Main Content

Kanadskému Calgary sa naďalej nedarí: Adam Ružička odohral slušnú porciu, napokon hral v prvom útoku

pondelok, 23. október 2023 08:29 | Autor: TASR

Adam Ružička
Adam Ružička | zdroj: TASR

Hokejisti Calgary Flames prehrali v noci na pondelok v zámorskej NHL na ľade Detroitu Red Wings 2:6. V prvom útoku hostí sa predstavil aj Slovák Adam Ružička, ktorý nebodoval v druhom zápase za sebou. Dvadsaťštyriročný hokejista strávil na ľade 16:48 minúty.

V elitnej formácii bol prvýkrát v tejto sezóne, tréner Ryan Huska naznačil túto zmenu po piatkovom zápase na ľade Buffala (4:3). Tam sa Ružička postaral o víťazný gól. V šiestich stretnutiach v prebiehajúcom ročníku nazbieral štyri kanadské body, jeho tím zaznamenal dva triumfy a štyri prehry, z toho jednu po samostatných nájazdoch. V tabuľke Západnej konferencie je desiaty.

Víťazný gól domácich strelil Dylan Larkin, ktorý zvýšil na 3:0 na začiatku druhej tretiny. Pri presnom zásahu mu asistoval Alex DeBrincat, ktorý získal štyri kanadské body, keďže strelil aj hetrik. Dvadsaťpäťročný krídelník zaznamenal v šiestich dueloch sezóny už 12 kanadských bodov za osem gólov a štyri asistencie a kraľuje tabuľke produktivity i strelcov.

V produktivite je hneď za ním Larkin (3+8). Proti Calgary ich doplnili aj Justin Holl a Lucas Raymond, ktorí si zhodne pripísali po tri asistencie. Detroit aj vďaka nim prežíva skvelý vstup do sezóny, po úvodnej prehre si pripísal už piaty triumf za sebou a figuruje na druhom mieste Východnej konferencie. "Je to iba šesť zápasov, ale je výraznejšie, keď máte takúto sériu na začiatku sezóny. Vlani sme mali šnúru sedem víťazstiev a jedna prehra tesne pred uzávierkou prestupov a bol to podobné, ako teraz," povedal tréner domácich Derek Lalonde.

Calgary prehralo štvrtý z uplynulých piatich zápasov. "Boli hladnejší po víťazstve. My sme stratili veľmi veľa pukov a pýtali sme si prečíslenia. Tak sa proste nevyhráva," povedal Huska. Tretiu prehru v sérii utrpeli Anaheim Ducks, ktorí doma podľahli Bostonu Bruins 1:3. Nad najlepším tímom základnej časti vlaňajšieho ročníka viedli 1:0 po presnom zásahu Masona McTavisha. Zakrátko naň však odpovedal Matthew Poitras, ktorý vsietil aj víťazný gól.

Boston tak naďalej vedie vo Východnej konferencii bez straty bodu, Anaheim je s dvoma na predposlednom pätnástom mieste na západe. Boston je krok od najlepšieho štartu do súťaže za 86 rokov. Bruins vstúpili do sezóny 1937/38 šiestimi triumfami za sebou. "Je skvelé, že sme vyhrali. Možno to nebol náš najlepší zápas, ale úlohu sme zvládli a to je skvelé," povedal pre nhl.com Poitras.