Main Content

Adam Ružička: Keď som hral v prvom útoku, dokázal som, že na to mám

utorok, 18. apríl 2023 14:02 | Autor: TASR

Adam Ružička
Adam Ružička | zdroj: TASR

Slovenský hokejista Adam Ružička má za sebou sezónu, v ktorej sa cítil ako na horskej dráhe. V drese Calgary zažil produktívnu jeseň, ale aj jar plnú frustrácie, keď ho tréner vynechával zo zostavy. Po záverečnom mítingu v klube mal jasno, čo si želá do ďalšieho ročníka NHL - nový svieži štart v tom istom tíme.

"Odkaz bol veľmi jasný - chcem byť budúcnosťou tohto tímu, chcem pravidelne hrávať a vydať zo seba to najlepšie, aby som pomohol mužstvu. Bol to skvelý míting," prezradil zámorským médiám 23-ročný útočník, ktorý si v 44 zápasoch sezóny pripísal 20 bodov (6+14).

V úvode ročníka musel Ružička chvíľu čakať na šancu od trénera Flames Darryla Suttera. Keď ju dostal, tak ju naplno využil. Slovenský reprezentant zažil sľubnú jeseň, keď sa stal produktívnou súčasťou elitnej útočnej formácie. Počas absencie zraneného Jonathana Huberdeaua zaujal jeho miesto na ľavom krídle a za mesiac a pol strelil šesť gólov a pridal 14 asistencií. Na konci sezóny sa však opäť vytratil zo zostavy. V 22 zo záverečných 25 duelov základnej časti bol iba zdravý náhradník. Svoj posledný bod v NHL zaznamenal ešte 23. decembra 2022. Ambiciózny tím napokon tesne nepostúpil do play off, v tabuľke Západnej konferencie skončil na deviatom mieste, dva body od Winnipegu, ktorý si udržal druhú voľnú kartu.

"Myslím si, že každý v tíme po psychickej stránke zosilnel po tejto sezóne, pretože to bolo neustále ako na hojdačke. Zažili sme obdobia frustrácie i šťastné chvíle. Chlapci mentálne zosilneli, to si môžeme zobrať z tejto sezóny," konštatoval Ružička. "Bol to ročník ako na horskej dráhe. Hrali sme skvele a potom z ničoho nič prišiel pokles formy. Zažili sme vrcholy aj pády. Je náročné takto hrať," citoval ho denník Calgary Sun.

Aj keď už "plamene" v závere základnej časti stratili šancu na postup, Ružička nedostal príležitosť v zostave. V poslednom zápase proti San Jose štartovali namiesto neho iní mladíci Matthew Coronato a Jakob Pelletier. Slovenský útočník opäť sledoval duel iba z tribúny. "Celkom frustrujúce, však?" - odpovedal Ružička, keď mal zosumarizovať sezónu. "Keď som hral v prvom útoku, dokázal som, že na to mám. Samozrejme, vždy je to o rozhodnutí trénerov a manažérov, či a kde budem hrať. Ja chcem pravidelne nastupovať a je mi jedno, na akom poste a koľko času strávim na ľade."

Ružička by mohol reprezentovať svoju krajinu na nadchádzajúcich MS, je v kontakte s vedením národného tímu. Čo sa týka budúcnosti v NHL, o presune do iného klubu zatiaľ nerozmýšľa: "Flames ma draftovali. Je to jediný tím NHL, v ktorom som pôsobil. Môj plán je zostať v mužstve čo najdlhšie a pomôcť mu víťaziť. Nikto však nevie, čo sa stane v budúcnosti."