Main Content

Toto sa len tak nevidí: Harry Maguire sa stal hrdinom Manchestru United a vrátil tím do hry o postup

streda, 25. október 2023 17:00 | Autor: TASR

Harry Maguire
Harry Maguire | zdroj: TASR

Futbalisti Manchestru United zostávajú v hre o postup do osemfinále Ligy majstrov. V utorok zdolali FC Kodaň v zostave aj so slovenským obrancom Denisom Vavrom 1:0 a pripísali si do tabuľky A-skupiny prvé tri body. Na tretej priečke zaostávajú o bod za Galatasarayom Istanbul, ktorý napriek dobrému výkonu podľahol doma Bayernu Mníchov 1:3.

Nemecký šampión zostal po utorku stopercentný. Hráči z Old Traffordu ukončili sériu bez víťazstva v najprestížnejšej európskej súťaži, ktorá trvala päť duelov. Pre klub bola pritom najdlhšia v histórii. Dokázali tak vzdať hold klubovej legende Bobbymu Charltonovi, ktorý zomrel v sobotu vo veku 86 rokov. Jediným strelcom zápasu sa stal v nedávnej dobe kritizovaný obranca Harry Maguire. Hrdinom duelu bol aj brankár Andre Onana, ktorý v záverečnej akcii stretnutia chytil jedenástku Jordanovi Larssonovi. Klub z Manchestru nepôsobil na domácej pôde presvedčivo, najmä v prvom polčase. V 76. minúte však Christian Eriksen poslal do šestnástky ideálny center a Maguire hlavičkoval presne. Za United skóroval po 20 mesiacoch.

"Prvý polčas nebol ani trochu dobrý. Cez polčas sme si to vydiskutovali a po zmene strán to bolo oveľa lepšie. Hrali sme sebavedomo, v rýchlom tempe a s intenzitou. Od Christiana som dostal vynikajúcu loptu. Dať gól bol úžasný pocit pre mňa, ale čo je dôležitejšie, bol to veľký moment pre tím," sršal po stretnutí spokojnosťou Maguire, ktorého citovala klubová webstránka.

Tridsaťročný obranca bol už v lete na odchode z Manchestru, no aj pre zranenie kolegov z obrany začal opäť dostávať šancu a využil ju. V základnej zostave nastúpil štvrtýkrát v sezóne vo všetkých súťažiach a United všetky stretnutia vyhrali. "Uplynulý rok som toľko nehral, nebolo to pre mňa jednoduché. Toto je futbal, vo veľkých kluboch je veľká konkurencia. Som profesionál a momentálne som šťastný, že môžem pomáhať tímu víťaziť," priznal bývalý kapitán United.

Anglického reprezentanta pochválil aj tréner Erik ten Hag: "Je oveľa aktívnejší pri útočení. Má sebavedomie v súbojoch, dokáže dominovať voči protivníkom v tú správnu chvíľu a dnes sa mu dostalo odmeny. Hlavičkovanie je jeho silná stránka a dostal aj skvelý pas." Kamerunský brankár Onana predviedol počas svojho krátkeho pôsobenia v tíme tiež niekoľko lapsusov, no tie mu po jeho bravúrnom zákroku v záverečnej akcii zápasu nik pripomínať nebude. "Ukázal osobnosť. On vie, že u nás neukázal vždy úroveň, na akú je schopný sa dostať. Proti Sheffieldu v sobotu však už podal veľmi dobrý výkon a aj dnes. Chytanie jedenástok bola vždy jeho silná schopnosť," zhodnotil vystúpenie zverenca holandský kouč, ktorý musí teraz pripraviť mužstvo na víkendové derby s mestským rivalom City.

Nechýbalo veľa a Manchester United by bol po 3. kole na dne A-skupiny s jediným bodom. Stačilo, aby Jordan Larsson premenil penaltu. Syn legendy švédskeho futbalu Henrika Larssona prišiel na trávnik v 85. minúte a rozhodujúci moment nezvládol. "Mohol ísť kopať on alebo Kevin Diks. Uprednostnil som čerstvé nohy, preto išiel on," prezradil tréner FC Kodaň Jacob Neestrup podľa oficiálnej webstránky klubu. "Ja aj hráči sme ho po zápase objali. Nikto mu nič nevyčítal, je to súčasť hry."