Main Content

Dokonalá portugalská kvalifikácia: Ronaldo a spol. pri ceste na EURO 2024 nestratili ani bod

pondelok, 20. november 2023 09:26 | Autor: TASR

Portugalsko - Slovensko
Portugalsko - Slovensko | zdroj: TASR

Futbalisti Portugalska zakončili svoje účinkovanie v kvalifikácii ME 2024 víťazstvom nad Islandom 2:0 a v tabuľke "slovenskej" J-skupiny dosiahli plný počet 30 bodov.

Za nimi a slovenským tímom, ktorý potvrdil druhú priečku víťazstvom v Bosne a Hercegovine 2:1, sa umiestnili reprezentanti Luxemburska, ktorí zvíťazili v Lichtenštajnsku 1:0. V doterajšom priebehu kvalifikácie sú bez straty bodu už iba Francúzi, ktorých v utorok čaká záverečný zápas v Grécku.

Portugalci viedli od 37. gólom Bruna Fernandesa a ich hernú prevahu potvrdil Ricardo Horta v 66. minúte. Portugalcov čaká deviata účasť na ME, vrcholom bolo zlato v roku 2016. Duel medzi Lichtenštajnskom a Luxemburskom viedla francúzska rozhodkyňa Stephanie Frappartová, ktorá už v 5. minúte vylúčila útočníka hostí Danela Sinaniho po faule a následnej konzultácii s VAR.

Hostia napokon aj v oslabení potvrdili pozíciu favorita a vďaka gólu Gersona Rodriguesa zo 69. minúty triumfovali 1:0. Reprezentanti Lichtenštajnska napokon nebodovali ani v poslednom kvalifikačnom zápase a v J-skupine obsadili bez bodu posledné miesto.

Belgický útočník Romelu Lukaku strelil v nedeľňajšom zápase proti Azerbajdžanu štyri góly, ktorými zvýšil svoj náskok na čele najlepších strelcov kvalifikácie ME 2024. Po záverečnom zápase Belgicka mal so 14 presnými zásahmi štvorgólový náskok na druhého v poradí Cristiana Ronalda z Portugalska, ktorý neskóroval v následnom zápase s Islandom.