Main Content

Bola Ukrajina proti Talianom ukrivdená? Mudryk si takmer v nadstavenom čase vypýtal penaltu

utorok, 21. november 2023 14:00 | Autor: TASR

Ukrajina
Ukrajina | zdroj: TASR

 Talianska futbalová reprezentácia oslavovala v pondelok postup na budúcoročné ME v Nemecku, na ktorých bude obhajovať prvenstvo z predošlého kontinentálneho šampionátu. "Azúrovým" stačila v nemeckom Leverkusene v záverečnom stretnutí C-skupiny bezgólová remíza s Ukrajinou.

Napriek tomu sa Taliani od začiatku duelu nespoliehali iba na bránenie. V prvom dejstve mali loptu častejšie na svojich kopačkách a dokázali aj pohroziť v ofenzíve. "Naša hra v prvom polčase bola dobrá, mali sme veľa príležitostí na skórovanie. Museli sme držať loptu vpredu," uviedol pre oficiálnu webovú stránku UEFA hlavný tréner Talianska Luciano Spalletti. Najväčšiu šancu na odvrátenie strachovania sa o výsledok mal v 29. minúte Davide Frattesi, ktorého strelu po nábehu za ukrajinskú obranu zlikvidoval ľavou nohou brankár Anatolij Trubin.

"Rozmýšľal som nad tým, že by som ho prehodil, ale keď som si spomenul na zápas za Inter proti Benfice Lisabon v Lige majstrov, vedel som, že brankár vyjde von a urobí rozštep. Preto som sa snažil poslať mu loptu pomedzi nohy, ale mieril som príliš do strany," povedal Frattesi. Ukrajinci po zmene strán pridali na ofenzívnej aktivite, no zlyhávali vo finalizácii a brankára Gianluighiho Donnarummu ohrozili iba raz. Hosťujúcim hráčom však s istotou "zatrnulo" v tretej minúte nadstaveného času druhého polčasu. Striedajúci Oleksandr Zubkov adresoval spätnú prihrávku do šestnástky na Mychajla Mudryka, ktorý po prebratí lopty prepadol cez brániaceho Bryana Cristanteho.

Ukrajinci ihneď reklamovali faul, keďže sa zdalo, že ku kontaktu naozaj prišlo. Hlavný arbiter Jesus Gil Manzalo však počkal na možný pokyn od VAR-u, ktorý ale neprišiel a Talianom odľahlo. "Sme veľmi šťastní. Sme tam, kde si zaslúžime byť so všetkými ťažkosťami, ktoré sme mali, ale vďaka novému trénerovi a celému štábu sme späť. Ideme tam ako úradujúci majstri a opäť vydáme zo seba maximum. Vieme, že ak budeme hrať v takomto duchu, môže sa nám dariť. Ďakujeme všetkým fanúšikom, v záverečných minútach nám podali neuveriteľnú pomocnú ruku pri bránení výsledku. Všetci sme boli jednotní," poznamenal po stretnutí v Bay aréne kapitán "squadry azzurra" Donnarumma. Ukrajina ešte stále živí nádej na účasť v Nemecku.

Čaká ju totiž play off fáza, do ktorej sa dostanú tímy na základe účinkovania v Lige národov UEFA a vzídu z nej poslední traja účastníci turnaja. Na meno súpera si ešte Ukrajinci musia počkať do utorkového vyvrcholenia kvalifikačného cyklu. "Do záverečného hvizdu sme dali zo seba všetko a do play off ideme s hrdosťou. Poďakovali sme sa našim priaznivcom za veľkú pomoc. Prišli sem z celej Európy, boli úžasní. Teraz máme čas, aby sme sa čo najlepšie pripravili na play off. Ak sa nám podarí udržať si zdravie, máme veľkú šancu uhrať dobrý výsledok," poznamenal ukrajinský kapitán Taras Stepanenko.