Main Content

PRED SEZÓNOU: Bude Arizona v novej sezóne „slovenská"?

sobota, 26. august 2023 12:05 | Autor: Róbert Kalnický

Arizona Coyotes
Arizona Coyotes | zdroj: TASR

Pred štartom nového ročníka kanadsko-americkej NHL si opäť priblížime každý jeden tím profiligy. Aj tento rok pôjdeme od spodu tabuľky. Na 27. mieste sa v uplynulej sezóne umiestnila Arizona Coyotes. Toto je analýza leta v tejto organizácii.

ROČNÍK 2022/2023

Tím - zápasy - výhry - prehry - prehry po predĺžení alebo nájazdoch - skóre - body

Arizona Coyotes - 82 - 28 - 40 - 14 - 228:299 - 70

Arizona sa v uplynulom ročníku odlepila od samontého dna tabuľky. Poslednému Anaheimu ušla na 12 bodov a ukázala, že dokáže hrať dobrý hokej. Yotes sa však trápili. V ich malinkej 5-tisícovej hale boly prakticky každému na smiech, no sezónu prežili. 

ODCHODY:

Zack Kassian - ???

Patrik Nemeth - SC Bern

Connor Mackey - New York Rangers

Bokondji Imama - Ottawa Senators

Christian Fischer - Detroit Red Wings

Alex Galchenyuk - SKA Petrohrad

Jean-Sébastien Dea - ???

Organizácia prešla v lete očistou. Skončili Zack Kassian aj Alex Galchenyuk. Najväčšími stratami budú pravdepodobne Christian Fischer a Patrick Nemeth. Práve títo hráči patrili k lídrom Yotes v uplynulých rokoch. Za zmienku stojí aj odchod Bokondjiho Imamu, ktorý patril medzi tvrdých bitkárov.

PRÍCHODY:

Patrik Koch - HC Vítkovice

Sean Durzi - Los Angeles Kings

Nick Bjugstad - Edmonton Oilers

Matt Villalta - Los Angeles Kings

Troy Stecher - Calgary Flames

Jason Zucker - Pittsburgh Penguins

Alex Kerfoot - Toronto Maple Leafs

Travis Dermott - Vancouver Canucks

John Leonard - Nashville Predators

Zach Sanford - Nashville Predators

Matt Dumba - Minnesota Wild

Justin Kirkland - Anaheim Ducks

Logan Cooley - University of Minnesota

Príchodov do organizácie Kojotov je viacero. Zaujal nás Patrik Koch, ktorý zabojuje o miesto v prvom tíme. Okrem neho však Yotes lovili aj vo vodách kanadsko-americkej NHL. Mená ako Durzi, Bjugstad, Zucker, Kerfoot, Dumba či Dermott sľubujú kvalitu. Kojoti sa dobre posilnili a tento rok by mohli byť lepší.

PREDPOKLADANÁ ZOSTAVA:

Brána:

Karel Vejmelka (Conor Ingram)

Obrana:

J.J. Moser - Matt Dumba

Juuso Välimäki - Troy Stecher

Sean Durzi - Victor Söderström

Útok:

Clayton Keller - Barrett Hayton - Nick Schmaltz

Matias Maccelli - Logan Cooley - Jason Zucker

Alex Kerfoot - Nick Bjugstad - Dylan Guenther

Jack McBain - Travis Boyd - Lawson Crouse

Zostava celku z púšte vyzerá pred štartom ročníka 2023/2024 lepšie ako po minulé roky. Obavy môžu byť v obrane, kde je jedinou veľkou hviezdou Matt Dumba. Okrem neho však nájdeme celkovo viacero zaujímavých mien, ktoré by mohli ukázať istú kvalitu. Ofenzíva doplnená o Logana Cooleyho, Jason Zuckera či Nicka Bjugstada môže tvoriť skutočne veľkú hrozbu pre ostatné tímy. Zaujímavé bude sledovať aj Dylana Guenthera, ktorý patrí k hviezdnym mladíkom.

PREDIKCIA UMIESTNENIA:

Arizona by sa mohla v novom ročníku opäť posunúť o kúsok vyššie. Samozrejme, na účasť v play-off to stále nebude, avšak posun tabuľkou o niekoľko miest by opäť mal prísť. Veľa bude záležať aj od brankára Karla Vejmelku, ktorý sa postupne prepracoval medzi opory celku z púšte. Náš tip je 21. miesto.

SLOVÁCI V ORGANIZÁCII:

Arizona je „najslovenskejším" mužstvom v profilige. O miesto v prvom tíme budú bojovať obranca Patrik Koch a útočník Miloš Kelemen. Obaja by si mohli v NHL odkrútiť niekoľko stretnutí. Zároveň v organizácii figuruje aj Adam Žlnka, ktorého Yotes draftovali vlani. Podpísaný kontrakt však nemá.