Main Content

Kauza pokračuje: Rozhodcovia v Premier League vedeli, že urobili chybu. Odmietli ju napraviť

streda, 4. október 2023 11:14 | Autor: TASR

Rozhodca - ilustračný
Rozhodca - ilustračný | zdroj: TASR

Vedenie anglických futbalových arbitrov zverejnilo komunikáciu medzi rozhodcami VAR, ktorá viedla k neuznaniu regulárneho gólu Luisa Diaza za Liverpool v zápase 7. kola Premier League na pôde Tottenhamu (1:2). Riadiaci orgán rozhodcov v Anglicku (PGMOL) chce vypracovať nový protokol za účelom zlepšenia komunikácie medzi rozhodcom a VAR.

PGMOL priznal po stretnutí zlyhanie ľudského faktora a šéf rozhodcov Howard Webb sa v sobotu večer Liverpoolu ospravedlnil. Rozhodcovia Darren England a Dan Cook, ktorí sa dopustili chyby, neboli počas zvyšku víkendu delegovaní a vynechajú aj zápasy nadchádzajúceho kola anglickej Premier League. PGMOL poskytol detailný report i zvukový záznam vedeniu domácej súťaže, ktorá ho následne zdieľala so všetkými účastníkmi. Nahrávka zachytila konverzáciu videorozhodcov, ktorí si v prvom momente mysleli, že bolo správne neuznať gól. Svoju chybu si uvedomili po následnej rozohrávke. Orgán oznámil, že práca zaostala za očakávaniami a identifikoval tri kľúčové veci, z ktorých sa chce poučiť do budúcnosti.

"Do procesu pribúda ďalší krok, potvrdenie rozhodnutia zo strany asistenta videorozhodcu. Ten overí záver VAR pred konečným stanoviskom smerom k hlavnému rozhodcovi," citovala z vyhlásenia PGMOL agentúra AFP. "Po preverení všetkých dostupných videozáznamov neuznaného gólu Luisa Diaza počas sobotňajšieho zápasu medzi Tottenhamom a Liverpoolom a vyšetrovaní PGMOL, je jasné, že nezlyhal len ľudský faktor, ale nastala aj systémová chyba v procese VAR," uviedla vo svojom stanovisku Premier League. V inkriminovanom momente z 34. minúty asistent rozhodcu po presnej strele Diaza nesprávne signalizoval ofsajd a jeho verdikt mal napraviť VAR. To sa však nestalo a hlavný arbiter Simon Hooper nariadil pokračovať v hre. V televíznom prenose navyše chýbali modrá a červená čiara, ktoré situáciu zvyčajne vyhodnocujú.

Klub plánuje v tejto veci podniknúť kroky pre vyriešenie a uzavretie prípadu. Víťazstvo nad Spurs mohlo posunúť Liverpool na čelo tabuľky Premier League. Okrem pochybenia rozhodcov oslabili tím trénera Jürgena Kloppa aj dve vylúčenia. Ako prvý videl červenú kartu stredopoliar Curtis Jones po tvrdom zákroku v 26. minúte. Od 69. minúty dohrávali hostia v deviatich po druhej žltej karte pre Dioga Jotu. Napriek tomu bol stav do šiestej minúty nadstavenia nerozhodný, o troch bodoch pre hostí rozhodol nešťastný vlastný gól Joela Matipa.