Main Content

Vybučaná Azarenková nehádže na Wimbledon dobré svetlo: Čo urobia organizátori?

utorok, 11. júl 2023 07:18 | Autor: TASR

Victoria Azarenková
Victoria Azarenková | zdroj: TASR

Organizátori grandslamového turnaja vo Wimbledone vyhlásili, že neplánujú vydať žiadne stanovisko po tom, ako fanúšikovia vybučali v nedeľu bieloruskú tenistku Viktoriu Azarenkovú.

Nasadená devätnástka vypadla v osemfinále po trojsetovom súboji s Ukrajinkou Jelinou Svitolinovou. Ako je zvykom, Svitolinová jej po zápase nepodala ruku na protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajine. Bielorusko je kľúčový spojenec Moskvy, ruské jednotky na začiatku vojny prenikli na Ukrajinu aj z bieloruského územia.

Azarenková chcela po stretnutí zagratulovať súperke a podať jej ruku, Svitolinová však na jej gesto nereagovala. Bielorusku pri odchode z kurtu niektorí fanúšikovia vyprevadili bučaním. Bývalá svetová jednotka po zápase vyhlásila, že správanie divákov voči nej nie je férové. Azarenková pritom v minulosti kritizovala bieloruskú vládu za jej úlohu počas ruskej invázie na Ukrajine, pričom tvrdila, že na turnajoch vždy cítila puto medzi Ukrajincami a Bielorusmi.

"Nemôžem kontrolovať správanie publika," uviedla Azarenková po zápase. "Nie som si istá, či si niektorí ľudia uvedomujú, čo sa deje. Nebolo to fér. Čo s tým môžem robiť? Mám dojem, že to trvá konzistentne už 18 či 19 mesiacov. Nič zlé som neurobila, no na rôznych turnajoch sa ku mne diváci rôzne správajú," dodala podľa AFP.

Dvadsaťosemročná Svitolinová rovnako ako ďalšie ukrajinské tenistky odmietali podať si ruky s ruskými a bieloruskými hráčkami už na Roland Garros v Paríži a pokračujú v tom aj vo Wimbledone. Po víťaznom osemfinálovom zápase vyzvala tenisové organizácie, aby oficiálne vysvetlili postoj ukrajinských hráčov a hráčiek. "Asi to nie je niektorým ľuďom dostatočne jasné. Niektorí nevedia, čo sa deje," poznamenala Svitolinová. Sally Boltonová, výkonná riaditeľka All England Clubu, v pondelok povedala, že žiadne takéto stanovisko organizátori neplánujú vydať: "Historicky je osobnou záležitosťou každého tenistu, ako reaguje po konci zápasu. Nemyslím si, že by sme k tomu mali vydať nejaké nariadenie. Vo Wimbledone máme úžasne vzdelané publikum a väčšina z divákov vie, čo sa deje."