Main Content

Hviezdy, ktoré sa nezúčastnia svetového šampionátu juniorov: Slovensko má dvojité zastúpenie

nedeľa, 17. december 2023 20:14 | Autor: Róbert Kalnický

MS 20 2023
MS 20 2023 | zdroj: Sport7.sk

Svetový šampionát juniorov vo švédskom Göteborgu odštartuje už o pár dní. Na sever Európy pricestujú najväčšie hokejové hviezdy, ktoré sa narodili v roku 2004 a neskôr. Nájdu sa však aj viaceré mená, ktoré na šampionáte hokejistov do 20 rokov neuvidíme. Toto sú najväčšie osobnosti, ktoré sa podujatia nezúčastnia.

Azda nie je pochýb, že najväčšou stratou na kanadskej súpiske bude útočník Chicaga Blackhawks Connor Bedard. Draftová jednotka z roku 2023 sa naplno ustálila v najlepšej hokejovej lige sveta a patrí k oporám svojho tímu. Trénerský štáb celku z veterného mesta postavil Bedarda do pozície prvého centra. Tento post mu sedí a vo svojej premiérovej sezóne má na konte už 12 gólov a 13 asistencií v 30 odohratých dueloch.

Pre Javorové listy to však nie je jediná strata. S určitosťou bude na súpiske najväčšieho ašpiranta na zlato chýbať aj forward Seattlu Kraken Shane Wright. Štvorka minuloročného draftu taktiež patrí k najlepším hráčom ročníka 2004. Aktuálne pravidelne nastupuje v AHL v celku Coachelly Valley Firebirds. Veľkou stratou bude určite aj neúčasť Adama Fantilliho. Trojka tohtoročného draftu sa podobne ako Bedard naplno etablovala v najlepšej hokejovej lige sveta a vo farbách Columbusu Blue Jackets podáva presvedčivé výkony.

Svoje štarty v najlepšej hokejovej lige sveta zbierajú aj Matthew Poitras či Zach Benson. Ich účasť na svetovom šampionáte juniorov je stále otvorená. Vedenie favorita podujatia si totiž ponechalo pred odletom do Európy na súpiske jedno voľné miesto, ktoré by mohol zaujať práve jeden z hráč z tohto tandemu. Okrem nich je v hre ešte aj príchod Kevina Korchinského, ktorý je stabilnou súčasťou defenzívy Chicaga Blackhawks.

Matthew Poitras
Matthew Poitras | zdroj: TASR

Na šampionáte budú s veľkou pravdepodobnosťou absentovať aj veľké americké hviezdy. Najväčšou stratou pre výber USA sa dá jeznoznačne označiť Logan Cooley, ktorý aktuálne nastupuje vo farbách Arizony Coyotes. Trojka minuloročného draftu odohrala v doterajšom priebehu ročníka 30 stretnutí, v ktorých dosiahol tri presné zásahy a trinásť asistencií. Chýbať americkému výberu bude aj Charlie Stramel, ktorý vlani USA reprezentoval, no tentokrát sa na súpisku nezmestil.

Ani Suomi sa nemôžu spoľahnúť na plnú súpisku. Najväčšou hviezdou celku mal byť útočník Joakim Kemell, ktorého Nashville Predators draftoval v roku 2022. Vedenie Preds však rozhodlo, že šikovný pravák nedostane na podujatie priepustku. Takmer každý fanúšik v krajine tisícich jazier očakával účasť mladučkého Arona Kiviharjua, ktorý bojuje o čo najlepšiu pozíciu v blížiacom sa drafte. Z účasti na svetovom šampionáte však hráča IFK Helsinki vyradilo zranenie. Do akcie by sa mal vrátiť až vo februári.

Taktiež ani Česko a Švédsko nebudú na majstrovstvách sveta pravdepodobne v plnom zložení. Najmä Česká reprezentácia sa spoliehala na príchod Jiřího Kulicha. Šikovný člen organizácie Buffala Sabres aktuálne síce figuruje na súpiske národného tímu, no je veľmi pravdepodobné jeho povolanie do prvého tímu Šablí v NHL. Švédi sa zas nebudú môcť spoľahnúť na tohtoročnú dvojku draftu Lea Carlssona. Šikovný center je stabilnou súčasťou zostavy Anaheimu Ducks a jeho účasť na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov je prakticky nulová.

Ani Slovensko, žiaľ, nebude na majstrovstvách sveta juniorov v kompletnom zložení. Trénerský štáb vyskladaný okolo Ivana Feneša nemôže počítať s dvoma najväčšími hviezdami ročníka 2004. Juraj Slafkovský pridáva druhú sezónu vo farbách Montrealu Canadiens a aktuálne nastupuje v elitnej formácii po boku Colea Caufielda a Nicka Suzukiho.

 

 

Pred rokom slovenskú dvadsiatku za úspechmi ťahal ako kapitán Šimon Nemec. Pri tohtoročnej účasti je „problémom" jeho povolanie do najlepšej hokejovej ligy sveta. New Jersey Devils vytiahlo Nemca do prvého tímu a spravilo z neho jedného z najdôležitejších mužov defenzívy. Nemec pravidelne nastupuje v elitnej obrane po boku Jonasa Siegenthalera a na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov ho s najväčšou pravdepodobnosťou neuvidíme.