Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Kam smerujú Jazdci a Kanonieri?

pondelok, 20. február 2012 14:46 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Kam smerujú Jazdci a Kanonieri?
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Kam smerujú Jazdci a Kanonieri? | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Že vraj kanonieri

Pamätáte si kto bol v prvej polovici minulého desaťročia právom považovaný za vzorový klub? Tí, čo si spomenuli na Arsenal Londýn majú pravdu. Každý obdivoval ich futbal, ich výchovu hráčov, ich skvelý scouting a proste všetko čo mali hlavne vďaka Arsenovi Wengerovi. Toto všetko už patrí iba minulosti, hoci súčasnosť mala byť iná. Chýbala už iba ušatá trofej a práve po neúspešnom finále v roku 2006 sa mužstvo, čo vyhrávalo trofeje definitívne rozpadlo. Klub sa presťahoval na nový štadión a s novými hráčmi mal byť ešte úspešnejší. Ale Arsenal nič odvtedy nevyhral. Už takmer 7 rokov čaká na nejakú hoc aj maličkú trofej a tento rok sa určite opäť nedočká. Stále síce patrí k špičke, ale pre poháre jeho najlepší prestupujú inam. A v stredu aj poslední rojkovia dostali odpoveď. Arsenal utrpel najväčšiu prehru v LM. Každý fanúšik si spomenie na zostavu Arsenalu spred 10 rokov, ale určite má problém s tou terajšou. Detailný pohľad na ňu nám hovorí, že v bráne je Nechytil, v obrane hrajú sprava Deraví Neubránilovia, zálohu ani nenájdete, pretože neexistuje a v útoku si to museli bez lopty odbehať Van Persie s Henrym. Ale nebuďme iba kritický, jeden nemenovaný český, naozaj ale veľmi malý Mozart, dokázal svojimi stratami lôpt produkovať útoky pre súpera a z nich aj góly. Čiže prácu si urobil, hoc súperovi. Inak odkedy je tento virtuóz v Arsenale (leto 2006), nemal ten ani jednu dobrú sezónu, ale to bude zrejme iba náhoda...

Kam cválajú jazdci?

Najúspešnejšie mužstvo sveta z pohľadu množstva získaných trofejí, škótsky gigant Glasgow Rangers, má obrovský problém. V jeho vitríne je síce 114 pohárov, ale jeden pohár majú jazdci vyše desaťročie poriadne deravý. A ako sa ukázalo už cezeň prepadlo viac peňazí, ako bolo únosné. Reálne hroziaci bankrot zažehnali iba požiadaním súdu o nútenú správu. Vďaka tomu im odrátali 10 bodov a nebudú môcť získavať hráčov, naopak budú musieť predať aj zvyšok hráčov, ktorí vedia ako tak kopnúť do lopty. Ďalší titul do bohatej zbierky teda určite nepridajú a budú radi, ak si udržia druhé miesto a ním účasť v predkole Ligy Majstrov. To im bude ale asi aj tak na nič platné, pretože škótske kluby v poslednej dobe vypadnú skôr ako sa skutočne začne hrať. A práve tieto neúspechy mali, majú a budú mať ešte veľký vplyv na celý škótsky futbal. Na peniaze z milionárskej súťaže už iba spomínajú a dve miesta do kvalifikácie LM dostali nadlho naposledy. Dlhy Rangers síce nevyzerali hrozivo, ale aj Škóti potrebujú naplniť štátnu kasu a tak si zrazu daňováci spomenuli, kde ich majú dlhoročne odložené. Ale aj Škóti si uvedomujú, že jazdcov budú musieť nechať cválať ďalej, hoci v najbližšej dobe v úspornom režime, bez poriadneho krmiva pre kone. V opačnom prípade by tretina krajiny vyšla do ulíc s fakľami v rukách. Pretože Rangers fandia protestanti a tí majú protest v krvi. Pritom dlhy sú oproti susedom z Anglicka priam smiešne, iba nejakých 50 miliónov libier... no nekúpte za to Torresa.

Zhrnutie v zhrnutí

Neuveriteľné vec sa stala v Španielsku, Messi si spomenul ako sa hrá futbal a dal 4 góly. Jeho Barcelone to však zatiaľ platné ako mŕtvemu kabát, pretože 4 góly dal poľahky aj Real Madrid. V Anglicku sa hrali iba pohárové súťaže, kde potešil aj nás Martin Škrtel gólom. V Taliansku sa pomaly, ale isto utrhli AC Miláno s Juventusom Turín. Preto je najvyrovnanejší súboj o titul v Nemecku, kde z vedúcej štvorice zaváhal iba Bayern Mníchov k čomu pomohol aj debutujúci Karim Guédé. Vo Francúzsku sa stretli priamo v súboji o titul peniaze verzus koncepcia a remízou sa nič nerozhodlo.
 

Odporúčané články