Main Content

Chelsea je v najväčšej kríze za uplynulé roky: Mal by sa Potter báť o miesto?

nedeľa, 13. november 2022 10:05 | Autor: Jakub Vaverka

Graham Potter
Graham Potter | zdroj: TASR

Chelsea prehrala v rozmedzí dvoch sobôt hneď trikrát. Na niečo také Modrí nie sú zvyknutí. A čo je horšie, tento londýnsky veľkoklub hrá bez energie a zápalu.

Minulotýždňová prehra v derby s Arsenalom (0:1) a pohárová porážka s Manchestrom City (0:2), predznamenávali, že Chelsea na tom pred zápasom v Newcastli nie je najlepšie. Obavy sa potvrdili, Modrí boli na severe Anglicka bez duše, prehrali 0:1, pričom mohli aj vyšším rozdielom. 

Víťazovi Ligy majstrov z roku 2021 sa vzdialila TOP 4, pričom o titule už nikto triezvy v modrej časti Londýna nehovorí. Chelsea chýba systém, hráčom by sa akoby nechcelo, v hre nie je nasadenie. Faktom je, že kouč Graham Potter naskočil do rozbehnutého ročníka, keď nahradil nečakane odvolaného Thomasa Tuchela. Najprv CFC bodovali a vyhrávali, následne ich ale efektivita opustila. Treba brať do úvahy vysoký počet zranených, medzi ktorými sú mená ako Kanté, James, Chilwell či Fofana. 

To ale neospravedlňuje spôsob, akým sa Chelsea prezentuje. Na londýnskeho giganta sa naozaj nedá pozerať. Potter potrebuje čas, ktorý na Stamford Bridge tréneri zväčša nemajú. Ale treba si uvedomiť, že majiteľom už nie je Roman Abramovič, ale Američania okolo Todda Boehlyho. Boehly si Pottera vybral. Vie, že úspech sa buduje postupne, a že jeho súčasťou sú prehry. Preto, aj keď britské médiá už začínajú špekulovať, že menovec známeho čarodejníka čoskoro dostane výpoveď, realita je iná.

Graham Potter má dôveru vedenia. V Brightone vytvoril skvelo fungujúce mužstvo, ktoré hralo jeden z najlepších futbalov v celej Premier League. Neexistuje dôvod, prečo by sa mu to skôr alebo neskôr nemalo podariť aj na Stamford Bridge. Teraz prichádza mesačná prestávka spôsobená MS v Katare. Potter dostane priestor, ktorý tak veľmi potrebuje. Aj keď je súčasná Chelsea vyslovene tragická, dá sa predpokladať, že je to skôr dočasný stav, než trend, ktorý by bol dlhodobejšieho charakteru.