálne predstaviť na stretnutí so zástupcami médií.

Slovenský futbalový zväz (SFZ), s ktorým sa minulý týždeň dohodol na zmluve minimálne do roku 2025, mu za vopred stanovených podmienok povolil pôsobenie v SSC do konca prebiehajúcej klubovej sezóny. "Je bolestivé vyhodiť priateľa ako je Mazzarri. Poďakoval som mu za to, že prišiel vo chvíli ťažkostí, ale musíme tiež byť schopní dať niečo viac Neapolu a jeho fanúšikom Neapolu. Teraz sa o to pokúsi Calzona, ktorý tu pracoval so Sarrim a potom so Spallettim a ktorý pozná 80 percent našich hráčov. Zajtra ho predstavíme hráčom," uviedol De Laurentiis v rozhovore pre Sky Sport Italia.

Zatiaľ nie je isté, či v realizačnom tíme Calzonu v Neapole bude figurovať bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie a hráč SSC Marek Hamšík, no podľa Sky by tam nemal ísť. Do Neapola si však má Calzona so sebou zobrať videoanalytika slovenskej reprezentácie Marca Briniho, jeho asistentmi budú Simone Bonomi a Francesco Sinatti. Sinatti pôsobí ako kondičný tréner zároveň aj pri talianskej reprezentácii.

Mazzarri v pondelok popoludní ešte viedol tréning tímu v klubovom centre v Castel Volturno, ale na otázky talianskych médií neodpovedal. V centre sa mal vtedy nachádzať aj šéf klubu Aurelio De Laurentiis. Večer už talianske médiá informovali, že Mazzari na lavičke definitívne skončil a nepovedie ani utorkový tréning. Calzona už v Neapole pôsobil, naposledy ako technický tréner v rokoch 2021 až 2022. Predtým (od 2015 do 2018) bol v SSC asistent hlavného trénera Maurizia Sarriho. Na lavičke Slovenska je od augusta 2022.

Pod jeho vedením odohrala reprezentácia štrnásť zápasov s bilanciou sedem víťazstiev, štyri remízy a tri prehry. V novembri doviedol tím k postupu na majstrovstvá Európy 2024. Neapol sa v lige trápi, vyhral iba dva z uplynulých ôsmich duelov a v tabuľke figuruje až na 9. mieste. Cez víkend doma iba remizoval 1:1 s FC Janov. "Partenopei" budú mať už tretieho trénera v tejto sezóne. V úvode viedol tím Rudi Garcia, ktorý skončil v novembri po prehre v 12. kole Serie A s FC Empoli 0:1. Francúz získal s Neapolom 21 bodov a mužstvu patrila štvrtá priečka.

Mazzarrimu sa však darilo ešte horšie, keď bol na lavičke rovnako v dvanástich dueloch a nazbieral len 15 bodov. Neapol zaostáva za prvým Interom Miláno o 27 bodov. Od konca druhej svetovej vojny sa len päťkrát stalo, že obhajca titulu skončil s mankom 20 alebo viac bodov za majstrom Serie A. Najhoršiu bilanciu má Juventus, ktorý v roku 1962, rok po zisku titulu, skončil o 24 bodov za AC Miláno.