Main Content

OFICIÁLNE: Talianská futbalová reprezentácia má nového trénera!

piatok, 18. august 2023 11:44 | Autor: TASR

Luciano Spalletti
Luciano Spalletti | zdroj: TASR

Novým trénerom talianskej futbalovej reprezentácie sa stane Luciano Spalletti. Na lavičke nahradí Roberta Manciniho, ktorý uplynulú nedeľu rezignoval na svoju funkciu. Kontrakt nového trénera má platnosť do septembra 2026. Informovali o tom talianske médiá a agentúra AFP. Spalletti priviedol na jar SSC Neapol so Slovákom Stanislavom Lobotkom k prvému domácemu titulu po 33 rokoch.

K dohode prišlo po mnohých telefonátoch s prezidentom Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Gabrielom Gravinom. Obaja sa majú stretnúť v piatok a doladiť detaily kontraktu, FIGC oficiálne oznámi meno nového lodivoda v sobotu. Spalletti po zisku titulu s Neapolom oznámil, že si dá pauzu. Vyjadril sa vtedy aj k otázke, či by chcel niekedy viesť národný tím: "Trénovať národný tím by bolo veľmi atraktívne." Rokovania komplikovala Spallettiho zmluva s Neapolom. Tá platí do júna 2024 a obsahuje klauzulu o kompenzácii vo výške troch miliónov eur, pokiaľ tréner zmení pôsobisko. Prezident a majiteľ SSC Aurelio De Laurentiis už skôr avizoval, že sa kompenzácie nevzdá.

V kvalifikácii o ME 2024 má Taliansko na konte tri body z dvoch zápasov a je tretie vo svojej skupine. Už v septembri nastúpi proti Severnému Macedónsku (9.9.) a Ukrajine (12.9.). Šesťdesiatštyriročný Spalletti trénoval okrem Neapola aj v Empoli, AS Rím či Zenite Petrohrad. S Rimanmi získal dvakrát Taliansky pohár a jeden Superpohár, to isté sa mu podarilo s ruským klubom, s ktorým vybojoval aj dva ligové tituly.