Main Content

Hrdina Takáč a strelec Ďuriš: Trnava uchmatla favoritovi bod + HLASY

piatok, 10. november 2023 10:16 | Autor: TASR

Michal Ďuriš
Michal Ďuriš | zdroj: TASR

Gól Michala Ďuriša zabezpečil futbalistom Spartaka Trnava zisk bodu na pôde Nordsjaellandu. "Bíli andeli" remizovali v Dánsku 1:1 a prvýkrát zabodovali v H-skupine Európskej konferenčnej ligy. Napriek tomu stratili po nerozhodnom výsledku šancu na postup do ďalšej fázy.

V prvom polčase bol však rozdielový hráč brankár hostí Dominik Takáč. Ten sa blysol v stretnutí hneď trikrát. Najprv zablokoval prihrávku pred bránu z pravej strany, potom zneškodnil pokus prenikajúceho kapitána Marcusa Ingvartsena a krátko pred prestávkou zabránil lacnému gólu domácich. Loptu nakopnutú od brány Andreasa Hansena mohol umiestniť za jeho chrbát Christian Rasmussen.

Penaltu v podaní Ingvartsena síce nezvládol, no tréner Michal Gašparík bol napriek tomu s jeho výkonom spokojný. "Zachytal si. V prvom polčase bol náš rozdielový hráč, ktorý nás držal nad vodou. Oni svoje šance aj zahodili. Ostatné však vyriešil fantasticky a v prvom polčase to bol jeden z našich najkľúčovejších hráčov," uviedol tréner na pozápasovej tlačovej konferencii pre TASR. Jeho kvalitný výkon však podľa neho nespôsobil vypadnutie domácich z tempa. Ich hra stratila náboj po inkasovanom góle v podaní Ďuriša, ktorý prišiel vďaka signálu po rohovom kope.

"Niekedy sú také zápasy, že im všetko padne, teraz to tak v prvom polčase nebolo. Keď sa bavíme o mentálnej stránke, najdôležitejší bol ten vyrovnávajúci gól. Odvtedy bolo na nich vidieť, že si nevedia poradiť," povedal 41-ročný kouč. Druhý gól Spartaka v "háčku" bol dlho neistý, pre možné postavenie mimo hry. Situáciou sa zaoberal VAR.

"Asistenti mi hovorili, že bude ofsajd. Už som kričal na stopérov, nech dajú pozor, keby domáci dostanú rozohrávku. Potom mi znova povedali, že to bude malinký ofsajd. Ja som si hovoril, že asi nie, keď to riešia tak dlho," opísal Gašparík trojminútové čakanie na verdikt. V dôsledku zranení ho pred zápasom trápili absencie v defenzíve. Napokon siahol po štvorčlennej obrane a na ľavú stranu postavil netradične pravého krídelníka Erika Daniela.

Defenzíve pomáhal aj stredopoliar Martin Bukata, ktorý sa vrátil do zostavy po vyše dvoch mesiacoch. "Chcel som skúsiť trocha ofenzívnejšie ladenú formáciu, aby sme eliminovali chyby z minulosti. Podľa toho, čo hral súper, mi vychádzal najlepšie tento systém. Myslím si, že sme sa trafili aj zostavou," vysvetlil Gašparík. Pred odchodom do Dánska hovoril o cieli získať nejaké body. To sa podarilo a mužstvo navyše zložilo náročnú psychickú skúšku, keď na štvrtý pokus v EKL dokázalo odpovedať na úvodný gól súpera.

"Áno, táto remíza je pre nás víťazstvo. Nie však preto, že sme prehrávali, ale pre to, proti komu sme hrali a na akom povrchu. Nordsjaelland má vyššiu individuálnu kvalitu a je zvyknutý na takto náročné zápasy," povedal kormidelník ohľadom súpera, ktorý prehral v tomto kalendárnom roku na domácom ihrisku s umelým trávnikom len dva zápasy.

Nordsjaelland sa mohol výrazne priblížiť k historicky prvému postupu do play off európskej súťaže. Pred štvrtým kolom "háčka" sa počítalo s jeho triumfom a víťazstvom Fenerbahce Istanbul na pôde Ludogorcu Razdrad. Takáto konštelácia by bola pre Dánov veľmi priaznivá - na bulharského majstra by mali šesť bodov po tom, ako ho deklasovali 7:1. Okrem prekvapivej remízy v Right to Dream Parku však prišlo k väčšej senzácii na trávniku Ludogorcu, ktorý zdolal favorita 2:0.

Razgrad a Nordsjaelland tak delí momentálne len jeden bod a o druhom postupujúcom pravdepodobne rozhodne až záverečné kolo. "Zápas aj forma sú sklamanie. Nevieme dobre zrýchliť a to nám sťažuje situáciu. V prvom polčase sme na tom boli dobre a s množstvom príležitostí, navyše sme nehrali naplno. Druhé dejstvo bolo príliš neusporiadané a necelistvé. Nie som spokojný s obranou. Boli sme málo dôrazní a nechali sme im priestor," neskrýval sklamanie tréner domácich Johannes Hoff Thorup. V prospech hostí hralo úctyhodné množstvo trnavských fanúšikov, ktorých pricestovalo do Dánska až šesťsto.

"Kolegovi som hovoril, že sme sa cítili ako doma. Videl som veľa zápasov, tento štadión býva mŕtvy a vďaka našim divákom to tu konečne žilo. Najmä v nadstavení vlievali našim hráčom energiu," povedal Gašparík na záver. Jeho tím čaká v nedeľu ligový zápas na pôde Košíc. V EKL sa predstaví najbližšie 30. novembra proti Ludogorcu, na ktorého trávniku prehral prvý zápas 0:4. Na záver skupiny čaká "Bílich andelov" duel na pôde Fenerbahce Istanbul (14.12.).