Main Content

Mrazivé dôkazy o smrti Mareka Svatoša: Na šieste výročie prehovorila manželka Diana

piatok, 4. november 2022 17:19 | Autor: Róbert Kalnický

Marek Svatoš
Marek Svatoš | zdroj: TASR

Dnes je to presne 6 rokov od úmrtia slovenského hokejistu Mareka Svatoša. Šikovný a rýchlonohý pravák si vzal život 4. novembra 2016. Hoci na internete figuruje informácia, že Marek opustil svet o deň neskôr, jedná sa o nepravdivú správu. Prezradila to jeho manželka Diana v rozhovore pre TSN.

Práve pri šiestom výročí Svatošovho úmrtia vyplávali na povrch šokujúce a smutné informácie. V oficiálnej správe znelo, že v tele niekdajšieho reprezentanta sa našli látky ako kodeín, morfín a lieky proti depresii. Bližšie detaily prezradila Diana v rozhovore. Podľa jej slov za manželovu smrť môže najmä poltucet otrasov mozgu, ktoré sprevádzali jeho hokejovú kariéru: „Potom, čo mal otras mozgu, niekoľkokrát povedal, že svetlá zhasli. Počula som to toľkokrát, že mi táto veta ostala navždy v pamäti."

Pár dní po Svatošovej smrti darovala Diana jeho mozog vedcom. Po pár dňoch dostala správu, v ktorej stálo, že Marek trpel ochorením CTE (chronická traumatická encefalopatia). Jedná sa o degeneratívne ochorenie mozgu, ktoré má štyri fázy. Svatoš sa nachádzal aktuálne v druhej. „Hoci sa štádium 2 považuje za miernu formu CTE, často sa vyznačuje výraznými zmenami nálady, správania a niekedy aj stratou pamäti. Pán Svatoš trpel ťažkou depresiou a stratou pamäti, ktorá začala vo veku 25 rokov a časom sa zhoršovala,“ uviedla neuropatologička Bostonskej univerzity Dr. Ann McKeeová v e-maile pre TSN.

Podľa vedcov sa ochorenie u slovenského útočník nevyvinulo len ako dôsledok otrasov mozgov, ale aj viacerých nárazov do oblasti hlavy, ktoré sa javili ako "nevinné". Diagnostikovať sa toto ochorenie dá len po smrti. Práve objavenie tejto poruchy pomohlo Diane pochopiť niektoré fragmenty zo života jej manžela.

„Stávalo sa bežne, že niečo zabudol urobiť. Napríklad, stávalo sa, že zabudol vyniesť odpadky. Pamätám si však rozhovory, pri ktorých sa o päť sekúnd neskôr vrátil a povedal: ‚O čom sme sa rozprávali?‘  Stávalo sa to aj viackrát za sebou. Hraničilo to s extrémom," pokračovala vo svojej spovedi. V rovnakom čase, keď sa Svatoš pohyboval v symptómoch spojených s opakovanou mozgovou traumou, si vytvoril závislosť na oxykodóne, ktorý mu podávali tímové aj nezávislí lekári, aby mu pomohli zotaviť sa zo série zranení, povedala jeho manželka.

„Vypestoval si závislosť. Mal otrasy mozgu a všetka bolesť a všetko okolo vytvorili nepredstaviteľnú situáciu, v ktorej sa ocitol," zneli úprimné slová. Navyše, Diana priznala, že pár mesiacov pred smrťou sa jej Marek priznal, že vyskúšal heroín na utíšenie bolesti. Trikrát sa pokúšal ísť na liečenie, aby prerušil svoju závislosť, avšak ani to sa mu nepodarilo. „Nerozhodol sa to urobiť kvôli tomu, aby ublížil sebe či svojej rodine. Potreboval len utiecť z reality. Ľudia potrebujú poznať celý jeho príbeh. Jedným z hlavných dôvodov, prečo ho chcem teraz povedať je, že chcem pomôcť iným rodinám NHL," pokračuje Diana.

„Hovorím to z lásky, ale liga môže urobiť viac pre hráčov počas a po kariére. Keď chlapci chodia na liečenia, liga môže sledovať ich a ich manželky, aby videli, ako sa veci majú. A stále sa môžu snažiť robiť lepšiu prácu a pomáhať hráčom. Je potrebné byť pripravený na to, čo sa stane po ich hokejovej kariére. Títo chlapci trénujú celý život, aby sa stali profesionálnymi hokejistami, následne sa to skončí a potom oni, ale aj ich rodiny začnú mať problémy. Úprimne povedané, veľmi dobre viem, aký veľký problém to je. Keby sa o to NHL viac zaujímala, bol by to určite veľký krok vpred," zakončila Diana svoje rozprávanie.