Main Content

Slováci sa zapojili do diania v NHL: Martin Fehérváry nedohral zápas

sobota, 30. december 2023 09:34 | Autor: TASR

Martin Fehérváry
Martin Fehérváry | zdroj: TASR

Hokejisti New Jersey so slovenským obrancom Šimonom Nemcom zvíťazili v noci na sobotu na ľade Ottawy 6:2 a slávili v NHL tretí triumf za sebou. Uspel aj Seattle s Tomášom Tatarom, Kraken zdolal Philadelphiu 2:1 po predĺžení a natiahol víťaznú sériu na štyri stretnutia.

Martin Fehérváry nedohral zápas na ľade New Yorku Islanders, pre zranenie odstúpil z hry už v 7. minúte. Washingtonu bude chýbať bližšie neurčený čas. Devils potvrdili zlepšenú formu víťazstvom na ľade Ottawy, pod ktoré sa gólom a tromi asistenciami podpísal švédsky krídelník Jesper Bratt. Brankár Nico Daws vo svojej tohtosezónnej premiére vykryl 25 z 26 striel.

"Bol to pre nás obrovský zápas. Tieto dva body sme naozaj potrebovali. Je za tým úsilie celého tímu. Nico odchytal výborný duel a veľmi nám pomohol k tomuto víťazstvu," uviedol Bratt podľa nhl.com. "Bola to veľká zábava. V prvej tretine som bol dosť nervózny, ale potom som sa do toho dostal. Som rád, že sme zvíťazili. Všetci hrali fantasticky počas celých 60 minút, čo bolo dôležité. Veľmi mi uľahčili prácu," povedal Daws, ktorého pochválil aj tréner Lindy Ruff: "Skvelý prvý zápas. Urobil tri alebo štyri zákroky, ktoré zmenili priebeh duelu a pomohli nám k triumfu."

Nemec nastúpil opäť v prvej obrannej dvojici Devils s Jonasom Siegenthalerom, počas 18:04 min vyslal dve strely na súperovu bránku a pripísal si plusový bod. Seattle s Tomášom Tatarom vyhral nad Philadelphiou 2:1 po predĺžení, víťazný gól strelil v tretej minúte extračasu obranca Justin Schultz. Tatar si počas 16:36 min na ľade pripísal jeden strelecký pokus, odsedel si dve trestné minúty za nedovolené bránenie.

Útočník hostí Sean Couturier nastúpil na svoj 754. zápas v profiligovej kariére, čím prekonal Chrisa Theriena (753) a osamostatnil sa na piatom mieste v tejto klubovej štatistike. Flyers viedli od 17. minúty, keď sa v oslabení presadil Travis Konecny, ktorý dosiahol svoj štvrtý gól v početnej nevýhode v sezóne. Za uplynulých desať rokov sa podarilo zaznamenať rovnaký počet presných zásahov v oslabení len Kevinovi Hayesovi v ročníku 2019/2020 a Mattovi Readovi v sezóne 2013/2014.

Domáci však v ďalších dvoch dejstvách dali dva góly vďaka Vincentovi Dunnovi a Schultzovi, bodovali v ôsmom stretnutí v rade a v šiestom zvíťazili. Oliver Bjorkstrand si pripísal asistenciu a odohral 500. zápas v NHL. Stal sa šiestym hráčom narodeným v Dánsku, ktorý dosiahol tento míľnik. Fehérváry nedohral súboj Washingtonu v aréne New Yorku Islanders pre zranenie v hornej časti tela.

Už v 7. minúte po podrazení zo strany Andersa Leeho spadol a prudko narazil do zadného mantinelu. Po náraze sa iba ťažko zdvíhal z ľadu, následne zamieril do šatne a do hry sa už nevrátil. Stihol odohrať len 2:18 min. Spolu so slovenským obrancom sa v rovnakom čase zranil Capitals aj brankár Charlie Lindgren po tom, ako ho trafil puk do oblasti krku. Medzi žŕdkami ho nahradil Darcy Kuemper. "Obaja nám budú chýbať v najbližšej budúcnosti," uviedol pre nhl.com tréner hostí Spencer Carbery na adresu zranených Fehérváryho a Kuempera.

"Stratiť dvoch hráčov tak skoro v zápase nám spôsobilo veľké problémy. Zranenie brankára je unikátne, no tak trochu cítite, že sa z toho viete dostať. No stratiť obrancu hneď na začiatku znamená, že od druhého striedania dohrávate zápas len s piatimi zadákmi. Potom sa vám hráči veľmi rýchlo vyčerpajú, čo vás dostane do zložitej situácie. Nie je to však niečo, z čoho sa nedá vyhrabať." Jean-Gabriel Pageau a Julien Gauthier sa na výhre Islanders podieľali zhodne dvomi presnými zásahmi a asistenciou.

V dueli Dallas - Chicago (5:4 pp) zažiaril domáci Roope Hintz, fínsky center pomohol Stars k triumfu hetrikom. Bol pre neho štvrtý v kariére v NHL a prvý v tejto sezóne. Domáci síce po jedenástich minútach prehrávali 0:2, ale štyrmi presnými zásahmi si v ďalšom priebehu vypracovali pred záverom dvojgólový náskok. "Ukázali sme, že sa vieme vrátiť do zápasu, aj keď sme prehrávali. To je jedna vec, s ktorou sme spokojní, vieme, že nikdy nie sme mimo hry. Zároveň však musíme udržať náskok, ktorý si vytvoríme. Myslím si však, že je to len o tom, aby sme zostali trpezliví a držali sa toho, čo vieme, že funguje," konštatoval Wyatt Johnston, útočník Stars.

Blackhawks v tretej časti vyrovnali vďaka Jasonovi Dickinsovi a druhý gól v stretnutí dosiahol Tyler Johnson. Osem sekúnd pred koncom predĺženia však rozhodol Hintz. "Je dôležité mať puk v predĺžení a vtedy si vytvoríte aj viac šancí," dodal Fín. Stal sa piatym hráčom v histórii klubu, ktorý skompletizoval hetrik gólom v predĺžení. Johnny Gaudreau rozhodol v predĺžení o víťazstve Columbusu nad Torontom (6:5 pp). "Damon Severson ma našiel voľného a ja som len dostal puk do bránky. Musíme na tom stavať," uviedol americký krídelník, ktorý si v zápase pripísal aj dve asistencie. Blue Jackets predtým trikrát prehrali.

"V priebehu duelu sme sa zlepšovali. Myslím si, že v tretej tretine sme hrali naším štýlom a s potrebnou intenzitou," povedal Pascal Vincent, tréner Columbusu. Maple Leafs v zápase štyrikrát viedli, no aj tak nedokázali vyhrať. Morgan Rielly zaznamenal tri asistencie a trojica hráčov Auston Matthews, Mitchell Marner a William Nylander mala zhodnú bilanciu 1+1.

"Nemôžeme robiť takéto chyby," hneval sa kouč hostí Sheldon Keefe. Matthews dosiahol 29. presný zásah v sezóne a vedie tabuľku strelcov celej súťaže. Gólovú prestrelku videli diváci v Detroite, kde domáci uspeli nad Nashvillom 5:4 po predĺžení. Víťazný gól zaznamenal švédsky útočník Lucas Raymond. Tri body za Red Wings dosiahli Jake Walman (2+1) a Alex DeBrincat (1+2). Za hostí sa blysli rovnako troma bodmi a zhodnou bilanciou 2+1 Švédi Gustav Nyquist a Filip Forsberg.

Colorado uspelo na ľade St. Louis 2:1, keď oranca Devon Toews strelil rozhodujúci gól necelé tri minúty pred koncom tretej časti. Nathan MacKinnon nebodoval prvýkrát od 18. novembra a po 19 zápasoch. Počas tejto série nazbieral 36 bodov (13+23). Rekordér v drese Avalanche je Mats Sundin, ktorý si pripísal minimálne bod v 30 dueloch za sebou v sezóne 1992/93. Na druhom mieste je Paul Šťastný (20 v ročníku 2006/2007), syn legendárneho slovenského útočníka Petra Šťastného. Peter v sezóne 1983/84 bodoval za Colorado v devätnástich stretnutiach v rade. Brankár domácich Jordan Binnington odchytal 249. duel za Blues a vyrovnal sa v tejto štatistike Grantovi Fuhrovi.