Main Content

Conor McDavid nie je z tejto planéty: 6 asistencií v jednom zápase? Wow!

streda, 14. február 2024 13:41 | Autor: TASR

Connor McDavid
Connor McDavid | zdroj: TASR

Ústrednou postavou nočného programu NHL bol kanadský hokejista Connor McDavid. Kapitán Edmontonu zažil svoj druhý šesťbodový zápas v profilige, keď sa na triumfe nad Detroitom 8:4 podieľal šiestimi asistenciami.

Hetrikmi sa blysli Bobby McMann z Toronta a Brady Tkachuk z Ottawy. McDavid si vyrovnal osobné maximum, svoj prvý šesťbodový večer zažil 14. novembra 2019, keď proti Coloradu dosiahol tri góly a tri asistencie. Hviezdny útočník zaznamenal proti Red Wings aj jubilejnú 600. asistenciu v základnej časti a natiahol svoju osobnú domácu bodovú sériu už na 19 stretnutí.

Nazbieral počas nej 12 gólov a 33 asistencií. Vďaka stúpajúcim výkonom sa posunul so 77 bodmi už na tretie miesto v tabuľke produktivity, za lídrom Nikitom Kučerovom (90) zaostáva o trinásť bodov. Oilers vyhrali ôsmy domáci duel v sérii, Ryan Nugent-Hopkins k tomu prispel dvoma gólmi i asistenciou, Evan Bouchard jedným presným zásahom a dvomi asistenciami. "Myslím si, že naše prvé dva góly boli šťastné, najmä ten prvý. Nuge (Nugent-Hopkins, pozn. red.) predviedol pri oboch peknú akciu. Bol to vydarený večer," poznamenal McDavid.

Brilantná bola najmä jeho prihrávka na gól Evandera Kanea, keď sa v plnej rýchlosti "spin-o-ram-ou" obtočil okolo brániaceho Moritza Seidera, bekhendom prihral pred bránku spoluhráčovi, ktorý už nemal problém poslať puk do siete. "Myslím si, že jeho štatistiky hovoria za všetko - šesť asistencií, šesť plusových bodov, pritom sme nehrali ani jednu presilovku," vyjadril sa pre nhl.com na adresu McDavida tréner "olejárov" Kris Knoblauch.

"Neustále korčuľoval, bol jeden z mála hráčov, ktorý vydržal korčuľovať celých 60 minút. Akcie, ktoré dnes predviedol, boli jednoducho fenomenálne. Ak by nebol v top forme, pravdepodobne by sme toľko zápasov nevyhrali." Oilers strhli víťazstvo na svoju stranu v tretej tretine, ktorú ovládli 5:1.

"McDavid nám vyhral zápas," chválil lídra Edmontonu jeho spoluhráč Cody Ceci. "Podal neuveriteľný výkon. Myslím si, že bol trochu nahnevaný, že v minulom zápase vyšiel naprázdno (0:4 s Los Angeles, pozn. red.) a dnes to rozbalil. Sálal z neho oheň, hral úžasne. Nikdy som nič podobné predtým nevidel," dodal domáci obranca. Iba traja hráči v celej histórii súťaže dokázali dosiahnuť métu 600 asistencií skôr ako McDavid, ktorý na to potreboval 616 zápasov.

Wayne Gretzky sa na tento míľnik dostal v 416. stretnutí, Mario Lemieux potreboval na to 514 duelov a Bobby Orr 608. McDavid spolu s obrancom Pittsburghu Krisom Letangom (27. decembra proti NY Islanders) sú jediní hráči v tomto ročníku, ktorí dokázali v jednom zápase zaznamenať šesť asistencií. Iba dvom hráčom v celej histórii NHL sa podarilo nazbierať v jednom stretnutí viac asistencií - Gretzky mal sedem v troch rôznych zápasoch a Billy Taylor získal sedem asistencií v drese Detrotu v roku 1947.

Prvý hetrik v NHL dosiahol Bobby McMann, ktorý zariadil triumf Toronta nad St. Louis 4:1. Dvadsaťsedemročný útočník pôvodne ani nemal proti Blues ani nastúpiť a mal byť len zdravý náhradník. Tímu však ochoreli John Tavares a Mitchell Marner a tak dostal McMann šancu, ktorej sa chopil na jednotku. Hetrik spečatil gólom do prázdnej bránky. "Nevedel som, či nastúpim, ale snažil som sa na zápas riadne pripraviť, nikdy neviete, čo sa môže stať. Potom prišiel za mnou tréner a povedal, že ochoreli nejakí hráči a že budem hrať. Tak som sa snažil pristúpiť k zápasu podľa bežnej rutiny," vravel McMann.