Main Content

AC Miláno si zahrá v play-off Ligy majstrov. Fantastický Olivier Giroud s 2 gólmi a 2 asistenciami

štvrtok, 3. november 2022 08:09 | Autor: TASR

Giroud
Giroud | zdroj: YouTube

Futbalisti AC Miláno vyhrali v stredajšom zápase E-skupiny Ligy majstrov nad Salzburgom 4:0 a zaistili si tak postup do osemfinále. Ich súper skončil na treťom mieste a čaká ho baráž o play off Európskej ligy.

Na San Sire skóroval ako prvý francúzsky útočník Olivier Giroud, ktorý sa presadil v 14. minúte. Ten istý hráč asistoval hneď po prestávke pri druhom góle Radeho Kruniča a o desať minút pridal ďalší presný zásah. V nadstavenom čase upravil na konečných 4:0 Junior Messias. Tímy delil pred stredajším stretnutím jeden bod, pričom domácim stačila na postup remíza. Ich súper si zahrá baráž o osemfinále Európskej ligy, keďže duel medzi Chelsea a Dinamom Záhreb sa skončil triumfom 2:1 v prospech domácich. Miláno sa prebojovalo do vyraďovacej fázy prvýkrát po deviatich rokoch.

Účasť v EL si zaistil i Juventus Turín napriek tomu, že Parížu Saint-Germain podľahol 1:2. Francúzsky majster mal už istý postup a na diaľku zvádzal súboj celkový triumf v H-skupine. Druhá Benfica Lisabon vyhrala na pôde Maccabi Haifa vysoko 6:1 a ukončila tak pôsobenie svojho súpera v tomto ročníku európskych súťaží. Benfica i PSG skončili so 14 bodmi a zhodným skóre 16:7 i vzájomnými zápasmi (1:1, 1:1), no portugalský tím dal o tri góly viac na súperových ihriskách a preto vyhral skupinu.

V záverečnom 6. kole skupinovej fázy si otvorili strelecký účet futbalisti Kodane, ktorí remizovali s Borussiou Dortmund 1:1. O ich jediný gól v rozhodnutej G-skupine sa v 41. minúte postaral 19-ročný Hakon Arnar Haraldsson. Za domácich odohral celý zápas aj Slovák Denis Vavro a dostal žltú kartu za podkopnutie. V druhom zápase vyhral istý postupujúci Manchester City nad Sevillou 3:1. V kádri domácich chýbal hviezdny Erling Haaland. Z "géčka" ide ďalej okrem "Citizens" aj Borussia, španielsky zástupca si zahrá o vyraďovaciu fázu EL.

V F-skupine vybojoval postup RB Lipsko, keď zdolal v priamom súboji o druhé miesto Šachtar Doneck jednoznačne 4:0. Bundesligista išiel do rozhodujúceho duelu s trojbodovým náskokom pred Doneckom a na postup mu stačila aj remíza. Nemecký tím však vo Varšave, prechodom domove ukrajinského celku, nenechal nič na náhodu a od úvodu tlačil. Hostia skórovali už v 10. minúte zásluhou Christophera Nkunkua a v prvom polčase nedovolili súperovi ani jednu strelu na bránku. Päť minút po zmene strán pridal druhý gól Andre Silva a v priebehu 62. a 68. minúty definitívne rozhodli o postupe Dominik Szoboszlai a vlastenec Valerija Bondara. Lipsko však môže mrzieť zranenie útočníka Tima Wernera, ktorý opustil ihrisko už v 19. minúte.

V druhom zápase Real Madrid rozstrieľal Celtic 5:1. Lipsko mohlo v prípade zaváhania Realu postúpiť z prvého miesta, no Madridčania si pred vlastnými divákmi schuti zastrieľali a posledný Celtic zdolali jasne 5:1. V prvom polčase odpískal rozhodca tri penalty, Luka Modrič a Rodrygo svoje premenili, no Josip Juranovič nevyužil šancu znížiť na 1:2. V druhom dejstve pridali ďalšie góly Marco Asensio, Vinicius Junior a Federico Valverde. V závere ešte skorigoval výsledok Jota. Real vyhral skupinu s 13 bodmi, Lipsko má o jeden menej, do vyraďovacej fázy Európskej ligy ide Doneck.

 

6. kolo skupinovej fázy - sumáre:

E-skupina:

AC Miláno - FC Red Bull Salzburg 4:0 (1:0)

Gól: 14. a 57. Giroud, 46. Krunič, 90.+.1 Messias. rozhodoval: Lahoz (Šp.)

 

Chelsea Londýn - Dinamo Záhreb 2:1 (2:1)

Góly: 18. Sterling, 30. Zakaria - 7. Petkovič. rozhodoval: Letexier (Fr.)

 

G-skupina

FC Kodaň - Borussia Dortmund 1:1 (1:1)

Góly: 41. Haraldsson - 23. Hazard. rozhodoval: Aghajev (Azer.)

/D. Vavro (Kodaň) odohral celý zápas/

 

Manchester City - FC Sevilla 3:1 (0:1)

Góly: 52. Lewis, 73. Alvarez, 83. Mahrez - 31. Mir, rozhodoval: Grinfeld (Izr.)

 

H-skupina:

Juventus Turín - Paríž St. Germain 1:2 (1:1)

Góly: 39. Bonucci - 13. Mbappe, 69. Mendes. rozhodoval: Del Cerro Grande (Šp.)

 

Maccabi Haifa - Benfica Lisabon 1:6 (1:1)

Góly: 26. Chery (z 11 m) - 20. Ramos, 59. Musa, 69. Grimaldo, 73. Silva, 88. Araujo, 90.+2. Mario . rozhodoval: Taylor (Ang.)