Main Content

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o záchranu: Košice, Prešov, Dunajská Streda

utorok, 28. február 2012 12:30 | Autor: Filip Chudý

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o záchranu: Košice, Prešov, Dunajská Streda
Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o záchranu: Košice, Prešov, Dunajská Streda | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Po vyše troch mesiacoch pôstu sa začne jarná časť Corgoň ligy. Počas 15 kôl sa rozhodne o umiestnení jej účastníkov v konečnej tabuľke. Jeseň rozdala karty a mužstvá už vedia o čo budú hrať. Trojica mužstiev na 10. až 12. mieste bude mať za hlavný cieľ udržať si príslušnosť medzi elitou. A práve tieto tri mužstvá vám dnes predstavíme.

MFK Košice

Bilancia po jeseni: 10. miesto, 18 bodov

Aká bola jeseň?
Košičania si od začiatku súťaže uvedomovali, že ich hlavným cieľom je prežiť. Nielen v najvyššej súťaži, ale aj ekonomicky. S novým trénerom Ladislavom Šimčom pomaličky prikladali malé bodové úlovky, až nakoniec dosiahli priemer bod na zápas. Dosiahli síce iba 4 víťazstvá, ale z toho boli až 3 proti svojim priamym súperom v boji o záchranu (2x Dunajská Streda, 1x Prešov). A práve víťazstvo 3:0 nad Dunajskou Stredou v poslednom jesennom kole zabezpečilo vraňarom vcelku pokojný zimný spánok.

Stalo sa v zime
Nič radikálne sa v Košiciach nezmenilo. Hráči, ktorí sa ukážu v dobrom svetle z klubu pravidelne odchádzajú a nahrádzajú ich väčšinou odchovanci. A tak v zime odišiel talentovaný ľavý obranca Matúš Čonka do Slavie Praha, Ján Novák bude hľadať svoju nedávnu výkonnosť už v Žiline a podobný prípad je aj Pavol Jurčo (Žižkov). Po odchode túžili aj ďalší, ale nateraz v mužstve zostávajú. Hráči ladili formu v Turecku, ale 5 prehier zo 6 zápasov určite náladu nezlepšilo. Navyše ani ostatné prípravné zápasy nedopadli slávne.

Hráčsky káder
Má silnú pečať 11 legionárov, hlavne vďaka menej známym Srbom, ktorých klub angažuje vo viere, že nájde nového N. Matiča či Milinkoviča. Chytávať by mal člen širšieho kádra macedónskej reprezentácie Darko Tofiloski a čakať na šancu bude Španiel Lopez. No ani jeden nebol jasnou jednotkou na jeseň a v príprave na nich tréner Šimčo tiež nespieval ódy. Košičanom sa rozpadla obrana a budú mať čo robiť, aby na jar fungovala k spokojnosti. Napravo by mal konečne ukázať svoj talent bývalý mládežnícky reprezentant Mik. Tóth. Na stopérske posty angažovali mladého Srba odchovaného španielskym futbalom a syna bývalého trénera Košíc Stefana Milojeviča a do macedónskej reprezentácie by sa chcel cez Košice dostať Redžepi. Hrať na tomto poste môže aj Kavka. Po odchode Čonku, ľavý kraj obrany len tak nezalepia. Zrejme sa tam bude striedať viac hráčov z alternatív celej obrany. Na výber sú Sekulič, Ostojič, Pavúk či Hovančík. Na poste defenzívneho stredopoliara sa budú Košice spoliehať na kapitána Šinglára a tomu by mal pomôcť Francúz Isola. Zranenie  Matiča bolo zlou správou, mal by síce stihnúť aspoň koniec jarnej časti, ale dovtedy musia tvoriť hru Košíc Kamilovia Kuzma a Karaš. V krídelných priestoroch budú operovať Viazanko a Pačinda, ale tých alternujú iba mladíci, pričom Bukata sa ukazoval v príprave solídne. Strieľanie gólov môže byť slabinou mužstva, preto Košičania dúfajú, že niekto z radu útočníkov Škutka, Diaby, Nurkovič či Kubík sa gólovo ukáže.

Aká bude jar?
Tak to ukáže už prvý zápas v Prešove. Ak Košice vyhrajú a Dunajská Streda prehrá v Bratislave so Slovanom, majú Košičania v tej chvíli na oboch komfortný 9-bodový náskok a s oboma určite lepšie vzájomné zápasy, ktoré rozhodnú na konci sezóny v prípade rovnosti bodov. V tej chvíli by museli oba posledné tímy tabuľky nahrať vo zvyšku jari o 10 bodov viac ako Košice, čo by nebolo veľmi reálne. Naopak prípadná prehra s Prešovom, v kombinácií nasledujúcich zápasov proti elitnej štvorke minulej sezóny, by mohla znamenať boj o záchranu až do konca.

1. FC Tatran Prešov

Bilancia po jeseni: 11. miesto, 12 bodov

Aká bola jeseň?
Tradičná v Prešove, čiže tragická. Ambície už tradične boli o dve triedy vyššie ako realita. Prvé víťazstvo prišlo v 5.kole na pôde v tom čase lídra zo Zlatých Moraviec a definitívny zlom k dobrému mal nastať v 8.kole domácim víťazstvom proti Dunajskej Strede. Lenže prehra 0:2 potopila Prešov a ten sa z toho už nedokázal až do konca jesene dostať. Druhé a zároveň posledné víťazstvo na jeseň prišlo taktiež proti v tom čase lídrovi tabuľky. Trnava prehrala v Prešove 2:0 a navyše Trnavčan Diallo prerušil vlastencom gólové suchoty koňarov trvajúce 579 minút. Prešov mal najhorší útok, keď zaznamenal iba chudobných 9 gólov.

Stalo sa v zime
V Prešove zvolili naozaj netradičnú formu výmeny trénera. Štefan Tarkovič začal zimnú prípravu, ale v jej priebehu ho vymenil ukrajinský tréner Sergij Kovalec. Navyše pätica Pribula, Katona, Žůrek, Baláž a Zeher v klube skončila. No Peter Katona sa neskôr do kádra vrátil. V prestavbe kádra teda pokračoval už tréner Kovalec. Zo Žiliny prišli Zošák so Střihavkom, útoku by mal pomôcť aj Armén Beglaryan. Obranu posilnil reprezentant do 21 rokov Lukáš Štetina. Na sústredení v Turecku skúšali viac hráčov, ktorí sa nepresadili.

Hráčsky káder
Už dlho nevedia zostaviť kvalitný káder, ktorý by zodpovedal finančným možnostiam Prešovského klubu. A v Tatrane opäť menia hráčov a dúfajú, že konečne našli tých pravých. V bráne nakoniec nenastala žiadna zásadná zmena. Budú ju strážiť dvaja Jakubovia z Česka. Divišovi bude kryť chrbát Plánička, hoci ten už bol jednou nohou na odchode. Na pravej strane je jednotkou skúsený Kolbas. Stred obrany vystužili Štetinom a k nemu sú už skúsení odchovanci Piter-Bučko a Krajník alebo univerzálny Lipták. Naľavo budú hrať dvaja Česi. Krob pomáha mužstvu výrazne aj zahrávaním štandardných situácií a Heidenreich je jeho alternatívou. Na svoju šancu budú čakať aj ďalší mladíci ako nepríklad P. Jacko či Ivanko-Macej. V strede poľa sa toho zatiaľ veľa nezmenilo. Veľa bude záležať na kapitánovi P. Petrášovi. A popri novom Zošákovi sú tam iba staré mená Papaj, Macko, Katona, Adam. Je tu predpoklad, že Prešov do stredu poľa niekoho ešte na poslednú chvíľu angažuje. Neplodný útok by chceli v Prešove oživiť Střihavkom a Beglaryanom. Šancu dostanú určite aj talentovaní Guba s Dolným.

Aká bude jar?
Veľa naznačia prvé dva domáce zápasy s Košicami a Trenčínom. Zisk plného počtu bodov by Prešov mohol dostať do výraznej psychickej pohody, ktorú by mohol využiť na odpútanie sa od svojich súperov v hre o záchranu. Keby sa mu to nepodarilo, musel by dúfať, že zvládne kombináciu zápasov v posledných piatich kolách, keď by išlo už naozaj do tuhého. Z herného hľadiska musia Prešovčania dávať viac gólov, pretože menej sa už asi ani nedá dať. Prešov bude pokračovať s prebudovaním kádra a zároveň myslieť na záchranu, aby nepokračoval s prestavbou o súťaž nižšie.

FK DAC 1904 Dunajská Streda

Bilancia po jeseni: 12. miesto, 12 bodov


Aká bola jeseň?
Na Žitnom ostrove tradične skladajú káder na poslednú chvíľu. Miestni majitelia sa radi hrajú aj na trénerov a tak ani neprekvapilo, že Štefan Horný si zachoval tvár a radšej sám rezignoval na funkciu trénera po 4.kole. Mužstvo najprv dočasne a ako sa ukázalo až dodnes prebral Krisztián Németh. Nemal to ľahké a prvá pozitívna správa prišla až v 8.kole, keď Dunajskostredčania prvýkrát v sezóne bodovali a to hneď víťazstvom v Prešove 2:0. Prvých 7 kôl boli teda bez bodu a vyrovnali tak negatívny rekord Interu Bratislava. Ešte väčší šok prišiel vzápätí vďaka víťazstvu nad Slovanom 1:0. Neskôr ešte vyhrali doma aj nad Žilinou a Trenčínom.

Stalo sa v zime
O tom čo sa dialo v tomto klube v zime, by sa dala kniha napísať. Najprv sa iba šepkalo o nevyplatených peniazoch pre hráčov. Potom si dvaja kluboví akcionári prehadzovali cez médiá, kto čo nezaplatil, pričom toto Kocúrkovo trvá dodnes. Pre hráčov bolo vykúpením, keď z klubu mohli odísť. Pričom hlavne odchody P. Kováča, I. Oberta, Struhára, Čoriča či kapitána Híleka zabolia. Že príprava začala o dva týždne neskôr nikoho prakticky ani nezaujímalo. Posily sa ešte stále zháňajú, hoci sa už liga mala podľa pôvodného plánu hrať. Realizačný tím posilnil bývalý reprezentant Július Šimon.

Hráčsky káder

Ten sa bude v Dunajskej Strede formovať ešte celú jar. Prestupový termín síce dnes končí, ale iba pre profesionálov a v tomto klube sa vždy ešte posilňujú aj hráčmi so štatútom amatéra. Skutočne ja ťažké odhadovať jeho silu a treba veriť, že na prvý zápas sa ich aspoň 11 zíde. V bráne skúseného P. Kováča nahradí taktiež skúsený Čech Kučera. Dvojkou je tradične D. Kiss. V obrane bude musieť hrať nový kapitán Marcin a tiež Čech Laštovka. Ak sa papierovo dotiahnu aj Nikolič či R. Diviš tak aj oni dvaja si zahrajú v obrane. V strede poľa dostane väčší priestor odchovanec Lénárth a tiež sa bude tréner Németh spoliehať na Čechov Kabeleho, Matůša a novú posilu Hantáka. Zvyšok sa ešte bude musieť nejako zohnať. V útoku majú aspoň Delargeho a získali na hosťovanie Kordiča zo Slovana. Navyše zranení sú a nebudú minimálne na začiatok jari použiteľný Z. Németh, C. Králik, Boya, Adiaba. Medzery budú plátať hráči béčka, ktoré je predposledné v 4.lige. V príprave hrali aj hráči, ktorých môžu angažovať a niekto zo zoznamu Kotto, Doha, Hözl, Brezničan, Copa, Janek, Urbánek, Ganugrava sa zrejme aj v lige objaví.

Aká bude jar?
Tak v prípade Dunajskej Stredy určite zaujímavá a budeme zrejme vidieť prekvapenia spoločne s výbuchmi, tak ako na jeseň. Niečo také zrejme príde už v prvom zápase v Bratislave so Slovanom. DAC prehral cez víkend u treťoligistu z Nových Zámkov 1:0 a preto môže byť rád, že prvé jarné kolo odložili, pretože by hral v zápase s predposledným Prešovom o záchranu. Preto prvé štyri zápasy, proti prvým štyrom mužstvám tabuľky, môžu poslúžiť ako dobrá príprava na dohrávku s Prešovom. Po tomto zápase budú zrejme na Žitnom ostrove vedieť či záchrana je reálna. Pretože spoliehať sa na posledné tri kolá, keď nastúpia proti minuloročným medailistom, by bolo samovraždou.

Percentuálny odhad na zostupujúceho

MFK Košice 15 %
1. FC Tatran Prešov20 %
FK DAC 1904 Dunajská Streda 60 %
Iné mužstvo 5 %


Dunajská Streda je kandidát číslo 1 na zostup z Corgoň ligy. Mužstvo nemajú zložené, akcionári sa hádajú, fanúšikovia zápasy bojkotujú... Navyše tu zrejme ani nie je snaha mužstvo zachrániť. Dokonca niektorí si myslia, že iba zostup klubu pomôže, aby sa uzdravil. To na východe Slovenska nechcú o druhej lige ani počuť. Košice majú navyše 6-bodový náskok na mužstvá za sebou a Prešov veľké odhodlanie konečne niečo s mužstvom urobiť. Dunajskej Strede pomôže iba asi, keď niekto totálne pobabre jarnú časť súťaže. Nejaké iné mužstvo okrem tejto trojice síce môže mať zlú sériu zápasov, ktorá ho opticky dostane do hry o záchranu, ale nebude to nič vážne, čo by ho priamo ohrozilo.

Kto podľa vás dostane do rúk Čierneho Petra na konci sezóny? Bude to niekto z tejto trojice? Alebo niekto výrazne ešte negatívne prekvapí? Svoj názor vyjadrite v diskusií!