Main Content

FC Barcelona je späť v play-off Ligy majstrov! Kontroverzia v Paríži, famózny Dortmund

streda, 29. november 2023 08:52 | Autor: TASR

Robert Lewandowski
Robert Lewandowski | zdroj: TASR

Futbalisti FC Barcelona, Borussie Dortmund, Atletica Madrid a Lazia Rím si v utorňajšom programe 5. kola skupinovej fázy Ligy majstrov zabezpečili postup do osemfinále. Barcelonu posunulo ďalej víťazstvo 2:1 v H-skupine nad FC Porto, Dortmund triumfoval v F-skupine na pôde AC Miláno 3:1 a Atletico s Laziom zvládli svoje zápasy v E-skupine.

Paríž SG v zostave s Milanom Škriniarom remizoval v dôležitom domácom súboji F-skupiny s Newcastlom United 1:1, keď sa o vyrovnanie postaral vo ôsmej minúte nadstaveného času Kylian Mbappe. Francúzsky šampión figuruje na druhom mieste tabuľky o dva body pred Newcastlom a AC Miláno, pričom postúpiť môže ešte môžu všetky tri tímy. Dortmund už má osemfinálovú miestenku a skupinu vyhrá, keď o dva týždne doma nepodľahne PSG.

Newcastle prišiel do Paríža bez viacerých zranených hráčov, ale v 24. minúte ho poslal do vedenia Alexander Isak. Domácim chýbala ľahkosť, ich najväčšiu šancu na vyrovnanie spálil v nadstavenom čase prvého polčasu Ousmane Dembele. Po zmene strán zaváhal vo dvoch príležitostiach Bradley Barcola a do domácich radov sa začala vkrádať nervozita, ktorá ich sprevádzala až do konca zápasu. V nadstavenom čase však hlavný rozhodca Marciniak po konzultácii s VAR ukázal na biely bod po hre rukou od Valentina Livramenta vo vlastnej šestnástke a Mbappe z pokutového kopu vyrovnal - 1:1. V druhom stretnutí zamotaného "efka" viedla Borussia Dortmund od 10. minúty na pôde AC Miláno po góle Marca Reusa z jedenástky, keď krátko pred ním neuspel z bieleho bodu Olivier Giroud.

V 37. minúte "rossoneri" vyrovnali, presadil sa Samuel Chukwueze. Vedenie si hostia vzali späť v 59. minúte po góle Jamieho Bynoea-Gittensa a v 69. minúte Karim Adeyemi stanovil na konečných 1:3. Atletico zdolalo 3:1 domáci Feyenoord, za ktorý nastúpili obaja Slováci - Dávid Hancko v základe a Leo Sauer na záverečnú štvrťhodinu. Ich tím skončí v tabuľke E-skupiny tretí a bude na jar pokračovať v 16-finále Európskej ligy. Druhé Lazio zdolalo doma Celtic Glasgow 2:0, keď sa v záverečnej desaťminútovke dvakrát presadil striedajúci Ciro Immobile. Barcelona potrebovala na spečatenie postupu z H-skupiny zvíťaziť nad FC Porto, no jej plány po polhodine naštrbil stredopoliar Pepe. Už o dve minúty však Katalánci vyrovnali zásluhou Joaa Cancela a po zmene strán ich poslal do vedenia ďalší portugalský legionár Joao Felix, pričom tesný náskok si už favorit ustrážil.

V hre o postup vďaka víťazstvu 1:0 nad Royalom Antverpy zostáva Šachtar Doneck. Ukrajinský tím má na konte 9 bodov rovnako ako Porto, o dva týždne ho bude musieť v Portugalsku zdolať, aby sa dostal na druhú postupovú pozíciu. V G-skupine bola tajnička postupujúcich tímov vylúštená už pred zápasmi 5. kola. Vzájomný duel Manchestru City a RB Lipsko priniesol víťazstvo anglického tímu 3:2, ktoré obhajcu trofeje potvrdilo ako víťaza skupiny, Lipsko skončí druhé.

City pritom po polčase prehrávalo po dvoch góloch Loisa Openu, po zmene strán sa o obrat postarali Erling Haaland, Phil Foden a Julian Alvarez. V druhom zápase "géčka" si Young Boys Bern poradil s CZ Belehrad 2:0 a zabezpečil si tretie miesto, ktoré mu garantuje účasť v jarnom šestnásťfinále Európskej ligy.