Main Content

OFICIÁLNE: Slovan Bratislava má nového trénera!

štvrtok, 28. september 2023 15:58 | Autor: TASR

HC Slovan Bratislava
HC Slovan Bratislava | zdroj: YouTube

Novým trénerom hokejistov HC Slovan Bratislava sa stal Čech Vladimír Růžička. Pre 60-ročného kouča, ktorý naposledy viedol Ústí nad Labem v druhej najvyššej českej súťaži, pôjde o prvú skúsenosť v slovenskej extralige. S klubom sa dohodol na zmluve do konca prebiehajúcej sezóny.

Na striedačke bude koučovať už piatkový zápas na ľade Nitry, ktorú vedie jeho krajan a bývalý spoluhráč z reprezentácie Antonín Stavjaňa. Růžička nahradil na striedačke Jána Pardavého, ktorý skončil vo funkcii v pondelok. Vedenie "belasých" zareagovalo na zlý štart Slovana do novej sezóny Tipos extraligy, mužstvo prehralo tri zo štyroch duelov a inkasovalo 21 gólov. V pozícii asistentov zatiaľ zostávajú Rudolf Jendek a Richard Kapuš, trénerom brankárov je naďalej Peter Kosa.

V prvom kole prehrali Bratislavčania s Michalovcami 2:8, o dva dni neskôr triumfovali v Humennom 8:3. Potom však prehrali doma so Zvolenom 2:5 a v Spišskej Novej Vsi 1:5. V tabuľke im patrí 10. miesto s tromi bodmi. Vedenie mužstva odvolalo z funkcie aj športového riaditeľa Ota Haščáka. Slovan ho angažoval v júni minulého roka. Predtým pôsobil ako generálny manažér slovenskej reprezentácie. Pracoval aj ako európsky skaut v kluboch NHL Boston Bruins, Los Angeles Kings a najdlhšie pre New York Rangers. Na jeho mieste bude dočasne pôsobiť Rostislav Dočekal, ktorý je zároveň športovým manažérom mládeže a tímovým mužstva Modré krídla Slovan. Růžička sa po hráčskej kariére vrhol na trénerskú a dlhých 15 rokov pôsobil v Slavii Praha. Popri extraligovom A-mužstve trénoval aj mládežnícke tímy, na starosti mal aj športový úsek. V najvyššej českej súťaži doviedol mužstvo k titulom v rokoch 2003 a 2008. Najväčšie úspechy dosiahol ako tréner českého reprezentačného mužstva. Začal ako asistent Josefa Augustu, ktorý tiež viedol bratislavský Slovan v závere trénerskej kariéry (2005/06).

Do pozície hlavného kormidelníka sa Růžička posunul pred sezónou 2004/2005. Začal ju účasťou na Svetovom pohári, na ktorom mužstvo stroskotalo v semifinále. V sezóne, v ktorej sa NHL nehrala, sa na MS vo Viedni predstavilo viacero hviezd profiligy a Růžička doviedol svoj tím k zlatým medailám. V reprezentácii následne skončil a vrátil sa k nej v roku 2009. Dvojročné obdobie ukončil ďalším titulom majstra sveta, ktorý Česi získali na MS 2010 v Nemecku. Tretíkrát, a naposledy, sa stal trénerom národného mužstva vo februári 2014 a po MS z neho definitívne odišiel. V roku 2015 podpísal s vtedajším extraligovým klubom z Chomutova nevídaný 10-ročný kontrakt. K jeho naplneniu napokon nedošlo, keďže zadĺžený klub v roku 2019 vypadol z extraligy. Růžička následne dva roky viedol tím Hradca Králové, neskôr nahradil Vladimíra Országha v pozícii hlavného trénera Litvínova. Počas sezóny 2022/2023 ho vedenie klubu odvolalo z funkcie. Člen Siene slávy českého hokeja bol kapitánom ikonického českého národného mužstva, ktoré získalo zlatú olympijskú medailu na ZOH 1998 v Nagane.