Main Content

OFICIÁLNE: FA podporí snahu o včasné diagnostikovanie poškodenia mozgu

štvrtok, 28. júl 2022 07:46 | Autor: TASR

Wembley Stadium
Wembley Stadium | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto google.com

 Anglická futbalová asociácia (FA) podporí pokusy vedcov včasne diagnostikovať chronickú traumatickú encefalopatiu (CTE). Viaceré štúdie dokazujú, že protagonisti kontaktných športov trpia poškodením mozgu častejšie.

Vedci z oxfordskej univerzity zistili, že športovci v kontaktných odvetviach majú 68-krát väčšiu šancu na vyvinutie ochorenia ako športujúci v ostatných sférach. Podľa štúdie FIELD z roku 2019, profesionálni futbalisti zomierajú na neurodegeneratívne ochorenia až štyrikrát časteujšie ako bežná populácia v rovnakom veku.

Medzinárodný tím expertov vydal v utorok výzvu na posilnenie prevencie voči nárazom do hlavy pri športoch, predovšetkým u detí. FA oznámila možné zrušenie hlavičkovania vo vybraných mládežníckych súťažiach.

"Vieme potvrdiť, že opätovné nárazy do hlavy dokážu vyvolať príznaky ochorenia, preto ich chceme vo futbale eliminovať čo najviac. Súhlasíme so zavádzaním nových opatrení. V budúcej sezóne prinesieme nové vzdelávacie programy, ktoré profesionálne súťaže poskytnú všetkým hráčom," píše sa v stanovisku Anglickej futbalovej asociácie, ktoré cituje DPA.

Chronickú traumatickú encefalopatiu dokážu lekári diagnostikovať len po vykonaní pitvy. Vedci sú však na dobrej ceste v oblasti biomarkerov, ktoré odhalia ochorenie ešte počas pacientovho života. FA zdôrazňuje: "Podporujeme snahu lepšie porozumieť ochoreniu. Rovnako podporujeme cestu biomarkerov, ktoré dokážu diagnostikovať CTE ešte počas života človeka. Nezameriavame sa len na futbal, chceli by sme vedcom pomôcť všeobecne."