Main Content

PRED SEZÓNOU: Montreal chce ísť hore, aké očakávania sú od Slafkovského?

streda, 23. august 2023 10:47 | Autor: Róbert Kalnický

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: Twitter

Pred štartom nového ročníka kanadsko-americkej NHL si opäť priblížime každý jeden tím profiligy. Aj tento rok pôjdeme od spodu tabuľky. Na 28. mieste sa v uplynulej sezóne umiestnil Montreal Canadiens. Toto je analýza leta v tejto organizácii.

ROČNÍK 2022/2023

Tím - zápasy - výhry - prehry - prehry po predĺžení alebo nájazdoch - skóre - body

Montreal Canadiens - 82 - 31 - 45 - 6 - 232:307 - 68

Od Montrealu asi väčšie očakávania ani neboli. Habs sa odlepili síce od absolútneho dna, no medzi poslednými tímami aj ostali. 28. pozícia je skutočným obrazom toho, na čo tím počas sezóny mal. Samozrejme, Habs trápilo viacero problémov, najmä to, že boli zmietaní zraneniami. Vinou týchto zranení bola súpiska častokrát oklieštená.

ODCHODY:

Joel Edmundson - Washington Capitals

Alex Belzile - New York Rangers

Anthony Richard - Boston Bruins

Jonathan Drouin - Colorado Avalanche

Denis Gurianov - Nashville Predators

Chris Tierney - New Jersey Devils

Rem Pitlick - Pittsburgh Penguins

Mike Hoffman - San Jose Sharks

Jeff Petry - Detroit Red Wings

Montreal počas tohto leta prešiel výraznou obmenou. Odišli skúsenosti v podobe Joela Edmundsona či Mikea Hoffmana, zároveň aj hráči, ktorí plnili svoje funkcie v treťom, resp. štvrtom útoku. Zaujímavou je aj púť Jeffa Petryho, ktorý sa do tímu vrátil počas trejdu Erika Karlssona, ale ihneď ho Habs aj vymenili do Detroitu.

PRÍCHODY:

Alex Newhook - Colorado Avalanche

Philippe Maillet - Metallurg Magnitogorsk

Brady Keeper - Vancouver Canucks

Lias Andersson - Los Angeles Kings

David Reinbacher - draft

Casey DeSmith - Pittsburgh Penguins

Gustav Lindström - Detroit Red Wings

Počas tohto leta Montreal nepriniesol veľké množstvo hráčov. Ako najväčšiu hviezdu určite môžeme označiť Alexa Newhooka. Otázna je budúcnosť brankára DeSmitha, ktorý by chcel organizáciu Habs opustiť. Veľkými prísľubmi v defenzíve sú Gustav Lindström a David Reinbacher, ktorí by sa v budúcnosti mohli stať hviezdami tímu.

PREDPOKLADANÁ ZOSTAVA:

Brána:

Jake Allen (Sam Montembeault)

Obrana:

Mike Matheson - David Savard

Jordan Harris - Jonathan Kovacevic

Arber Xhekaj - Kaiden Guhle

Útok:

Cole Caufield - Nick Suzuki - Josh Anderson

Juraj Slafkovský - Christian Dvorak - Kirby Dach

Alex Newhook - Jake Evans - Brendan Gallagher

Rafael Harvey-Pinard - Sean Monahan - Joel Armia

V zostave Montrealu vidíme stále mnoho mladíkov, ktorí sa postupne začínajú prepracovaváť na dostatočný NHL level. Tím je na papieri prakticky rovnaký ako pred rokom. Všetci hráči sú však o rok skúsenejší. Veľa sa bude očakávať od Juraja Slafkovského, ktorý by mal výrazne pozdvihnúť hru Habs.

PREDIKCIA UMIESTNENIA:

Montreal stále nemá dostatočnú kvalitu na to, aby bojoval o postup do play-off. Napriek tomu postupná cesta prestavby bude pokračovať a Habs sa opäť o niečo pozdvihnú. Sezóna nebude ľahká, no ak sa hráčom budú vyhýbať zranenia, môže byť úspešnejšia ako pred rokom. Náš tip na umiestnenie je 23. miesto.

SLOVÁCI V ORGANIZÁCII:

Juraj Slafkovský by sa v tejto sezóne mal už zaradiť medzi lídrov Habs. Martin St. Louis deklaroval, že slovenský mladík dostane viac priestoru a je len na ňom, ako sa voči tomu postaví. V zámorí je draftovej jednotke predpovedaná dobrá sezóna, v ktorej by mohol atakovať aj 40-bodovú hranicu. Druhým slovenským menom v organizácii je Filip Mešár. Šikovný pravák by mal ročník odštartovať na farme v Lavale, no jeho cieľom je prepracovať sa na niekoľko stretnutí aj do prvého tímu.