Main Content

Patrí medzi TOP 3 sveta. Naturálny kulturista Jakub Jankovič: Snažil som sa užiť si každý moment

utorok, 26. júl 2022 10:14 | Autor: Jakub Vaverka

Jakub Jankovič
Jakub Jankovič | zdroj: Archív Jakub Jankovič, IG

Slovenský reprezentant v naturálnej kulturistike Jakub Jankovič sa na nedávnych majstrovstvách sveta umiestnil na fantastickom treťom mieste. V našich končinách patrí medzi priekopníkov odvetvia, ktoré by si zaslúžilo viac pozornosti, ako sa mu dostáva.

Nie je to tak dávno, čo sme sa s Jakubom Jankovičom rozprávali o zisku titulu majstra Slovenska v naturálnej kulturistike. Celé interview vám prikladáme nižšie. 

Odvtedy Jakub zaznamenal ďalšie dva úspechy. Najprv 28. mája v Bratislave vyhral medzinárodný európsky pohár pod hlavičkou Elite Tour. „Vedel som, že konkurencia bude ešte väčšia ako na majstrovstvách Slovenska, ale veril som si. Vedel som, že mám formu ešte lepšiu ako predtým. Chcel som si to najmä užiť. Sústredil som sa na kvalitu pózovania, nechýbal mi úsmev a mentálne som bol nastavený na úspech."

Doterajší vrchol jeho kariéry prišiel približne o mesiac neskôr, 25. júna 2022 na INBA majstrovstvách sveta v naturálnej kulturistike, ktoré hostilo talianske mesto Florencia. „Po MSR a európskom pohári som mal ešte väčšiu chuť, toto mal byť vrchol mojej sezóny. Vedel som, že to nebude jednoduché, že ma čaká súboj s absolútnou svetovou špičkou. Snažil som sa urobiť všetko najlepšie, ako som vedel a užiť si každý jeden moment. Podpora reprezentačých kolegov a celková atmosféra boli úžasné."

 

 

Najprv sa Jakub dozvedel, že postupuje do užšieho výberu 5 najlepších. „Keď zaznelo moje štartové číslo, zhostilo sa ma nadšenie, uvedomil som si, že nebudem horší ako piaty, čo ma ešte viac namotivovalo." Napokon Jankovič obsadil na MS tretie miesto. A mohlo to byť ešte lepšie. „Od druhého miesta ma delili tri body, od titulu svetového šampióna deväť. Súperi skončili predo mnou zaslúžene, hodnotenia rozhodcov boli fér," pokorne uviedol. 

Martinčan súťaží v kategórii do 175 centimetrov, pričom je súčasťou SANK, Slovenskej asociácie naturálnej kulturistiky. SANK existuje od roku 2006 a združuje športovcov, oddiely kulturistiky, fitness a fitnescentrá na Slovensku. Pod tento orgán spadá aj Jakubov martinský klub ŠK Naturalka. „Chcel by som sa poďakovať Kataríne Tomášovej, ktorá vedie náš klub. Taktiež mojej rodine, priateľke Kristíne, osobnému trénerovi Matúšovi Ďudíkovi aj prezidentovi SANKu Viliamovi Rigovi či Extrem Gymu Strojár, kde som ako doma a vytvorili mi perfektné podmienky. Bez nich by som nebol tam, kde som." 

 

 

Jakub si momentálne dáva pauzu a postupnými krokmi prechádza do naberania objemu. V ostrej akcii by sme ho mali opäť vidieť v budúcom kalendárnom roku. Uplynulé úspechy sú preňho najlepším možným palivom do náročnej prípravy. Okrem slovenského a európskeho prvenstva korunovaných svetovým bronzom sa Jankovič stal na prvých dvoch súťažiach držiteľom ocenenia pre najlepšie prevedenie voľnej zostavy. To získava vždy iba jeden súťažiaci v kategórii naturálnej kulturistiky na danom podujatí.

„Som pyšný na to, čo som dokázal a pokračujem ďalej v tvrdej práci," dodáva skromný chalan, ktorý to má na prvý pohľad v hlave upratané vynikajúcim spôsobom. Práve vďaka ľuďom ako je Jakub je reálne, že budeme o naturálnej kulturistike počuť častejšie, ako tomu bolo doteraz.