Main Content

Levice ukončili svoje pôsobenie v Európe: Posledný zápas im nevyšiel podľa predstáv

streda, 22. november 2023 19:50 | Autor: TASR

Patrioti Levice
Patrioti Levice | zdroj: TASR

Basketbalisti Patriotov Levice prehrali vo svojom záverečnom zápase J-skupiny Európskeho pohára FIBA na palubovke fínskej Kataja Basket 83:92. Aktuálny majster Slovenska tak obsadil v tabuľke tretiu pozíciu s bilanciou dvoch výhier a štyroch prehier a nezopakoval minuloročný postup do druhej fáze súťaže.

Levičania napĺňali predzápasové ambície a plány, vo Fínsku si išli za víťazstvom. Výrazne im k tomu pomohol vstup, keď po pár akciách viedli 8:2. Kataja na svoju šancu v zápase dlho nečakala, úsekom 11:4 si zobrala vedenie na svoju stranu. Hosťujúca obrana si nevedela poradiť so Sibandem a Egekezem, ale k výraznejšiemu úniku súpera nepustila.

Ofenzívne ladenú prvú štvrtinu prehrali Patrioti napokon tesne – 23:26. Do druhej periódy nastúpil tím trénera Michala Madzina s úplne odlišným nasadením a energiou, hlavne duo Adaway a Wheeler sa postaralo o 18-bodovú šnúru, ktorá ich posadila na koňa. Na levickej strane bola podkošová sila a solídna streľba, Kataja na to odpovedala pokusmi za tri body.

Tým sa držala v hre, do polčasovej prestávky sa jej podarilo ukrojiť z manka, ale Levice išli spokojnejšie, keď viedli 52:45. Aj druhý polčas začal v značne útočnom tempe. Patrioti si skrz trio Adaway, Wheeler a Kováč držali náskok, ale domáce družstvo sa postupne približovalo trojbodovou streľbou. V jednej chvíli sa Kataja dostala do krátkeho vedenia, úspešným autorom bol Singleton.

Pre zápas bol tento moment zlomový, sily sa vyrovnali a do poslednej časti sa išlo za stavu 73:73. V záverečnej štvrtine ťahal Sibande fínsky tím za prvým víťazstvom v skupine, Patriotom sa v tejto fáze mierne zasekla útočná produktivita. Kataja toho naplno využila a v samotnom závere zlomila duel na svoju stranu.