Main Content

Mesiac pred MS zápasy s Dánskom s výbornou náladou

piatok, 6. apríl 2012 15:32 | Autor: Dominika Mariňáková

Mesiac pred MS zápasy s Dánskom s výbornou náladou
Mesiac pred MS zápasy s Dánskom s výbornou náladou | zdroj: Dominika Mariňáková pre Sport7.sk, citácie SITA, foto SITA

Už o mesiac, 4. mája 2012, nastúpia naši hokejisti na svoj prvý zápas na tohtoročných MS proti úradujúcim olympijským víťazom z Kanady. Naša reprezentácia začala svoju prípravu 26. marca v Piešťanoch, začiatkom tohto týždňa presunula svoj tábor do Košíc.

V prvom týždni prípravy dostalo šancu 24 hráčov, ku ktorým sa postupne pripájajú ďalší, najnovšie Branko Radivojevič s Tomášom Kudročom. Čaká sa aj na vývoj v play off českej extralige, z ktorej by našu reprezentáciu mohli prípade posilniť Milan Bartovič z Liberca či Milan Hruška z Brna. Ako uviedol tréner národného tímu Vladimír Vůjtek: ,,S prvým sústredením v Piešťanoch som spokojný. Hráči odviedli maximum, trénovali s chuťou a chcú zabojovať o šancu dostať sa na majstrovstvá sveta.“

Nálada v tíme je podľa slov viacerých hráčov výborná. Ako uviedol obranca Richard Stehlík, tréningy sú na vysokej úrovni a atmosféra vynikajúca. Príprava reprezentácie potrvá až do 28. apríla, kedy odohrajú posledný z ôsmich prípravných zápasoch v Bratislave proti Nemecku.

Čo sa týka ďalších posíl, z našich hráčov, ktorí hrajú v zámorí, môžeme už s určitosťou rátať s Milanom Jurčinom: ,,Určite prídem. Na Slovensko by som mal doraziť v polovici apríla a tréner Vůjtek môže s mojimi službami počítať.“

Najbližšie prípravné zápasy odohrajú Slováci dnes a v sobotu o 17:00 v Košiciach proti Dánsku, ktoré odvysiela aj STV. Bilancia s týmto súperom pre nás vyznieva pozitívne (7 víťazstiev, 0 remíz, 2 prehry), niektorí naši hráči však ešte stále majú na pamäti dánsky výprask z MS 2010 v podobe prehry 0:6. Hráči si napriek tomu veria a rátajú s podporou publika:  ,,Sú tu niektorí hráči, ktorí hrali v spomínanom stretnutí, takže určite to majú v pamäti. Väčšina hráčov tam však nebola a myslím si, že je to aj lepšie. Som presvedčený, že budeme hrať svoju hru. Dánov chceme zdolať a predviesť i dobrý hokej. Verím, že príde čo najviac fanúšikov,“ vyjadril za všetkých brankár Július Hudáček, ktorý sa určite bude v Košiciach cítiť ako doma.

Okrem neho sa v brankárskej výstroji po ľade premávajú ešte Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec) a Ján Laco (Lev Poprad). Táto brankárska trojica sa pravdepodobne predstaví aj na samotných MS, keďže Peter Budaj (Montreal Canadiens) odmietol reprezentačnú pozvánku kvôli chýbajúcej zápasovej praxi a rodinným dôvodom a Ján Lašák (Amur Chabarovsk) si potrebuje doliečiť zranenia ešte zo zápasov základnej časti KHL. Jediným možným kandidátom na brankársky post tak ostáva už len Jaroslav Halák, ktorý však so svojím tímom St. Louis Blues už má istotu postupu do play off NHL a prvé zápasy na majstrovstvách tak takmer s istotou nestihne.

Nominácia SR na dvojzápas v Košiciach


Brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR, počet reprezentačných zápasov 8 / gólov 0), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd., 6/0), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL, 6/0)

Obrancovia: I
van Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL,48/3), Michal Grman (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Ivan Jankovič (HK 36 Skalica, 0/0), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR, 12/0), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR, 31/2), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL, 106/3), Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL, 73/2) René Vydarený (HC České Budějovice, ČR, 63/3), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín., 21/1)

Útočníci:
Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR, 7/0), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL, 47/6), Peter Galamboš (MHC Mountfield Martin, 0/0), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL, 87/24), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR, 5/0), Milan Kytnár (HPK Hämeenlinna, Fín., 0/0), Patrik Lušňák (HK 36 Skalica, 4/0), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín., 45/8), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL, 36/13), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL, 65/11), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL, 15/2), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL, 81/9).