Main Content

NOC V NHL: Boeser so 4 gólmi, Matthews s hetrikom. Čo povedal Bedard po prvom góle?

štvrtok, 12. október 2023 11:00 | Autor: TASR

Connor Bedard
Connor Bedard | zdroj: TASR

Útočník Auston Matthews sa stal štvrtým hráčom histórie NHL, ktorý strelil hetrik v dvoch úvodných zápasoch svojho tímu v sezóne. V noci na štvrtok v domácom stretnutí proti Montrealu prispel ôsmym hetrikom v kariére k víťazstvu Toronta 6:5 po samostatných nájazdoch. Pripomenul tým svoj úspešný vstup do profiligy, keď v prvom zápase sezóny 2015/2016 strelil štyri góly proti Ottawe.

Matthews sa prvým presným zásahom v sezóne dostal na métu 300 gólov v základnej časti NHL. Dosiahol ju najskôr zo všetkých Američanov - v 482. zápase. Prekonal tým Pata LaFontainea, ktorý potreboval na 300 gólov 549 duelov. Na gólovú tristovku dosiahol aj ako najrýchlejší hráč v histórii Maple Leafs, keď predstihol Darryla Sittlera (684 zápasov).

Matthews sa stane od sezóny 2024/2025 najlepšie plateným hráčom v NHL, keďže v auguste podpísal zmluvu s ročným platom 13,25 milióna dolárov. Pred Matthewsom sa dvomi hetrikmi na štarte sezóny prezentovali iba Cam Neely, Brendan Shanahan a Connor McDavid. Štvorgólový večer zaznamenal útočník Vancouveru Brock Boeser. Proti Edmontonu dosiahol od 12. do 28. minúty čistý hetrik, keď najskôr trikrát prekonal Jacka Campbella a v záverečnej časti aj Stuarta Skinnera. Boeser sa stal tretím hráčom v histórii Canucks, ktorý odštartoval sezónu hetrikom.

Prvým bol v roku 1976 Rick Blight, druhým Greg Adams v 1987. "V lete som si myslenie nastavil tak, že musím byť lepší hokejista a pracovať naozaj tvrdo. Vrátil som sa s tým, že v tomto nastavení chcem pokračovať celú sezónu. Zajtra, pozajtra, na každom tréningu a rozkorčuľovaní," poznamenal Boeser, ktorého pochválil aj tréner Rick Tocchet: "Viem, že počas leta trénoval inak. Mal výborný kemp a vie, že v tom musí pokračovať. Dnes dal štyri góly a bol významná súčasť nášho víťazstva."

Popri Boeserovi zažiarili aj päťbodový J. T. Miller (1+4) a štvorbodový Elias Pettersson (1+3). Štyri góly dosiahol Boeser iba ako druhý hráč v histórii Canucks, prvým bol v roku 2004 Daniel Sedin. Hráči Vancouveru vyrovnali ôsmimi gólmi v úvodnom zápase klubový rekord z rokov 1978 a 1987. Jednou z udalostí noci bol aj premiérový gól draftovej jednotky Connora Bedarda.

Osemnásťročný center sa ho dočkal vo svojom druhom zápase v ročníku, keď dal jediný gól Chicaga na ľade Bostonu (1:3). Noc predtým v úvodnom súboji sezóny v Pittsburghu zaznamenal prvý bod za asistenciu. V 6. minúte stretnutia v Bostone obišiel bránku a lišiacky prekonal držiteľa Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára minulej sezóny Linusa Ullmarka. "Je to veľká úľava. Na prvý gól nechcete čakať dlho. Mne sa naskytla príležitosť skórovať po výjazde spoza bránky a skúsil som to využiť," povedal Bedard pre zámorské médiá. Zhodou okolností proti Bruins strelil svoj prvý gól aj jeho prastrýko James. Bývalý obranca čakal na prvý presný zásah 22 duelov, prvýkrát sa presadil vo februári 1951.

Bedard sa stal vo veku 18 rokov a 86 dní tretím najmladším hráčom s prvým gólom v histórii Blackhawks. Mladší boli iba Grant Mulvey (18 rokov, 32 dní) a Ed Olczyk (18 rokov, 56 dní). V zápase Calgary - Winnipeg sa do histórie zapísal útočník hostí Kyle Connor. Ako druhý hráč NHL dokázal skórovať v šiestich úvodných dueloch sezóny.