Main Content

Košičania mohli lídra zdolať, ale Rysy to zvládli: Čo rozhodlo podľa Cemana?

štvrtok, 4. január 2024 08:15 | Autor: TASR

HC Košice
HC Košice | zdroj: TASR

Tréner hokejistov HC Košice Dan Ceman po stredajšej prehre so Spišskou Novou Vsou ocenil streleckú snahu svojho tímu, ktorý však podľahol lídrovi tabuľky 2:3. Pre "oceliarov" to bola piata domáca prehra po sebe a celkovo desiata z uplynulých jedenástich zápasov. Spišiaci dokázali zvíťaziť na ľade trápiaceho sa majstra uplynulej sezóny aj napriek viacerým hráčskym absenciám.

Košičania mali za sebou nevydarený december, počas ktorého prehrali osem z deviatich zápasov. V prvom zápase kalendárneho roka opäť nepotešili svojich fanúšikov a pred takmer 6-tisíc divákmi prehrávali už od 28. sekundy. "Nezačali sme dobre, naše prvé striedanie nám nevyšlo. Naše najväčšie chyby sme robili pred vlastnou bránkou. Hrali sme dobrý hokej, no mám pocit, že sme si až príliš chceli prihrávať a dať si extra prihrávku, aby sme dali gól do otvorenej bránky," uviedol Ceman.

Jeho zverenci si viackrát vytvorili tlak okolo bránky hostí, no dlho bez želaného efektu. Na gól z úvodu zápasu ešte dokázali zareagovať presným zásahom Jensa Olssona v oslabení, no odpoveď na gól Victora Björkunga z druhej tretiny prišla neskoro. Kapitán Michal Chovan skóroval desať sekúnd pred záverečnou sirénou, Róbert Džugan krátko predtým gólom do prázdnej bránky domácich upravil na priebežných 1:3.

"V tretej tretine sme hrali presne ten hokej, aký chceme hrať. Bolo tam veľa nahodených pukov na bránku. Mali sme dve-tri veľké šance, ktoré sme nepremenili. Šance si vytvárame, no nevieme ich premieňať. Pred týmto zápasom som si pozeral štatistiky a videl som, že v decembri (osem prehier z deviatich zápasov, pozn.) sme si vytvorili viac gólových príležitostí než v novembri. Aj dnes sme mali veľa šancí, no nedokázali sme z nich skórovať. Súpera sme prestrieľali, no musíme zapracovať na tom, aby sme vytvorené šance premieňali na góly," konštatoval Ceman.

Michal Chovan strelil svoj štvrtý gól v sezóne a jubilejný 200. v extraligovej kariére: "Teraz je to tá najmenej podstatná vec. Snažím sa čo najlepšie odviesť prácu pre tento tím a vždy ísť naplno." Na základe výsledkov z uplynulých 10 zápasov sú Košičania najslabší tím súťaže, no kapitán tímu verí, že čoskoro sa prejaví sila mužstva.

"Dnes sme mali výpadok možno 8-10 minút, inak sme hrali to, čo sme chceli. Tlačili sme sa na bránku, no chcelo to viac gólov. V našej situácii si už nemôžeme dovoliť odohrať zlých desať minút. Určite však nebudem nič hovoriť o tom, že sa trápime. Ja stále verím, že to príde. Vieme, aký máme tím, aké máme podmienky, trénerov. Verím, že sa nakopneme, sezóna je ešte dlhá. Vieme, kedy sa bude lámať chlieb. Musíme všetci držať spolu a dostať sa z toho," poznamenal Chovan.

Trénerovi Spišskej Novej Vsi Vlastimilovi Wojnarovi z rôznych dôvodov chýbali brankár Marcel Melicherčík, obrancovia Juraj Valach, Adam Žiak a Ľubomír Malina a aj útočníci Dalibor Bortňák a Lukáš Hamráček. Líder tabuľky však aj v Košiciach potvrdil výbornú hernú fazónu, ktorá ho sprevádza prakticky od začiatku sezóny. "Pomohlo nám, že sme skórovali už v prvom striedaní po prvom vstupe do útočného pásma. Potom sme mali presilovku, v ktorej sme si mohli pomôcť a odskočiť súperovi na dva góly, no my sme v nej inkasovali. Presilovky boli celý zápas naša slabá stránka. Košice vedeli, čo v nich chceme hrať a ako. V druhej tretine sme mali pasáž, keď sme Košice zamkli a mali sme niekoľko minút veľký tlak, no nepodarilo sa nám pridať viac gólov. Domáci vedeli, že im v tretej tretine neostáva nič iné, než nás pritlačiť. To aj robili a mali sme čo robiť, aby sme to ubránili. Aj akousi silou vôle sme dokázali zápas doviesť do víťazného konca. Sme veľmi radi, že si dnes odvážame tri body," povedal Wojnar.

Zrkadlom priaznivých výsledkov Spišiakov sú aj individuálne štatistiky, ktoré sú pre viacerých hráčov najlepšie v doterajšej kariére. Patrí k nim aj útočník Róbert Džugan, ktorý nazbieral už 16 kanadských bodov, ktoré znamenajú jeho osobný rekord v slovenskej extralige. Na ľade Košíc strelil už 11. gól v sezóne, ktorý sa napokon ukázal ako víťazný. V prvom rade ho však tešilo cenné víťazstvo, po ktorom majú Spišiaci naďalej sedembodový náskok na Poprad. "Bol to veľmi náročný zápas. Mali sme veľa zranených a chorých hráčov a náš káder bol oklieštený. Ukázali sme charakter tak, ako v mnohých predošlých zápasoch. Je skvelé, že sa nám podarilo zvíťaziť, zvlášť hneď v prvom zápase roku. To je veľké pozitívum," povedal Džugan.