Main Content

Neuznaný gól a sporné vylúčenie: Česko vyhorelo v Albánsku a skomplikovalo si postup na EURO

piatok, 13. október 2023 10:52 | Autor: TASR

Česko
Česko | zdroj: TASR

Česká futbalová reprezentácia vyhorela na horúcej pôde v Tirane. V dueli E-skupiny kvalifikácie ME rozhodol o presvedčivom triumfe Albánska (3:0) podľa českého kapitána Tomáša Součeka kontroverzný moment zo záveru prvého polčasu.

Holandský rozhodca Danny Makkiele neuznal gól Mojmíra Chytila pre údajnú hru rukou. Predčasnú radosť vystriedal smútok a rozčarovanie, keď český útočník videl druhú žltú kartu a hostia dohrávali v desiatich. Souček po stretnutí uviedol, že práve tento verdikt Makkieleho v spolupráci s VAR-om "zabil" zápas. Prvý polčas priniesol dva dôležité momenty.

Českého brankára Jiřího Pavlenku prekvapila hneď prvá strela na bránku, ktorú vyslal v 9. minúte z približne 30 metrov Jasir Asani. Pre Čechov bol potom trpký najmä záver prvého dejstva. V 39. minúte sa hostia radovali z vyrovnávajúceho gólu, keď Chytil dopravil loptu za chrbát Etrita Berishu, ale rozhodcovia gól neuznali pre hru rukou. Chytil navyše videl druhú žltú kartu v zápase a zároveň tak aj červenú, čím oslabil svoj tím. Vylúčenie bolo mimoriadne sporné, keďže podľa analýzy futbalového analytika a trénera Martina Hyského v Českej televízii, Chytil trafil loptu ramenom, nie bicepsom ruky, ako to bolo prezentované.

"Nechcem sa vyhovárať na vylúčenie, ale keď hráte polčas v desiatich, niekde sa to prejaví. Na začiatku sme dostali gól z prvej strely. Namiesto toho, aby sme vyrovnali, dostali sme červenú kartu. Potom to už bolo náročné," citoval portál idnes.cz českého trénera Jaroslava Šilhavého. Napriek tomu, že Česi hrali celý druhý polčas oslabení, chceli podľa Šilhavého zabojovať o dôležité body: "Chceli sme sa pokúsiť dať gól, udržať to nejakú dobu, potom ísť do väčšieho rizika, ale žiaľ..."

Druhá časť hry začala identicky ako prvá, a teda gólom do siete Čechov. Hostia na vlastnej polovici prepadli a brejk Albáncov úspešne zakončil Taulant Seferi. Hosťujúci hráči boli v úlohe štatistov aj v 73. minúte, keď Balkánci znovu prenikli za obranu po pravej strane a na konečných 3:0 spečatil ich víťazstvo druhým gólom v stretnutí Seferi. Po bezduchom výkone klesol český národný tím v tabuľke E-skupiny na nepostupovú tretiu priečku. Česi majú na konte po piatich dueloch 8 bodov, o bod menej ako druhí Poliaci, no majú zápas k dobru. Na čele sú trinásťbodoví Albánci.

Šilhavý po stretnutí v Tirane čelil aj otázkam o tom, či po viac ako piatich rokoch na lavičke nezvažuje prípadnú rezignáciu. "Samozrejme sa to bude riešiť, avšak mojou povinnosťou je teraz pripraviť tím na nedeľný duel s Faerskými ostrovmi. S čím príde vedenie zväzu, to teraz neviem," vyhlásil 61-ročný kormidelník. Česko má síce k dobru zápas s Moldavskom, no vážnosť situácie si uvedomuje aj kapitán Tomáš Souček.

"Je to veľká komplikácia. Chceli sme v Albánsku určite bodovať, zvíťaziť, aby sme to mali komfortné. Stále je to v našich rukách. V nedeľu musíme získať povinné tri body proti Faerským ostrovom," povedal 28-ročný stredopoliar anglického West Hamu, ktorý bol v priamej konfrontácii s holandským arbitrom Dannym Makkeliem počas toho, ako VAR skúmal gól Chytila: "Hneď som za ním išiel, povedal mi, že to rieši VAR. Nakoniec uviedol, že to bola úmyselná ruka, tým pádom druhá žltá a červená. Nech si každý urobí názor o tom, čo videl. Ja hovorím, že ten moment zabil zápas."