Main Content

Spartak Trnava si pripísal prvý bod v EKL, napriek tomu prišiel o šancu postúpiť

štvrtok, 9. november 2023 21:07 | Autor: TASR

Michal Ďuriš
Michal Ďuriš | zdroj: TASR

Futbalisti Spartaka Trnava remizovali vo štvrtkovom zápase Európskej konferenčnej ligy na pôde FC Nordsjaelland 1:1. Slovenský tím tak stratil šancu na postup do vyraďovacej fázy a s jedným bodom figuruje na dne tabuľky H-skupiny. Tú vedie s deviatimi bodmi Fenerbahce Istanbul.

V ďalšom programe EKL nastúpia Trnavčania 30. novembra proti bulharskému Ludogorcu Razgrad. Domáci nepotvrdili úlohu favorita a jediný gól dali z penalty. Spartak naopak svedomito bránil a nenechal sa stiahnuť na súperovu polovicu bez lopty. O vyrovnávajúci gól sa postaral v 64. minúte Michal Ďuriš.

H-skupina Európskej konferenčnej ligy,

4. kolo: FC Nordsjaelland - FC Spartak Trnava 1:1 (1:0)

Góly: 32. Ingvartsen (z 11 m) - 61. Ďuriš. Rozhodovali: Al Emara - Valjakka, Mantere (všetci Fín.). ŽK: Schjelderup - Paul, Takáč, Procházka

Nordsjaelland: Hansen - Hey, Nagalo, Jensen-Abbew, Frese - Nygren (70. Schjelderup), Tverskov, Svensson (70. Sertdemir) - Rasmussen (64. Dorgeles), Ingvartsen, Osman (90.+3. Schandorf)

Trnava: Takáč - Koštrna, Kóša, Štetina, Daniel - Bukata (73. Procházka), Zeljkovič Bainovič - Ofori, Ďuriš (83. Paur), Azango (75. Štefánik)

Domáci hrali na začiatku podľa očakávania riskantne, trnavskí hráči sa však držali na svojich pozíciách a tak ich súper posunul hru vyššie. To viedlo k prvej vážnej šanci, keď vystrelil Nygren tesne vedľa z hranice malého vápna po peknej kombinácii. V 10. minúte sa dostal k prvej strele aj Spartak. Bukata to skúsil z hranice šestnástky, no mieril mimo. O chvíľu skúsil pozornosť vysunutého brankára Hansena z polovice ihriska, no neúspešne. Vzápätí prišiel gól od domáceho kapitána Ingvartsena, skóroval však z ofsajdu. Vtedy začal ofenzívny tlak Nordsjaellandu, ktorý ťažil najmä z dobrých fyzických súbojov a opakovane sa dostával do šestnástky. Operoval najmä cez krídelníka Osmana, ten dal naľavo zabrať Danielovi, Štetinovi a dôležitý zákrok vytiahol aj brankár Takáč.

Štetina nemal ďaleko od gólu z priameho kopu v 23. minúte a hneď na to mieril tesne vedľa žrde aj Osman na druhej strane. Takáč sa blysol aj proti prenikajúcemu Ingvartsenovi, na pokutový kop kapitána však už nestačil. Hostia sa k nemu dostali po polhodine hry po ruke Ďuriša. Dánsky kanonier usadil loptu do ľavého dolného rohu a Takáč predpokladal opačný zámer. Inkasovaný gól vyhodil obranu "Bílich andelov" trocha z tempa, súper to však nevyužil. V jedinej ofenzívne silnej epizóde Spartaka poslal o chvíľu prudkú a nebezpečnú strelu pod brvno kapitán hostí Koštrna. Brankár Hansen si s ňou poradil a o chvíľu sa jeho spoluhráči takmer postarali o lacný gól v sieti Spartaka.

Odkop domácich spred vlastnej brány neodhadol Kóša a veľkú šancu Rasmussena opäť zažehnal Takáč. Na začiatku druhého dejstva boli herne iniciatívne obe strany. Hostia mali snahu zaskočiť Hansena z diaľky, s pokusmi domácich si poradila defenzíva Spartaka. Ten sa po chvíli dokázal udržať na polovici súpera a po necelej hodine hry zakončil Azango. Bol v ofsajde, no o dve minúty neskôr už skóroval Ďuriš. Gól padol po rohovom kope, ktorý rozohral Bainovič na Oforiho. Ghanský stredopoliar následne poslal loptu pred bránu a Hansen už nestačil na prudkú Ďurišovu hlavičku. Situáciu ešte preveroval systém VAR pre možný ofsajd. Po inkasovaní vyvinuli ofenzívnu snahu opäť hostia, chýbala im však presnosť a dôslednosť.

V tom čase pristúpili obaja tréneri k viacerým striedaniam. Thorup preskupil najmä stred poľa a Gašparík vystriedal navrátilca Bukatu, ktorého nahradil Procházka. Hru zdržalo ku koncu zápasu zranenie brankára Hansena, bol však schopný pokračovať. Nevýrazný prejav Nordsjaellandu v útoku sa začal v úplnom závere prejavovať na nervozite domácich hráčov. V nadstavení opanovali polovicu súpera, triumf však nevybojovali.