Main Content

Liga majstrov prinesie obrovský šláger: V akcii bude aj slovenský stopér Denis Vavro

utorok, 19. september 2023 11:04 | Autor: TASR

Denis Vavro
Denis Vavro | zdroj: TASR

Futbalisti FC Kodaň začnú účinkovanie v A-skupine Ligy majstrov stredajším zápasom na ihrisku Galatasarayu Istanbul. V ich zostave pravdepodobne nebude chýbať slovenský obranca Denis Vavro, ktorý mal plnú minutáž v uplynulých dvoch zápasoch dánskej ligy a aj v dvojzápase play off LM, v ktorej gólom pomohol vyradiť poľský tím Raków Čenstochová. Šlágrom stredajšieho programu bude duel medzi domácim Bayernom Mníchov a Manchestrom United.

V centre pozornosti bude útočník Bayernu Harry Kane, pre ktorého to bude prvá konfrontácia s tímom z Anglicka od letného príchodu do Mníchova. V novom pôsobisku strelil v štyroch ligových zápasoch štyri góly, no počas pôsobenia v Tottenhame mal proti Manchestru United skromnejšiu bilanciu, keď v 19 dueloch strelil 5 gólov. Tréner Bayernu Thomas Tuchel sa bude spoliehať na jeho súčasnú formu: "Všetkých hráčov robí lepšími, pretože vidia, aký je sústredený a zanietený futbalom." Prvá súťažná konfrontácia Bayernu a United od roku 2014 znamená aj spomienku na pamätné dramatické finále LM z roku 1999, v ktorom Manchester zvíťazil 2:1 po dvoch góloch v nadstavenom čase. Nemecký tím sa pokúsi predĺžiť úspešnú sériu, keď v uplynulých dvoch sezónach zvíťazil vo všetkých 12 zápasoch skupinovej fázy LM.

Kodaň na ceste do skupinovej fázy prešla cez Breidablik, Spartu Praha a Čenstochowú. Podľa 35-ročného trénera Jacoba Neestrupa môže hrať jeho tím viac uvoľnene, keďže účasťou v skupine splnil jeden z cieľov. "Teším sa na skupinovú fázu aj preto, že sa budeme môcť viac uvoľniť. Očakávam, že naše výkony dostaneme na maximálnu úroveň." Galatasaray postupne zdolal Žalgiris, Ľubľanu a Molde. Útočník Dries Martens, ktorý začne svoju druhú sezónu v klube, verí, že tímu pomôže k úspešnému vstupu aj podpora fanúšikov: "To šialenstvo je neuveriteľné. Urobíme všetko pre to, aby sme našich priaznivcov potešili a úspešne vkročili do skupiny," povedal pre uefa.com. Pre Galatasaray a Kodaň pôjde o prvú konfrontáciu po 10 rokoch, v základnej skupine sezóny 2013/2014 zvíťazil Galatasaray 3:1 a následne Kodaň 1:0.

Tímy Arsenalu Londýn a PSV Eindhoven sa po roku znovu stretnú v základnej skupine LM. V októbri 2022 sa v prvom vzájomnom zápase zrodilo víťazstvo Arsenalu 1:0, druhý duel vyznel pre PSV výsledkom 2:0. Obaja aktéri si uvedomujú, že v silnej skupine, v ktorej sú aj Sevilla a Lens, bude dôležitý každý bod. "Čaká nás niekoľko krásnych a veľmi ťažkých zápasov. Tešíme sa na začiatok novej cesty," povedal tréner Arsenalu Mikel Arteta. Sevilla sa bude v úvodnom zápase B-skupiny proti RC Lens spoliehať aj na skúseného obrancu Sergia Ramosa. Po návrate do klubu, v ktorom pôsobil pred odchodom do Realu Madrid v roku 2005, absolvoval víťazný ligový zápas proti Las Palmas (1:0). "Vrátil som sa do Sevilly aj preto, aby som tímu pomohol k úspechom. S týmto cieľom sa zobúdzam každý deň. Verím, že dobrým výsledkom začneme aj Ligu majstrov. Je to veľmi náročná súťaž, ale musíme si veriť a robiť všetko naplno," poznamenal štvornásobný víťaz LM.

Špeciálny debut v skupinovej fáze LM absolvuje nemecký Union Berlín, ktorý sa v zápase C-skupiny predstaví na ihrisku rekordného 14-násobného víťaza súťaže Realu Madrid. Španielsky tím je po piatich zápasoch s plným počtom bodov na prvom mieste La ligy. Proti Unionu, ktorý prehral v uplynulých dvoch ligových zápasoch, bude v pozícii favorita. "Zápasy proti Realu Madrid a Neapolu budú výnimočné. Žreb skupinovej fázy urobil veľkú radosť mne, ale aj mnohým našim fanúšikom," poznamenal prezident klubu Dirk Zingler. Taliansky majster Neapol v kádri so Stanislavom Lobotkom odštartuje skupinovú fázu proti Brage, ktorej tréner Artur Jorge Verí, že jeho tím môže prekvapiť: "Máme ambíciu byť konkurencieschopní a odohrať každý zápas naplno. Vieme, že Neapol vlani dominoval v talianskej lige. Sú to takí spiaci obri, ktorí môžu zaskočiť kohokoľvek," poznamenal Jorge na adresu Neapolu, ktorý sa stal sezóne 2022/2023 prvým talianskym tímom, ktorý strelil v skupinovej fáze LM 20 gólov.

Zdolaný finalista LM z uplynulej sezóny Inter Miláno odštartuje pôsobenie v D-skupine na ihrisku Realu Sociedad. "V minulej sezóne sme zažili neuveriteľnú jazdu, vďaka ktorej sme sa dostali do finále a priblížili sa splneniu sna. Opäť si chceme počínať úspešne. Sme Inter Miláno a naďalej chceme víťaziť," poznamenal tréner Simone Inzaghi. V rovnakom čase (od 21.00) sa začne aj druhý zápas D-skupiny, v ktorom Benfica Lisabon privíta RB Salzburg.

1. kolo skupinovej fázy Ligy majstrov 2023/2024

STREDA 20. septembra /časy v SELČ/:

A-skupina:

18.45 Galatasaray Istanbul - FC Kodaň

21.00 Bayern Mníchov - Manchester United

B-skupina:

21.00 Arsenal Londýn - PSV Eindhoven

21.00 FC Sevilla - RC Lens

C-skupina:

18.45 Real Madrid - Union Berlín

21.00 SC Braga - SSC Neapol

D-skupina:

21.00 Benfica Lisabon - Red Bull Salzburg

21.00 Real Sociedad - Inter Miláno