Main Content

SLOVÁCI V NHL: Rekordný zápis Šimona Nemca, Tatar bez kanadského bodu

pondelok, 15. január 2024 23:30 | Autor: TASR

Šimon Nemec
Šimon Nemec | zdroj: TASR

Hokejisti Bostonu zvíťazili v pondelňajšom zápase zámorskej NHL nad New Jersey 3:0. Za Devils zaznamenal svoju rekordnú minutáž (25:26 min) v profilige slovenský obranca Šimon Nemec.

Devätnásťročný bek nazbieral dva mínusové body a odpykal si dvojminútový trest v prvej tretine. Rovnakým výsledkom prehral aj Seattle na ľade Pittsburghu. Tomáš Tatar odohral za Kraken 16:19 min a v stretnutí nebodoval. Nemec bol druhý najvyťažovanejší hráč "diablov" po obrancovi Lukeovi Hughesovi, ktorý odohral až 28:10 min.

Nemec sa blysol 124 sekúnd pred záverečnou sirénou, keď zmaril možnosť na skórovanie do prázdnej bránky domácemu útočníkovi Bradovi Marchandovi. Devätnásťročný obranca hokejkou zasiahol letiaci puk do opustenej bránky a vyrazil ho do rohu ihriska. Už o pár sekúnd sa snažil hasiť chybu L. Hughesa, ktorý stratil puk v útočnom pásme, no Nemec v rýchlostnom súboji nestačil odstreliť puk pred Trentom Fredericom, ktorý v páde spečatil do prázdnej bránky triumf Bruins. Tretie čisté konto v sezóne zaknihoval brankár Jeremy Swayman, ktorý zneškodnil 28 streleckých pokusov súpera.

Už piaty shutout zaznamenal brankár Pittsburghu Tristan Jarry, ktorý nepustil za svoj chrbát žiadnu z 21 striel hráčov Seattlu. "Tučniakov" nasmeroval za triumfom 3:0 dvoma gólmi kapitán Sidney Crosby. Seattle prehral prvý zápas po sérii deviatich výhier. Do tretice čisté konto a opäť pri víťazstve 3:0 si pripísal brankár Buffala Ukko-Pekka Luukkonen, ktorý zlikvidoval všetkých 27 pokusov hráčov San Jose. Výrazný podiel na triumfe Sabres mal aj americký útočník Casey Mittelstadt, ktorý strelil gól a pridal dve asistencie.

Ruskú pečať má víťazstvo Columbusu nad lídrom Západnej konferencie Vancouverom (4:3 pp a sn). V riadnom hracom čase sa dvakrát presadil Dmitrij Voronkov, raz skóroval Jegor Činachov a v samostatných nájazdoch rozhodol Kirill Marčenko. Canucks prehrali prvý duel po sérii piatich výhier.

NHL - výsledky:

Buffalo - San Jose 3:0,

Boston - New Jersey 3:0,

Columbus - Vancouver 4:3 pp a sn,

Florida - Anaheim 4:5 pp,

Pittsburgh - Seattle 3:0