Main Content

PRED SEZÓNOU: Vlani sa prepočítali, tentokrát chcú ísť hore. Poučili sa vo Vegas z predošlých chýb?

piatok, 2. september 2022 12:00 | Autor: Róbert Kalnický

Vegas Golden Knights
Vegas Golden Knights | zdroj: TASR

V sérii článkov si predstavíme všetkých 32 tímov kanadsko-americkej NHL pred novou sezónou. Pôjdeme pekne zo samotného dna celej profiligy. Na 17. mieste sa v uplynulom ročníku umiestnilo Vegas Golden Knights, preto si ho dnes priblížime ako ďalšie.

ROČNÍK 2021/2022:

Tím - Výhry - Prehry so ziskom bodu - Prehry - Skóre - Body

Vegas Golden Knights - 43 - 8 - 31 - 266:248 - 94

Vlaňajší ročník bol pre Vegas sklamaním. Vôbec po prvý raz v histórii organizácie sa tento celok z Nevady nedokázal prebojovať do play-off. Mnoho ľudí obviňovalo Zlatých rytierov z práce s platovým stropom a prestupmi hráčov. Pravdou však je, že vedenie Golden Knights nerobil nič, čo by im regule súťaže nedovoľovali. Napriek tomu sa však tím, ktorý bol nabitý hviezdami, do vyraďovacích bojov nepozrel. Z dôvodu neúspechu museli byť vyvodené dôsledky. Tie sa dotkli aj trénerského zloženia, keď Petea DeBoera strieda Bruce Cassidy.

ODCHODY:

Dylan Ferguson - Toronto Maple Leafs

Mattias Janmark - Edmonton Oilers

Ben Jones - Calgary Flames

Jack Dugan - New Jersey Devils

Yevgeni Dadonov - Montreal Canadiens

Max Pacioretty - Carolina Hurricanes

Dylan Coghlan - Carolina Hurricanes

Odchodov je v podstate dosť. Treba však povedať, že napriek veľkým problémom s platovým stropom, budú Vegas silní aj v novom ročníku. Najväčšími stratami sú určite odchody tandemu Pacioretty a Coghlan. Pacioretty dlhodobo patril medzi opory, Coghlan sa zas postupne prepracoval hierarchiou na pozíciu stabilného obrancu TOP 6. Nesmieme opomenúť ani presun Yevgeniho Dadonova, ktorý je tento raz už aj potvrdený. Absentovať bude aj Mattias Janmark, no ten plnil funkcie len v bottox six.

PRÍCHODY:

 Adin Hill - San Jose Sharks

Phil Kessel - Arizona Coyotes

Spenecer Foo - Kunlun Red Star

Sakari Manninen - Salavat Ufa

Shea Weber - Montreal Canadiens

Sheldon Rempal - Vancouver Canucks

Michael Hutchinson - Toronto Maple Leafs

Ako sme tvrdili už v predošlých odstavcoch, Zlatých rytierov trápi najmä platový strop. Pri pohľade na posily však tomu nič nenasvedčuje. Rozšírenie konkurencie v bránkovisku v podobe Adina Hilla je výborný krok, angažovanie Phila Kessela ešte lepší. Tajným tromfom môže byť Sakari Manninen, ktorý v Európe dokazoval, že môže byť veľmi produktívny aj napriek tomu, že je nižšieho vzrastu. Zaujal nás aj Shea Weber, ktorý však je dlhodobo na LTIR listine a jeho kariéra je už možno na konci.

Mark Stone
Mark Stone | zdroj: TASR

PREDPOKLADANÁ ZOSTAVA:

Brána:

Logan Thompson - Laurent Brossoit

Obrana:

Nicolas Hague - Alex Pietrangelo

Brayden McNabb - Shea Theodore

Alec Martinez - Zach Whitecloud

Útok:

Chandler Stephenson - Jack Eichel - Mark Stone

Jonathan Marchessault - William Karlsson - Reilly Smith

Nolan Patrick - Nicolas Roy - Phil Kessel

Will Carrier - Brett Howden - Keegan Kolesar

PREDIKCIA UMIESTNENIA:

Hoci tím je na papieri pred štartom ročníka slabší ako vlani, Zlatých rytierov vidíme určite vysoko. Minuloročný nezdar bude zabudnutý, pretože Golden Knights budú opäť miešať kartami. Najväčšou slabinou sa momentálne javí post brankára, z ktorého vypadol Robin Lehner. Logan Thompson však bude pravdepodobne jednotkou a pokiaľ sa dokáže uchytiť, bude to pre celok z Nevady výborná sezóna. Dobre fungujúca defenzíva podporená kvalitným útokom by mala zaručiť to, že Vegas budú patriť k širšej špičke súťaže. Náš tip na umiestnenie je 10. miesto, avšak nikde nevylučujeme, že Zlatých rytierov uvidíme v tabuľke ešte vyššie. Play-off im však tento raz neujde. Naopak, pokiaľ si všetko sadne ako má, môže sa stať, že VGK budú bojovať aj o Prezidentskú trofej.