Main Content

Portugalsko sa na Islande vytrápilo viac ako Slovensko: Hrdinom Cristiano Ronaldo

streda, 21. jún 2023 07:59 | Autor: TASR

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Futbalisti Portugalska potvrdili post lídra "slovenskej" J-skupiny kvalifikácie ME 2024. V utorok vyhrali v Reykjavíku nad domácim Islandom 1:0 gólom Cristiana Ronalda v 89. minúte, oslávil ním svoj 200. štart v národnom tíme. Portugalsko má po štyroch zápasoch na čele tabuľky plný počet bodov. Na tretej priečke za Slovenskom zostalo v tabuľke Luxembursko, ktoré uspelo na pôde Bosny a Hercegoviny 2:0. Poliaci v E-skupine senzačne prehrali v Moldavsku 2:3, hoci viedli o dva góly.

Portugalsko sa na Islande dlho nedokázalo presadiť v koncovke. Napokon využilo až presilovku po vylúčení Willuma Thora Willumssona v 81. minúte. O osem minút neskôr rozhodol Ronaldo, jeho gól musel po dlhom posudzovaní odobriť až VAR. Portugalský kapitán je so 123 zásahmi na čele historickej tabuľky strelcov reprezentačných tímov. Jeho 200 duelov v najcennejšom drese je rovnako rekord, v marci tohto roka sa osamostatnil od Kuvajťana Badera Al-Mutawu (196).

Island má v tabuľke rovnako tri body ako Bosna, ktorá v Zenici podľahla Luxembursku 0:2. Už vo štvrtej minúte poslal hostí do vedenia Yvandro Borges Sanches, ktorý potrestal hrubú chybu stopéra Sinišu Saničanina, V druhom polčase nepremenil v 54. minúte penaltu domáci Amir Hadžiahmetovič a cenný triumf hostí potvrdil štvrťhodinu pred koncom Danel Sinani.

Neregulárny premočený terén na štadióne Hampden Park v Glasgowe spôsobil už po necelých desiatich minútach prerušenie duelu medzi lídrom A-skupiny Škótskom a Gruzínskom. V tom čase už domáci viedli v silnom daždi po zásahu Calluma McGregora 1:0. Rozhodcovia potom dlho rozhodovali o tom, či zápas bude pokračovať ešte v utorok a napokon to umožnili. Po prestávke potvrdil triumf domácich Scott McTominay. Nóri si v tejto skupine pripísali na konto prvé víťazstvo, keď doma zdolali Cyprus hladko 3:1, dvakrát sa pod to podpísal Erling Haaland.

Belgičania vyhrali v stretnutí F-skupiny v Tallinne nad domácim Estónskom 3:0, dvoma gólmi na konci prvého polčasu to zariadil Romelu Lukaku. Hostia si poradili aj bez brankára Thibauta Courtoisa, ktorý kontroverzne opustil tím - podľa verzie Courtoisa pre zranenie kolena. Čisté konto si udržal jeho náhradník Matz Sels. Belgičania strácajú tri body na lídra tabuľky Rakúsko, ktoré zdolalo doma Švédsko 2:0 - v záverečnej desaťminútovke sa dvakrát presadil Christoph Baumgartner. Belgičania však odohrali o zápas menej.

Poľsko nepotvrdilo úlohu favorita v E-skupine na ihrisku Moldavska. Po prvom polčase síce viedlo o dva góly, keď si zhodne po presnom zásahu i asistencii pripísali Robert Lewandowski a Arkadiusz Milik, no napokon senzačne prehralo 2:3. Domáci dali víťazný gól v 86. minúte. Albánci nezaváhali na Faerských ostrovoch (3:1). Na čele skupiny sú Česi, ktorí mali v utorok v kvalifikácii voľno. Poliaci sú až štvrtí s tromi bodmi z troch duelov.

Maďari sa vyšvihli na čelo G-skupiny, keď si v Budapešti podľa očakávania poradili s Litvou 2:0. Rovnaký počet bodov majú Srbi, ktorí remizovali v Bulharsku 1:1 a stratili prvé body v prebiehajúcej kvalifikácii.