Main Content

Lukáš Haraslín a Ivan Schranz nebudú chýbať v jarnej časti Európskej ligy

piatok, 15. december 2023 12:54 | Autor: TASR

Lukáš Haraslín
Lukáš Haraslín | zdroj: TASR

Futbalisti Sparty Praha v zostave so slovenským reprezentantom Lukášom Haraslínom zvíťazili v zápase záverečného 6. kola C-skupiny Európskej ligy na ihrisku Arisu Limassol 3:1. V tabuľke obsadili druhú priečku a na jar sa predstavia v play off o osemfinále.

Priamo medzi 16 najlepších tímov súťaže sa kvalifikoval Glasgow Rangers, prvenstvo v skupine mu zabezpečilo víťazstvo 3:2 na pôde Betisu Sevilla, ktorý bude na jar pokračovať v play off o osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Ivan Schranz prispel gólom k víťazstvu Slavie Praha nad Servette Ženeva 4:0. Vďaka presvedčivému triumfu sa český klub udržal na čele tabuľky G-skupiny a postúpil z prvého miesta priamo do osemfinále druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže.

Pre Slaviu to bol zároveň historicky prvý triumf v skupine v niektorej z európskych pohárových súťaží. Slavia si vďaka víťazstvu udržala dvojbodový náskok pred AS Rím, ktorý zdolal Šeriff Tiraspoľ 3:0. Taliansky tím sa prebojoval do ďalšej fázy z druhého miesta, o postup medzi šestnástku najlepších zabojuje v šestnásťfinále. Ženeva obsadila 3. miesto a z Európskej ligy sa presunie do Európskej konferenčnej ligy, v ktorej ju čaká šestnásťfinále. Pre Tiraspoľ sa účinkovanie v pohárovej Európe skončilo. FC Liverpool bez viacerých hráčov základnej zostavy prehral na ihrisku Real Union Saint-Gilloise 1:2, no napriek druhej strate bodov zostal na prvej priečke E-skupiny.

Tú mal istú už pred záverečnými súbojmi. Druhé miesto obsadil francúzsky Toulouse, ktorý sa so skupinovou fázou rozlúčil víťazstvom na ihrisku LASK Linz 2:1. V H-skupine potvrdil svoju suverenitu Leverkusen, ktorý rozdrvil Molde 5:1. Do osemfinále postúpil bez straty bodu, nórsky tím bude pokračovať v EKL. Z druhého miesta v "háčku" postúpili hráči Karabachu, ktorí si vo štvrtok poradili s najslabším tímom skupiny BK Häcken 2:1. V F-skupine bolo o postupujúcich rozhodnuté už pred záverečnými zápasmi, otázne ostávalo iba poradie na čele skupiny.

Tá vygradovala priamym súbojom o prvé miesto, v ktorom FC Villarreal triumfoval na ihrisku Stade Rennes 3:2 a postúpil priamo do osemfinále. Domáci neboli ďaleko od remízy, ktorá by im zaručila víťazstvo v skupine, no vyrovnávajúci gól Lorenza Assignona v závere nadstaveného času neuznal rozhodca po zásahu VAR pre ofsajd. Ajax Amsterdam zdolal AEK Atény 3:1 a gréckeho súpera odsunul v tabuľke B-skupiny na posledné štvrté miesto, vďaka čomu si slávny holandský klub zaistil aspoň miestenku v play off o osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Skupinu vyhral Brighton, ktorý vo vzájomnom dueli o prvé miesto zdolal Olympique Marseille 1:0.

V 88. minúte rozhodol Joao Pedro. Bitku o prvé miesto v A-skupine vyhral úradujúci víťaz Európskej konferenčnej ligy West Ham United, ktorý si poradil s Freiburgom 2:0 a postúpil priamo do osemfinále. Nemecký tím obsadil druhú pozíciu a predstaví sa v play off o osemfinále EL