Main Content

Samuel Hlavaj: Keď sme hrali s Lotyšmi, mali sme pocit, že hráme na Slovensku

streda, 17. máj 2023 09:10 | Autor: Róbert Kalnický

Samuel Hlavaj
Samuel Hlavaj | zdroj: TASR

Hrdinom slovenskej reprezentácie proti Kanade bol mladý 21-ročný brankár Samuel Hlavaj. Pri debute na svetovom šampionáte mladý Martinčan takmer dosiahol najväčšie víťazstvo svojej kariéry.

Pred úvodným vystúpením na podobnom fóre zvyknú byť hokejisti v strese. Samuel však mal jasný postoj: „Už večer pred zápasom som pociťoval mierny stres, ale ako náhle som bol na ľade, tak to celé opadlo." Pri jeho debute hral národný tím vyše 15 minút v oslabení. Dvakrát sme sa bránili dokonca oslabenia o dvoch hráčov, no Hlavaja to nerozhádzalo: „Vravel som si v hlave stále, že máme na to, ubránime to. Nakoniec to tak aj bolo." 

Mladý martinský rodák nemal prvý zápas jednoduchý. Kanadský tím prešpikovaný hráčmi NHL bol veľmi nebezpečný a často hrozil. V rozhovore priamo po stretnutí dokonca Hlavaj priznal, že už pociťoval kŕče: „Kým som sa hýbal, tak to bolo v pohode, ale potom keď som sa zastavil, tak som cítil celé nohy." Zverenci Craiga Ramsayho siahali na veľmi cenné víťazstvo. Dá sa povedať, že od triumfu sme boli vzdialení jeden nájazd. „Prvé pocity boli pocity sklamania, pretože sme siahali na viac ako na jeden bod."

Samuel sa v minulosti predstavil na troch juniorských a dvoch dorasteneckých šampionátoch. Pri dotaze na to, či mu Kanada, resp. zámorskí súperi sedia, odpovedal jasne: „Nepovedal by som, že je to práve Kanada. Na každý jeden zápas v lige či na šampionáte sa pripravujem rovnako." 

V Lotyšsku je mnohopočetná skupina slovenských fanúšikov. Hlavaj po svojom debute prezradil, že ich podporu naozaj cítia a užívajú si ju. Obzvlásť prekvapení a potešení boli slovenskí hokejisti po zápase s domácim Slovenskom: „Podpora fanúšikov je obrovská. Podľa mňa to tak vníma celý tím. Keď sme hrali s Lotyšmi, mali sme pocit, že hráme na Slovensku." Zverencov Craiga Ramsayho čaká štvrtý duel na turnaji už zajtra. O 19:20 si zmerajú sily so Švajčiarmi.