Main Content

Pep Guardiola: Bez ľudí z Abú Dhabí by sme tu neboli, sú najdôležitejší

nedeľa, 11. jún 2023 14:52 | Autor: TASR

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

Sedem rokov čakal Pep Guardiola na dosiahnutie najvyššej futbalovej méty s Manchestrom City. Pätnásť rokov čakal klub pod vedením arabských majiteľov. "Cityzens" vyhrali v sobotu istanbulské finále Ligy majstrov nad Interom Miláno 1:0 a získali premiérový titul v tejto súťaži. Ako prvý anglický tím od roku 1999 tak zaknihovali treble - titul v Premier League, zisk Pohára FA i celkový triumf v Lige majstrov.

City prešlo týmto ročníkom Ligy majstrov bez prehry a bilanciu udržalo aj v najdôležitejšom zápase vďaka gólu Rodriho či elitnému výkonu brankára Edersona. Dvadsaťšesťročný stredopoliar zaistil triumf v 68. minúte, keď zakončil presne po spätnej prihrávke Bernarda Silvu. "Bolo to predurčené, patrí nám to," povedal po triumfe tréner Guardiola pre agentúru AP.

Manchester City mieril k najväčšiemu úspechu od septembra 2008, keď ho odkúpil šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan. Súčasťou najprestížnejšej kontinentálnej súťaže bol od roku 2010 a od sezóny 2013/14 nechýbal vo vyraďovacej fáze. Vo finále bol v sobotu druhýkrát - pred dvoma rokmi prehral v Porte s Chelsea 0:1. Vlani nestačil v semifinále na Real Madrid, keď prišiel v nadstavení odvety o dvojgólový náskok. "Biely balet" získal minulý rok titul a zlepšil vlastný rekord v počte triumfov na štrnásť. Guardiola na Atatürkovom olympijskom štadióne žartoval. "City chýba na Real už ´len´ trinásť titulov. Ak trochu zaspíte, dobehneme vás," odkázal s nadhľadom španielskemu klubu.

"Po jednej Lige majstrov nechcem zmiznúť, ale budúcu sezónu chcem pracovať tvrdšie a dostať sa tam. Sú tímy, ktoré vyhrajú Ligu majstrov a po jednej či dvoch sezónach zmiznú. Tomuto sa musíte vyhnúť, poznám sa, mne sa to nestane," povedal Guardiola k ďalšej motivácii. Zároveň priznal aj to, že po zisku vytúženej trofeje cíti úľavu: "Musím uznať, že pre klub aj pre všetkých je zisk tejto trofeje veľká úľava. Konečne sa ma nikto nebude pýtať, či niekedy vyhráme Ligu majstrov."

Pre 52-ročného španielskeho kormidelníka je to tretí triumf v prestížnej súťaži a 30. veľká trofej. V LM vyhral v minulosti dvakrát s Barcelonou (2009, 2011), pričom Kataláncov taktiež priviedol k zisku treble v sezóne 2008/09.

Jeho tím bol v sobotu ofenzívne aktívnejší, Inter bránil a snažil sa zakladať protiútoky. Okrem nátlaku v nadstavenom čase mal obrovskú šancu vyrovnať Federico Dimarco, ktorého opakovaný pokus hlavičkou do prázdnej brány nešťastne zblokoval spoluhráč Romelu Lukaku. Ten to mohol napraviť v 88. minúte, prudkú hlavičku z bezprostrednej blízkosti však zastavil Ederson. "Nezaslúžili sme si prehrať. Hrali sme proti špičkovému tímu, no aj Inter bol úžasný," neskrýval sklamanie Simone Inzaghi, kouč milánskeho tímu. "Nerazzurri" ukončili ligu na treťom mieste, no v prípade triumfu mohli v prebiehajúcej sezóne zaknihovať druhú trofej. V máji zdolali vo finále Talianskeho pohára Fiorentinu 2:1. Európsky pohár majstrov, resp. LM vyhrali trikrát, naposledy v roku 2010 pod taktovkou Joseho Mourinha. Odvtedy sa žiadnemu tímu z Apeninského polostrova nepodarilo postúpiť do finále LM, až Inter ukončil 13-ročné vlastné i národné čakanie.

Na jeho lavičke bol aj slovenský obranca Milan Škriniar, ktorý sa vrátil na súpisku po niekoľkomesačnom zranení. V prípade triumfu by bol prvý Slovák s titulom v Lige majstrov. "Manchester City si zaslúžil vyhrať vzhľadom na predchádzajúce roky. Dnes večer však hral proti úžasnému Interu, ktorý ho zahnal to kúta," dodal kouč. "Cityzens" neboli v najlepšej forme, ich prejav sprevádzala nervozita i chyby. Niekoľkokrát v obrane, čo takmer využil kurióznym gólom z diaľky Nicolo Barella v prvom polčase. Pravý bek Manuel Akanji zase omylom prenechal loptu Lautarovi Martinezovi, ktorému výrazne znížil uhol na strelu vybehnutý Ederson.

"Dnes sme sa zapísali do histórie. Všetci hovorili o treble, bol tam tlak, ale tento tím je stavaný tak, aby ho zvládol," opísal svoje pocity kapitán víťazov Ilkay Gundogan. Jeho mužstvo napodobnilo počin Manchestru United z roku 1999, ktorý dosiahli "červení diabli" pod vedením legendárneho Sira Alexa Fergusona.

Na zápase City bol len druhýkrát osobne majiteľ Mansour. "Jeden z hlavných dôvodov, prečo je tento klub tu, sú ľudia z Abú Zabí - šejk Mansour, ktorý ho odkúpil. Bez toho by sme tu neboli, sú to najdôležitejší ľudia. Bezpodmienečne ma podporujú, aj keď v tejto súťaži prehrám. V mnohých kluboch by ste za rovnakých okolností skončili," dodal Guardiola na adresu majiteľa.

Anglický tím získal trofej napriek zraneniu kľúčového hráča Kevina de Bruynea. Stredopoliar mal od 30. minúty problémy s pravým stehnom, po ošetrení skúsil hrať ďalej, no po jednom zo šprintov ho nahradil Phil Foden. Belgičan si tak zopakoval scenár spred dvoch rokov, keď išiel dole z rovnakého dôvodu v 60. minúte finále LM proti Chelsea. Tentokrát však jeho spoluhráči dosiahli na vrchol.

V stretnutí sa nedokázal gólovo presadiť jeho hviezdny spoluhráč Erling Haaland. Postaral sa o prvú strelu na bránu, no šnúru bez presného zásahu predĺžil na päť duelov. Nór sa pritom s 12 gólmi stal najlepším strelcom Ligy majstrov v sezóne. O štyri menej dosiahol Mohamed Salah z Liverpoolu a tretí najlepší bol sedemgólový Kylian Mbappe (Paríž Saint-Germain). Najviac presných zásahov v LM z Interu zaznamenal Edin Džeko (4).