Main Content

Barani s novým Kanaďanom: Má skúsenosti s Maple Leafs aj s Flames

pondelok, 12. február 2024 17:52 | Autor: TASR

HC 05 Banská Bystrica
HC 05 Banská Bystrica | zdroj: TASR

Kanadský hokejista Andrew Nielsen sa stal novou posilou HC´05 Banská Bystrica. Dvadsaťsedemročný obranca má nahradiť Petra Šenkeříka, ktorý na konci januára posilnil úradujúceho českého majstra HC Oceláři Třinec.

Robustný Nielsen strávil drvivú väčšinu svojej doterajšej kariéry v zámorí. V roku 2015 si ho vybrali v 3. kole draftu (65. miesto) do NHL zástupcovia tímu Toronto Maple Leafs, v drese ktorého sa však nikdy nepredstavil.

Podraftový ročník odohral v juniorskej WHL, odkiaľ sa však presunul na farmu Toronta. V sezóne 2016/17 získal v základnej časti nazbieral takmer 40 bodov a bol najproduktívnejším zadákom Toronta Marlies, kde napokon pôsobil do novembra 2018.

Nasledovala výmena do Calgary, ktoré ho však rovnako poslalo len do AHL. S výnimkou sezóny 2020/21, ktorú strávil v drese rakúskeho Linzu, pôsobil prevažne na rozhraní AHL a ECHL.

V tomto ročníku obliekal pred príchodom pod Urpín dres nórskeho tímu Vålerenga, kde v 23 zápasoch získal 14 bodov (1+13). "Podpísaním Andrewa do nášho tímu vstúpime do poslednej fázy sezóny silnejší. Ide o hráča, ktorý hral vyše 200 zápasov v AHL. Pri svojej výške je solídny korčuliar, dobrý v defenzívnych činnostiach, má dobrú prácu s hokejkou a kvalitnú prvú prihrávku. Zároveň si vie na ľade urobiť poriadok, keď treba a verím, že priniesie do nášho tímu presne to, čo nám trochu chýba," povedal pre klubový web športový manažér Ľuboš Pisár. Nielsen priletí na Slovensko v utorok poobede a v stredu sa pripojí k tímu na tréningu.

"Cítil som, že prišla tá správna príležitosť pokračovať v progrese mojej hokejovej kariéry v Európe a postupne sa predrať do lepších líg. Viem, že náš tím má veľa kvalít a ja dúfam, že po príchode rýchlo zapasujem a prispejem svojou hrou. Prezentujem sa poctivou, tvrdou defenzívou, no dokážem prispieť aj v hre smerom dopredu. Teším sa na svoj príchod a budem veriť, že spoločnými silami zájdeme v play off čo najďalej," uviedol kanadský obranca.