Main Content

V USA a v Kanade chvália Slafkovského: Bol toto jeho najlepší zápas v NHL?

streda, 3. január 2024 11:43 | Autor: TASR

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: TASR

Juraj Slafkovský má za sebou jeden z najvydarenejších zápasov v NHL. Slovenský hokejista prispel v noci na stredu asistenciou k víťazstvu Montrealu na ľade Dallasu 4:3, pričom sa podieľal aj na ďalších dvoch góloch hostí.

Devätnásťročný útočník vybojoval v 5. minúte puk v útočnom pásme, prihral kapitánovi Nickovi Suzukimu, ktorý z prvej prestrelil domáceho brankára Scotta Wedgewooda a vyrovnal na priebežných 1:1. Slafkovský si tak pripísal 10. asistenciu a 14. bod v sezóne. V druhej tretine sa poctivo vrátil dozadu pomôcť spoluhráčom v defenzíve, pri mantineli odstavil od puku Tya Dellandreho a umožnil tak obrancovi Montrealu Jordanovi Harrisovi naštartovať brejk, ktorý zakončil gólom na 3:1.

"Začalo sa to výborným bránením Juraja Slafkovského. Neviem, či mu pripísali asistenciu, ale mal by ju za to dostať. Bola to od neho vynikajúca hra," pochválil slovenského krídelníka Harris. Slafkovského aktivita vyústila aj vo štvrtý gól Canadiens. Počas presilovky v náročnej pozícii v obkolesení dvoch protihráčov dokázal udržať puk v útočnom pásme, posunul ho na Suzukiho, strojová kombinácia pokračovala cez Seana Monahana na Colea Caufielda, ktorý zvýšil na 4:1 pre "Habs".

Slafkovský mal tak pri tomto presnom zásahu "tretiu asistenciu". Po zápase viacerí zámorskí experti vyzdvihli Slafkovského výkon. "Musíme ho za predvedenú hru pochváliť. Z fyzického hľadiska mal 19-ročný krídelník slabší vstup do zámorskej kariéry, no postupne začal viac využívať svoju robustnú postavu pri forčekovaní, čím získaval puky a vytváral chaos v útočnom pásme," uviedol na adresu Slafkovského novinár Marc Dumont z Montreal Hockey Now, ktorý pokrýva dianie v najúspešnejšom klube profiligovej histórie. Slovenský mladík netajil po zápase spokojnosť.

"Musíte v prvom rade hrať zodpovedne v obrane, potom budete mať viac príležitostí v útočnom pásme. Snažil som sa odviesť si svoju prácu v obrannom pásme a následne predviesť niečo v útoku. Myslím si, že to bol jeden z mojich lepších výkonov v sezóne. Veľmi sa však na to nesústredím, je to súčasť mojej cesty, musím sa usilovať hrať stále lepšie. Aj v uplynulých stretnutiach sme hrali dobre, len sme nevyhrali, dnes sme boli za výkon odmenení a získali sme dva body," povedal pre klubový web Slafkovský. Slovenský krídelník získal asistenciu v druhom zápase za sebou, predtým bodoval aj na ľade Tampy Bay (3:4). Bronzový medailista z Pekingu 2022, najužitočnejší hráč olympijského turnaja a prvý muž vlaňajšieho draftu nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu so Suzukim a Caufieldom. Odohral 19:14 minúty, okrem asistencie zaznamenal aj jednu strelu na bránku, plusový bod a dva hity.