Main Content

Deň, kedy Boston mohol vybudovať dynastiu: Najhoršie časy Bruins v profilige

nedeľa, 23. júl 2023 15:55 | Autor: Róbert Kalnický

Hokejisti Bostonu Bruins
Hokejisti Bostonu Bruins | zdroj: TASR

Boston Bruins mal pred ôsmimi rokmi na drafte možnosť vybudovať dynastiu. Vtedajšie vedenie Medveďov však túto úlohu nezvládlo. V roku 2015 totiž Bruins mali až tri voľby po sebe v prvom kole, no s odstupom času sa dá povedať, že výber nováčikov pokazili.

Nešťastný rok 2015

Boston získal voľby na pozíciách 13., 14. a 15. V tom čase boli medzi dostupnými hráčmi ešte viaceré vyrastajúce hviezdičky. Bruins však postupne draftovali Jakuba Zbořila, Jakea DeBruska a Zacha Senyshyna. Práve tento krok sa s odstupom času dá hodnotiť ako veľké zlyhanie vtedajšieho vedenia.

Jakub Zbořil sa v profilige usadiť nedokázal. Do prvého tímu bol povolaný v piatich sezónach, no celkovo sa predstavil len v 76 stretnutiach. Obranca, ktorému bola predpovedaná hviezdna budúcnosť, zaostal za očakávaniami a zatiaľ nedokázal naplniť svoj potenciál. O tom, že nepatrí medzi najväčšie hviezdy svedčí aj fakt, že v uplynulých dňoch sa ho víťaz Prezidentskej trofeje pokúsil vymeniť.

Svoje meno si po Zbořilovi vypočul Jake DeBrusk. V prípade rodáka z Edmontonu môžeme hovoriť o tom, že to bola najlepšia voľba spomedzi spomínanej trojice. Dnes 26-ročný útočník má na konte už 385 zápasov, v ktorých strelil 119 gólov a pridal 107 asistencií. Pred rokom sa však otvorene hovorilo o tom, že DeBrusk chce Boston opustiť. K výmene však napokon nedošlo napriek tomu, že samotný rýchlonohý forward bol otvorený zmene prostredia.

Tretím do partie je Zach Senyshyn. Dovolíme si tvrdiť, že tento útočník je najhorším prvokolovým výberom z roku 2015. 185 centimetrov merajúci krídelník boj o profiligu už zabalil. V novom ročníku sa stane hráčom nemeckého Schwenningeru Wild Wings. V najlepšej hokejovej lige sveta odohral len 16 stretnutí, v ktorých si pripísal len jeden gól a tri asistencie.

Kto bol k dispozícii?

Samozrejme, do istej miery je draft lotéria. Spomeňme si napríklad na to, ako dopadli draftové jednotky Nail Yakupov či Patrik Štefan. Hoci boli vo svojom ročníku zvolení z prvej pozície, ich kariéry nabrali strmhlavý pád. Napriek tomu, že v dnešnej dobe pracujú tisíce skautov pre tímy NHL, niekedy sa to jednoducho nepodarí.

Aj v roku 2015 však boli na drafte viaceré zaujímavé mená. V čase, keď volili zástupcovia Medveďov, boli k dispozícii veľké hviezdy súčasnosti. Bruins si totiž mohli zvoliť napríklad Matta Barzala, Kylea Connora, Thomasa Chabota, Brocka Boesera či Sebastiana Aha. Osobnými kapitolami sú napríklad Anthony Cirelli, Conor Garland, Krill Kaprizov či Troy Terry, ktorí boli zvolení v treťom a nižšom kole.

Zlepšenie neprichádza

V súčasnosti však zlepšenie v organizácii Bruins neprichádza. Práca s mladíkmi je v tejto organizácii skutočne žalostná. Dôvodov je viacero. Najviac však bije fakt, že od roku 2018 Medvede draftovali 27 hokejistov. Z nich sa do profiligy pozrel iba jeden jediný. Je ním český útočník Jakub Lauko, ktorého Bruins zvolili práve v roku 2018 z celkovej 77. priečky. Český forward doteraz odohral v profilige 23 stretnutí.

Boston v tomto období skutočne zanedbal prácu s mladými hráčmi. Ich vývoj je totiž naozaj na nízkej úrovni. A to Medvede zvolili hráčov ako Fabian Lysell, Brett Harrison, Matthew Poistras či John Beecher. Ani jeden z nich sa však nedokázal dostať na úroveň, ktorá by mu zaručila miesto v profilige.

Kritická situácia?

Hrozí Medveďom kritická situácia? Touto otázkou sa musia zaobchádzať v organizíácii pred štartom nového ročníka. Bruins v play-off padli v prvom kole proti Floride Panthers v siedmom zápase, po ktorom všetko začalo naznačovať to, že sa jedna éra skončila. V tíme totiž pravdepodobne nebude pokračovať Patrice Bergeron, ktorý uvažuje o konci kariéry. Definitíva však stále neprišla.

Ďalší otáznik visí nad Davidom Krejčím, ktorý je taktiež naklonený koncu kariéry. Po sezóne v Olomouci sa vrátil do Bostonu, kde mu hokej chutil. Vpred ho poháňa ešte vidina svetového šampionátu v Česku. To však stále neznamená, že bude pokračovať v profilige. 

V prípade, že by prví dvaja centri skončili, Boston by musel riešiť veľký problém. Navyše, problémy s platovým stropom znamenali aj odchody Taylora Halla, Connora Cliftona, Dmitriho Orlova, Tylera Bertuzziho, Craiga Smitha, Garneta Hathawaya či Nicka Foligna. Nový kontrakt ešte nemá podpísaný brankár Jeremy Swayman, a tak sa hovorí o generačnej obmene.

V lete sa síce Medvede dohodli so šikovným Morganom Geekiem, no kontrakty dostali aj veteráni Milan Lucic a James van Riemsdyk. Aj to by mohlo otvoriť dvere viacerým mladíkom do tímu, ktorí stále čakajú na svoju šancu v NHL.