Main Content

Slováci sa zapísali do kanadského bodovania: Asistovali 3 naši hráči

štvrtok, 12. október 2023 11:30 | Autor: TASR

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: TASR

Traja slovenskí hokejisti bodovali v noci na štvrtok v šesťzápasovom programe zámorskej NHL. Adam Ružička prispel asistenciou k víťazstvu Calgary nad Winnipegom 5:3, z asistencie a výhry svojho tímu v úvodnom zápase sezóny sa tešil aj Tomáš Tatar z Colorada, ktoré triumfovalo v Los Angeles 5:2.

Gólovú prihrávku zaznamenal aj Juraj Slafkovský, ktorého Montreal prehral v Toronte 5:6 po samostatných nájazdoch. V drese domácich zažiaril autor hetriku Auston Matthews. Slafkovský nastúpil na krídle druhej formácie a na ľade odohral celkovo 15:25 minút. V zápase si pripísal aj dva plusové body, jednu strelu na bránku a tri bodyčeky.

V 22. minúte sa zapojil do prečíslenia, v ktorom bekhendom posunul puk pred bránku na Alexa Newhooka, ktorý strelil svoj prvý gól v drese Canadiens. Hostia síce viedli 2:0 aj 5:3, no napokon si v súboji dvoch historicky najúspešnejších klubov pripísali iba bod. "Sme skupina hráčov, ktorá sa nikdy nevzdáva," uviedol pre nhl.com útočník Mitch Marner, ktorý bol jediný úspešný strelec v samostatných nájazdoch. "Bola to trochu horská dráha. Je výborné, že sme zvíťazili, no vieme o veľa veciach, ktoré musíme zlepšiť," poznamenal Matthews, ktorý dvomi gólmi v tretej tretine vyrovnal na 5:5.

Pre Matthewsa to bol už druhý hetrik v úvodnom zápase sezóny, prvý dosiahol ako nováčik v roku 2015, keď strelili štyri góly Ottawe. Duel spestrila aj pästná výmena Ryana Reavesa s Arberom Xhekajom. Ružička asistoval pri prvom góle Calgary v ročníku. V 13. minúte bol súčasť presilovkovej formácie a po jeho strele dorazil puk do bránky Andrew Mangiapane, ktorý otvoril skóre stretnutia s Winnipegom. Slovenský útočník hral na poste centra štvrtej formácie, na ľade strávil 10:45 minút.

Tatar odohral za Colorado 9:55 min. a okrem asistencie si pripísal aj jeden hit a dva získané puky. Prvý bod v sezóne dosiahol počas hry domácich bez brankára, keď po jeho asistencii uzavrel skóre gólom do prázdnej bránky Miles Wood. "Od úvodu zápasu sme hrali ako tím a skvele korčuľovali. Sme schopní predvádzať výborné výkony a vytvárať si množstvo šancí na skórovanie. V tretej tretine sme predviedli hernú disciplínu, vďaka ktorej sme zvládli oslabenia a strelili dva góly," povedal tréner Colorada Jared Bednar.

Hráči Bostonu zdolali na domácom ľade Chicago 3:1. Dvomi gólmi sa v drese Bruins zaskvel český útočník David Pastrňák. Jediný gól hostí zaznamenal Connor Bedard, no jeho presný zásah zo 6. minúty Blackhawks napokon nepomohol. Bruins, ktorí v uplynulom ročníku vytvorili suverénnym prvenstvom v základnej časti viacero rekordov, vstúpili do svojej jubilejnej 100. sezóny v NHL.

Otvorili ju slávnostným ceremoniálom, na ktorom nechýbali klubové legendy Bobby Orr, Phil Esposito či Ray Bourque. Do novej sezóny víťazne vstúpili aj hráči Caroliny, ktorí si doma poradili s Ottawou 5:3. V ofenzívne ladenom zápase videli diváci celkovo 72 striel na bránku (42:30) i dva góly v oslabení (1:1). Domáci viedli 3:1, no góly Parkera Kellyho a Tima Stützleho v tretej tretine priniesli priebežné vyrovnanie na 3:3.

Napokon však Brady Skjei a Jacob Slavin vrátili Caroline náskok. "Páčila sa mi reakcia nášho tímu, takú som nevidel snáď päť rokov. Ukázalo sa, že ak nastane kritická situácia, tak ju dokážeme zvládnuť," tešil sa tréner "hurikánov" Rod Brind'Amour.