Main Content

Je možné, že duel Belgicko - Švédsko sa nebude dohrávať: Je toto možné riešenie?

streda, 18. október 2023 08:30 | Autor: TASR

Emil Forsberg, Švédsko
Emil Forsberg, Švédsko | zdroj: TASR

Belgická futbalová federácia (RBFA) navrhne neodohrať druhý polčas duelu kvalifikácie ME 2024 proti Švédsku a uznať polčasovú remízu 1:1 za konečný výsledok. Podľa výkonného riaditeľa RBFA Manua Leroya je to najspravodlivejšie riešenie, aj keď by to v konečnom účtovaní znamenalo stratu prvenstva v skupine na úkor Rakúska.

Duel v pondelok večer prerušili v priebehu polčasovej prestávky po teroristickom útoku neďaleko štadióna v Bruseli, pri ktorom zahynuli dvaja fanúšikovia Švédska. "Polčasový stav 1:1 by sa mohol uznať ako konečný výsledok. Oslovím UEFA, švédsky aj rakúsky zväz, aby sa veci posunuli týmto smerom. V určitom bode majú prevládať etika a morálka," vyhlásil Leroy podľa agentúry DPA. Európska futbalová únia (UEFA) zatiaľ o osude zápasu nerozhodla.

Belgičania mali už pred stretnutím istý postup, so 16 bodmi figurujú na čele F-skupiny. Na šampionát pocestujú aj Rakúšania, ktorí majú po pondelkovom víťazstve v Azerbajdžane (1:0) na konte rovnaký počet bodov. Belgicko môže mať ešte k dobru prípadný druhý polčas stretnutia so Švédskom. Konečná priečka v tabuľke ovplyvní nasadenie do košov pri žrebe skupín ME.