Main Content

Barcelona pod úroveň a s druhým sklamaním v rade: Mohol by tréner Xavi dostať výpoveď?

štvrtok, 14. december 2023 13:25 | Autor: TASR

Xavi
Xavi | zdroj: © TASR

Futbalisti Antverp sa rozlúčili s tohtoročnou edíciou Ligy majstrov senzačným víťazstvom nad FC Barcelona. V záverečnom zápase H-skupiny prekvapivo zdolali katalánsky tím 3:2 a vybojovali svoje jediné tri body do tabuľky. Barcelona zostala na čele skupiny vďaka lepším vzájomným zápasom s Portom, ktoré triumfovalo nad Šachtarom Doneck 5:3 a postúpilo z druhého miesta.

Antverpy prehrali všetky predchádzajúce stretnutia skupinovej fázy a posledné miesto v tabuľke mali isté už pred duelom s Barcelonou. Úradujúci belgický majster šiel do vedenia hneď v 2. minúte, keď sa po chybnej rozohrávke brankára Iňakiho Peňu presadil 18-ročný Arthur Vermeeren. Hostia vyrovnali v 36. minúte po góle Ferrana Torresa a po zmene strán ich mohol do vedenia poslať Jules Kounde, ktorý nastrelil brvno. Na 2:1 zvýšil v 56. minúte Vincent Janssen a ďalší gól nepadol až do nadstaveného času. Bod pre "blaugranas" mohol zachrániť v 91. minúte 17-ročný Marc Guiu, hostia sa však dlho netešili, keďže o triumfe Belgičanov rozhodol o minútu neskôr ďalší mladík George Ilenikhena.

Barcelončania prehrali už druhý zápas za sebou, v nedeľnom dueli La Ligy podľahli Girone 2:4. "Áno, mám obavy a je to normálne. V tíme nie je pohoda. Sme v zlej sérii, máme za sebou dva negatívne výsledky. Musíme sa zlepšiť a uvedomiť si, že nie sme na dobrej ceste," uviedol po stretnutí tréner Xavi Hernandez. Španielsky kouč vyzdvihol kvalitu súpera: "Odohrali skvelý zápas, čo sa týka intenzity či agresivity. Vytvárali protiútoky, ktoré sme nevedeli zastaviť. Janssen a Vermeeren boli veľmi, veľmi dobrí. My sme hrali pod našu úroveň." Xaviho postreh možno doplniť o fakt, že Vermeeren sa stal hráčom zápasu.

"Po góle som sa veľmi tešil, ako dieťa sa o takýchto veciach rozprávate s bratmi. Splnil sa mi sen," citovala Belgičana agentúra AFP. Z boja o druhé miesto vzišlo úspešnejšie Porto, Šachtar sa musí uspokojiť s účasťou v Európskej lige. Portugalčania viedli od 9. minúty zásluhou Galena, za Doneck vyrovnal v 29. minúte Danylo Sikan. Do dvojgólového vedenia poslali domácich Galeno a Mehdi Taremi, hosťom sa ešte podarilo znížiť po vlastnom góle Stephena Eustaquia. Dráma sa však nekonala, na 4:2 zvýšil 40-ročný veterán Pepe a v 82. minúte sa presadil Francisco Conceicao. Na konečných 3:5 z pohľadu ukrajinského tímu skorigoval v 88. minúte Eguinaldo. Portu by na postup do osemfinále stačila aj remíza.

"Tento tím si zaslúžil víťazstvo za úsilie, ktoré sme vynaložili od začiatku skupinovej fázy. V Porte nikdy nehráme na remízu, aj keď by nám vyhovoval aj takýto výsledok. Tréner nám hovoril, že zápas bude ako finále a my musíme vyhrať. Misia splnená," uviedol po stretnutí Galeno. Kormidelník Šachtaru Marino Pušič nebol z výkonu svojich zverencov ani zďaleka sklamaný. "Je trochu zvláštne prehrať a zároveň byť na hráčov hrdý. Ale prišli sme sem bojovať, hrať a ponúknuť ľuďom dobrý futbal proti veľmi dobrému súperovi. Moji hráči zo seba vydali všetko a bojovali až do konca. Som na tento mladý tím hrdý."