Main Content

Island rozhodol v nadstavenom čase: Portugalsko s historickým triumfom

utorok, 12. september 2023 07:58 | Autor: TASR

Portugalsko
Portugalsko | zdroj: TASR

 Portugalskí futbalisti deklasovali v pondelňajšom zápase kvalifikácie ME 2024 doma Luxembursko 9:0 a v J-skupine si naďalej držia stopercentnú bilanciu.

Po šiestich odohratých stretnutiach vedú tabuľku s plným počtom 18 bodov a impozantným skóre 24:0, na čele majú stále päťbodový náskok pred druhým Slovenskom, Luxembursko je s 10 bodmi tretie. Piaty je Island, ktorý v Reykjavíku zdolal Bosnu a Hercegovinu 1:0 gólom Alfreda Finnbogasona z nadstaveného času a bodovo sa dotiahol na súpera.

Portugalci nastúpili vo Fare bez Cristiana Ronalda, ktorý chýbal pre kartový trest a už po víťaznom dueli v Bratislave (1:0) odletel späť do svojho saudskoarabského klubu Al-Nassr. Domáci urobili so súperom krátky proces, už v polčase viedli 4:0, keď sa zhodne dvakrát strelecky presadili Goncalo Inacio a Goncalo Ramos. Po prestávke favorit nepoľavil z tempa a ešte zvýraznil triumf ďalšími piatimi zásahmi. Dvakrát skóroval Diogo Jota a po jednom góle pridali Ricardo Horta, Bruno Fernandes a Joao Felix. Majstri Európy z roku 2016 tak dosiahli ďalšie víťazstvo na "nulu" a jasne mieria za postupom na EURO 2024 z prvej priečky.

Island vydrel v Reykjavíku triumf nad Bosnou vďaka gólu z druhej minúty nadstaveného času. Vydarenú kombinačnú akciu domácich zakončil z päťky Finnbogason. Hostia ešte reklamovali ofsajd, ale rozhodca po konzultácii s VAR gól uznal. Bosna si pripísala štvrtú prehru a ešte si drží štvrtú priečku so 6 bodmi, ale Island ju už bodovo dostihol.

Na čelo D-skupiny sa posunuli Chorváti, ktorí zvíťazili nad domácim Arménskom 1:0 a zaznamenali tretiu výhru za sebou. O triumfe "vatreni" v Jerevane rozhodol gól Andreja Kramariča zo 14. minúty, ktorý musel potvrdiť rozhodca až po konzultácii s VAR. Útočník hostí síce v momente, keď zblízka dotukol loptu do siete, stál za domácimi obrancami, ale nebol v ofsajdovom postavení, keďže prihrávku od spoluhráča na neho tečoval brániaci protihráč. Duel museli v 35. minúte na 70 sekúnd prerušiť po tom, ako sa nad trávnikom začal vznášať dron s vlajkou Náhorného Karabachu. Na incident s politickým kontextom si ešte zrejme posvieti disciplinárka UEFA.

Chorváti majú na konte 10 bodov, rovnako ako druhé Turecko, ktoré odohralo o zápas viac, v prospech bronzových medailistov z MS 2022 hrajú skóre i lepší vzájomný zápas. Arménsko zostalo na tretej priečke, za vedúcim duom zaostáva o tri body. Bodovo sa naň dotiahol Wales, ktorý vyhral v Lotyšsku 2:0.