Main Content

Slovensko je na prahu postupu na EURO 2024: Toto hovorí skúsený Peter Pekarík

nedeľa, 15. október 2023 09:47 | Autor: TASR

Peter Pekarík
Peter Pekarík | zdroj: TASR

Napriek piatkovej prehre 2:3 s Portugalskom majú slovenskí futbalisti postup na ME 2024 vo vlastných rukách. Keď v pondelok zvíťazia v ôsmom kvalifikačnom vystúpení na pôde priameho konkurenta v boji o druhé miesto v tabuľke J-skupiny Luxemburska, vzdialia sa mu pred záverečným asociačným termínom na rozdiel piatich bodov.

V hre ich pritom zostane už len šesť a tak by Slovákom za predpokladu, že Bosna a Hercegovina nezdolá Portugalsko, stačilo v novembri ukoristiť v dvoch zápasoch už len bod a možno ani ten nie. Zverenci Francesca Calzonu musia hodiť za hlavu duel v Porte, v ktorom prehrali s favorizovaným Portugalskom o gól. Zlepšený výkon v druhom polčase by však pre nich mohol byť vodítko, ako sa prezentovať v Luxemburgu.

"Veľká škoda prvého polčasu, Portugalcom sme darovali veľa priestoru. Boli sme pod veľkým tlakom a dvojgólové vedenie súpera bolo úplne zaslúžené. Druhý polčas už bol z našej strany úplne iný. Plnili sme, čo chcel tréner od nás chcel už v prvom polčase. Ukázali sme veľa dobrého a pri troche šťastia z toho mohol byť zlatý bod. Nepodarilo sa nám ho získať, ale na výkone z druhého polčasu určite musíme stavať v troch ďalších zápasoch, ktoré nás čakajú," povedal pre TASR obranca Peter Pekarík.

Mužstvo v sobotu popoludní absolvovalo dvojhodinový letecký presun z Porta do Luxemburgu. Doobeda mali hráči vyťažení v zápase regeneračný tréning, náhradníci z Porta trénovali normálne. Seriózna príprava na ďalšieho súpera sa začala až v nedeľu, keďže na hotel v Luxemburgu dorazila výprava až vo večerných hodinách. "Každý z nás pozná situáciu v tabuľke. Vieme, že nás čaká veľmi ťažký a možno kľúčový zápas. Verím, že nadviažeme na posledné výkony. Luxembursko mnohí podceňovali, ale je to kandidát na postup zo skupiny a spravilo veľký progres. Pozeráme sa však na seba a na náš výkon," uviedol 36-ročný obranca berlínskej Herthy pre TASR. Podcenenie Luxemburska by sa naozaj nemuselo vyplatiť.

So súperom z Beneluxu, ktorý sa v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) nachádza o 37 miest nižšie, Slováci v úplne prvom zápase tohto kvalifikačného cyklu remizovali v Trnave 0:0. Staršieho dáta je prípravný zápas z februára 2011, v ktorom sa v luxemburskom hmlovom opare zrodilo víťazstvo domácich 2:1. Pravda, v iných štyroch zápasoch už Slováci dokázali tohto súpera prevýšiť. Pamätný je triumf 4:2, ktorým spečatili postup na ME 2016 vo Francúzsku.

"Už v Trnave ukázali, že chcú hrať rýchly a kombinačný futbal. Majú veľmi dobre poskladané mužstvo, rýchlostné a fyzicky dobre pripravené typy hráčov. Nebudú len brániť a vyrážať do rýchlych kontier, ale snažiť sa hrať futbal," vymenoval Pekarík silné stránky súpera.

Zápas Luxembursko - Slovensko má na Stade de Luxembourg (kapacita 9385 miest) úvodný výkop v pondelok o 20.45 h a v priamom prenose ho odvysiela RTVS. Rozhodcovia sú zo Španielska na čele s hlavným Josem Mariom Sanchezom.

V ďalšom stretnutí J-skupiny nastúpi už jej istý víťaz Portugalsko v Zenici proti Bosne a Hercegovine a môže si pripísať ôsmy triumf za sebou. Domácich udrží v hre o postup iba víťazstvo. Island hostí v Reykjavíku reprezentáciu Lichtenštajnska, ktorá je so siedmimi prehrami a skóre 1:21 beznádejne na chvoste tabuľky "jéčka".