Main Content

KVALIFIKÁCIA NA EURO 2024: Viacero tímov môže postúpiť, týka sa to aj slovenskej skupiny

streda, 11. október 2023 19:11 | Autor: TASR

Portugalsko
Portugalsko | zdroj: TASR

Päť krajín môže získať miestenku na futbalové ME 2024 už v októbrovom siedmom kole kvalifikácie. Jednou z nich je aj Portugalsko, ktoré má šancu spečatiť svoju účasť na šampionáte v zápase proti Slovensku. Stretnutie je na programe v piatok o 20.45 h v Porte.

Ďalším tímom, ktorý sa môže v predstihu kvalifikovať na EURO, je Škótsko. Prekvapenie A-skupiny ju vedie s pätnástimi bodmi a jedným inkasovaným gólom pred favorizovaným Španielskom. Práve na jeho pôde môžu Škóti získať vo štvrtok miestenku na štvrtý európsky šampionát v histórii. "Kebyže mi pred začiatkom kvalifikácie poviete, že budeme toľko bodov pred Španielskom a Nórskom, myslel by som si, že klamete. Môže to byť pre nás veľký týždeň, neuveriteľný," povedal brankár Liam Kelly pre škótske média.

Jeho tím potrebuje v Seville tri body, ktoré by mu zabezpečia postup napriek tomu, že domáci majú zápas k dobru. Tím trénera Steveho Clarka bude mať istotu postupu aj v prípade víťazstva Cypru nad Nórskom v súbežne hranom zápase bez ohľadu na výsledok svojho stretnutia. Priamy súboj o ME zvedú v piatok v F-skupine Rakúsko a Belgicko.

Dvojicu delí na čele tabuľky len skóre a najbližšie Švédsko zaostáva o sedem bodov. Domáci už dokázali s favorizovaným súperom remizovať a v septembri potvrdili svoje postupové ambície triumfom 3:1 vo Švédsku. Pri chuti sú však aj Belgičania, prehru neokúsili od vlaňajších MS v Katare a v predchádzajúcich štyroch zápasoch na trávniku súpera strelili desať gólov.

"Je to veľká šanca zaistiť si miestenku pred domácim vypredaným štadiónom. Toto bude jednoznačne jeden z najlepších zápasov v mojej kariére. Sme naladení pozitívne, ideme vyhrať," povedal rakúsky reprezentant Romano Smith. Stopercentnému Portugalsku, ktoré nestratilo v J-skupine ani bod a vedie ju so skóre 24:0, stačí za určitých okolností proti Slovensku aj remíza.

Prvý zápas na Tehelnom poli vyhrali majstri Európy z roku 2016 najtesnejším rozdielom 1:0. "Veľmi dobre rozumieme, čo od nás tréner chce. Chápeme jeho nápady. Naša misia nesie posolstvo 'my sme Portugalsko', vždy vyhráme, bez ohľadu na súpera," povedal kanonier Rafael Leao. Dobré vyhliadky na postup majú v B-skupine aj vicemajstri sveta Francúzi.

V piatok potrebujú triumf na pôde druhého Holandska, ktoré za nimi zaostáva o šesť bodov. Tímu trénera Didiera Deschampsa stačí v prípade triumfu Írska nad Gréckom aj remíza. Kormidelníkovi Francúzska nebudú k dispozícii zranení obrancovia Jules Kounde a Dayot Upamecano, no komplikácie má aj ich súper. Trénerovi Ronaldovi Koemanovi chýbajú Cody Gakpo, Frenkie de Jong či Matthijs de Ligt. Európska futbalová únia (UEFA) preložila stretnutie I-skupiny medzi Izraelom a Švajčiarskom (12. októbra) na 15. novembra. Dôvodom je vojenský konflikt medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas, ktorý prepukol v sobotu ráno.