Main Content

Bývalý šéf FIFA Blatter tvrdí, že udelenie MS Kataru sú chyba: Môžu za to Francúzi?

streda, 9. november 2022 08:21 | Autor: TASR

Sepp Blatter
Sepp Blatter | zdroj: © TASR

Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter pripustil, že voľba Kataru za usporiadateľa MS 2022 bola chyba. Rozhodnutie v prospech emirátu, ktoré bolo prijaté v jeho funkčnom období, údajne zariadil vtedajší prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho.

O dejisku tohtoročných MS rozhodol výkonný výbor FIFA ešte v roku 2010. Kataru konkurovali USA, ktoré získali iba osem z 22 hlasov. Blatter bol podľa vlastných slov za organizáciu podujatia v Spojených štátoch. "Rozhodlo sa o tom počas môjho funkčného obdobia a tým pádom nesiem časť zodpovednosti aj ja," uviedol Blatter pre AFP.

Švajčiar obvinil Platiniho, že ovplyvnil hlasovanie na podnet vtedajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Samotný Platini však toto tvrdenie poprel. "Prezident Sarkozy ma nikdy nepožiadal, aby som hlasoval za niektorú z krajín. Mal som však dojem, že podporuje Katar," uviedol Francúz.

Blížiace sa majstrovstvá sveta (20. novembra-18. decembra) sa konajú prvýkrát v závere kalendárneho roka a premiérovo na Blízkom východe. Pochybnosti ich sprevádzajú už od roku 2010. Po hlasovaní sa vtedy objavili špekulácie o korupcii.

Blatter i Platini museli odstúpiť zo svojich funkcií v decembri 2015 pre podozrenie z nezákonného prevodu dvoch miliónov švajčiarskych frankov na účet francúzskeho kapitána majstrov Európy z roku 1984. Švajčiarsky súd ich v júli oboch oslobodil spod obvinenia z podvodu.