Main Content

REBRÍČEK: Poradie ankety Futbalista roka 2011 podľa Sport7.sk

piatok, 10. február 2012 16:21 | Autor: Filip Chudý

REBRÍČEK: Poradie ankety Futbalista roka 2011 podľa Sport7.sk
REBRÍČEK: Poradie ankety Futbalista roka 2011 podľa Sport7.sk | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Od stredy je známa desiatka kandidátov na víťazstvo v ankete Futbalista roka 2011. Ide už o 19. ročník tradičnej ankety a iba ťažko predpokladať, že cenu Jána Popluhára zdvihne nad hlavu nový víťaz. Prinášame pohľad, ako by mohlo vyzerať konečné poradie.


Futbalový rok 2011 bol pre Slovensko futbalovo nenaplnený. Po úspešných reprezentačných rokoch 2009 a 2010 boli očakávania väčšie ako samotná realita. Na domácej scéne vyhral všetko Slovan Bratislava a ako jediný náš zástupca sa dokázal presadiť aj v Európe. A čo si málokto uvedomuje, tak najväčším prepadákom boli mládežnícke výbery do 17 a 19 rokov, ktoré nedokázali postúpiť ani len do druhej fázy kvalifikácie, čo sa nám stalo doteraz jediný raz a to reprezentácií U17 v roku 2004. Aspoňže U21 a ženy začali kvalifikáciu celkom sľubne.

Neúspech reprezentácie v kvalifikácií sa odrazil aj v počte hráčov, ktorí dostali aspoň jeden hlas. Konečné číslo 39 je výrazne vyššie, ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. Možno by pre budúcnosť nezaškodilo, hlasovať aspoň dvakrát v roku a potom hlasy sčítať. Pretože pri pohľade na finálnu desiatku a konečné umiestnenie tesne za ňou zistíme, že 3,4 hráči mali celkovo rok 2011 lepší, ako niektorí čo sa do desiatky dostali, lenže tým vyšiel lepšie záver roka a tak dostali viac hlasov, pretože práve vtedy boli v mysliach hlasujúcich. Prípadným novým systémom hlasovania by sa dosiahla oveľa väčšia objektívnosť celkových výsledkov.

  Ján Ďurica

Stopér Lokomotivu Moskva chýbal iba v dvoch reprezentačných zápasoch v roku 2011. Zápas v Rakúsku vynechal pre zranenie kolena a v Macedónsku nehral, pretože tréner Weiss dal príležitosť iným hráčom. Okrem problémov s kolenom musel nekompromisný stopér pauzovať aj pre zranenie päty. Ján Ďurica zaznamenal prvý gól celej sezóny ruskej ligy do siete Dinama Moskva (video). Svojmu klubu pomohol aj v pohárovej Európe, keď vyradili Spartak Trnava a neskôr obsadili aj 2. postupové miesto v L-skupine EL. V ruskej lige obsadil Lokomotiv po základnej časti 5.miesto a bude bojovať na jar o titul.



  Filip Hološko

Kmeňový hráč Besiktasu Istanbul na začiatku roku 2011 odišiel na hosťovanie do iného istanbulského tímu Büyüksehir Belediyespor. V tom čas bol zranený a zotavoval sa po zlomenine malíčkovej kosti na pravej nohe. V Belediyespore našiel streleckú formu a nastrieľal po zranení 5 gólov. Klub obsadil celkové 11. miesto v tureckej lige, ale dokázal sa prebojovať do finále tureckého pohára. V ňom Hološko nemohol nastúpiť, pretože súperom mu bol jeho kmeňový klub Besiktas Istanbul. Tam sa aj v lete vrátil a pomohol mu v ceste pohárovou Európou, keď Besiktas vyhral E-skupinu EL. V minulom roku chýbal reprezentácií iba v jednom zápase a dal iba jeden gól proti Dánsku.



  Marek Bakoš

Z úspešnej reprezentácie U20, ktorá štartovala na MS v SAE v roku 2003 sa zatiaľ ako jediný z útočníkov toho mužstva nedostal do reprezentačného áčka. Po Hološkovi, Šebovi a Halenárovi, ktorí svoj debut v najcennejšom drese absolvovali už pred pár rokmi, mal byť posledným do partie už v minulom roku, ale zápas s Bieloruskom SFZ zrušil. Rok 2011 bol pre Bakoša najúspešnejším v kariére. V prvej polovici sa tešil z historického prvého titulu pre Plzeň, aj keď strelecky českého majstra ťahali hlavne iní hráči. Na jeseň sa už začalo aj jemu strelecky dariť a vsietil viac gólov, ako v celej minulej sezóne. Aj vďaka tomu Plzeň úspešne účinkovala v LM. Boli to práve Bakošove góly do siete Borisova, čo posunuli Plzeň aj do jarných bojov EL.



  Tomáš Hubočan

Po MS 2010 stabilný člen reprezentácie nemal najlepší začiatok roka 2011. Zenit Petrohrad síce vyhral ruský superpohár, ale Hubočan si víťazstvo nemohol vychutnať na ihrisku pre zranenie chrbta. Postupne ale nachádzal opäť cestu do základnej zostavy ruského majstra. Jeho defenzívnu univerzálnosť využíval tréner Spalletti v plnej miere. Nakoniec sa najviac udomácnil opäť na poste stopéra, kde kariéru začínal. Zenitu Petrohrad to išlo na jeseň výborne aj jeho zásluhou. Vyhral základnú časť ruskej ligy a bude na jar útočiť na obhajobu titulu z najlepšej pozície. Úspešní boli aj na pohárovej scéne a dokázali postúpiť z 2.miesta G-skupiny do jarnej fázy LM. Tomáš Hubočan si zahral v každom zápase najprestížnejšej klubovej súťaže.



  Miroslav Karhan


Veľmi zaujímavý rok 2011 prežil aj trnavský lokálpatriot. V prvej polovici ho úplne odpísal tréner Mainzu Tuchel. To sa nedá povedať o trénerovi Weissovi, ktorý ho naopak podržal aj ťažkých časoch, za čo sa mu Karhan odvďačil víťazným gólom proti Andorre (video). Po letnom návrate do Trnavy ovládol kabínu Spartaka a pomohol jej hlavne psychicky. Aj vďaka tomu Trnava konečne po dlhých rokoch dôstojne reprezentovala náš futbal v pohárovej Európe a neskončila na štíte nejakého futbalového trpaslíka. V jesennej časti Corgoň ligy sa stal Karhan najlepším hráčom našej súťaže a tak hlavne on pomohol Trnave k priebežnému 3.miestu. V reprezentácií dosiahol hranicu rekordných 107 štartov a po neúspešnej kvalifikácií ME ukončil dlhoročnú reprezentačnú kariéru.



  Miroslav Stoch

Veľmi čudný rok zažil aj Miroslav Stoch. V prvej polici bojoval so svojím Fenerbahce Istanbul o titul tureckého majstra. Titul vybojovali až v poslednom kole na pôde Sivassporu víťazstvom 4:3. A nielen tento zápas sa v lete vyšetroval v najväčšej korupčnej afére v Turecku. Titul bol Fenerbahce odobratý a tým stratil aj miestenku do LM. V lete sa toho pre Stochovu kariéru udialo oveľa viac. Pred prípravným zápasom v Rakúsku ho polícia zastavila doma v Nitre na jeho žltom Ferrari a pri dychovej skúške mu namerali 1,1 promile alkoholu. Vzápätí ho tréner Weiss vyradil z kádra, ale Stoch sa doňho naspäť vrátil v ďalších zápasoch, aj keď vypadol zo základnej zostavy svojho klubu. Do nej sa dokázal prepracovať opätovne až koncom roka a aj vďaka tomu našiel skvelú formu.



  Vladimír Weiss ml.


Jeden z nováčikov v elitnej desiatke tejto ankety si teda vylepšil dve predchádzajúce 11.miesta. Kmeňový hráč Manchestru City strávil rok 2011 na dvoch hosťovaniach. Najprv pomohol Glasgowu Rangers k 54. titulu majstra Škótska a 27. zisku ligového pohára. V jeho finále proti Celticu prihrával na víťazný gól Jelavičovi. Jazdci si ho chceli udržať, ale Weiss ml. sa rozhodol, že si vyskúša kvalitnejšiu súťaž. A práve španielska Primera Division takou určite je. Z množstva ponúk si vybral tú od Espanyolu Barcelona  a podpísal s ním ročný kontrakt (video). Postupne sa prepracoval aj do základnej zostavy, kde hrával na konci roka už pravidelne. Hlavne v prvej polovici minulého roka ho obmedzovalo zranenie členka, pre ktoré vynechával aj reprezentačné zápasy.



  Juraj Kucka


Začiatkom roka 2011 Juraj Kucka prestúpil do FC Janov za 3,5 milióna eur. A Janovčania určite svoju investíciu ani v najmenšom neoľutovali. Skvelé výkony si všimli aj popredné kluby nielen na Apeninskom polostrove. Ale Seria A Kuckovi sadla a tak neváhal prijať ponuku Interu Miláno. Milánčania ho zatiaľ iba spoluvlastnia a keď vyplatia Janovu aj zvyšných 8 miliónov eur stane sa ich hráčom. Preto zatiaľ odvádza dobré služby pre súčasný klub, v čom ho trochu brzdili zdravotné problémy so stehenným svalom. V jeho drese strelil 2 góly a dokázal streliť aj svoj prvý reprezentačný gól. Trafil sa do siete Rakúska v augustovom prípravnom zápase.



  Martin Škrtel

Úspešný rok má za sebou náš najlepší obranca. Hoci sa jeho klubu FC Liverpool nedarilo v žiadnej súťaži v ktorej štartoval, on za to určite nemohol. V minulej sezóne zaznamenal úctyhodný výkon, keď nechýbal ani jednu minútu v anglickej Premier League. V tejto skvelej sérií by pokračoval nebyť zdravotných problémov s lýtkom. Jednu trofej predsa len Škrtel v roku 2011 získal. Narodil sa mu totiž syn Matteo a preto odletel od reprezentácie po prehre s Ruskom. Skvelú formu nášho stopéra si všimli všetci odborníci na Britských ostrovoch a zaraďujú ho medzi najlepších hráčov súťaže s potenciálom sa ešte zlepšovať. V jednej veci sa Škrtel určite zlepšil v roku 2011. Začal strieľať góly po štandardných situáciách, k čomu ho predurčuje jeho postava. To potvrdil aj v prvom zápase sezóny v ktorom nastúpil proti Boltonu.



  Marek Hamšík

 
Kapitán našej reprezentácie pokračoval aj v roku 2011 v stúpajúcej tendencií svojej kariéry. So svojím klubom SSC Neapol si vybojoval účasť v LM a práve Hamšík bol jedným zo strojcov tohto úspechu vďaka 11 gólom a 8 asistenciám. A iba pri účasti sa to neskončilo, pretože Neapol dokázal postúpiť zo skupiny smrti, keď nechal na svojom štíte aktuálne najlepší anglický tím Manchester City. Marek Hamšík k tomu dopomohol nielen výkonmi, ale aj 2 gólmi do siete Villarrealu. Ak si udrží nastavený štatistický smer z jesene, tak v tejto sezóne opäť vylepší svoje štatistiky. Tie si, ale už dlho nedokáže vylepšovať v reprezentácií čo je jeho jediné mínus. Marek Hamšík bol aj v roku 2011 stále viac spájaný s európskymi veľkoklubmi, ale Neapol zatiaľ odolával.



Čo rozhodlo o poradí?
Poradie sme sa snažili zostaviť podľa úspechov jednotlivých hráčov v roku 2011 a akí mali vplyv na hru svojich mužstiev. Dôraz sme kládli aj na úroveň súťaží, v ktorých hrali v roku 2011. V celkovom poradí rozhodli iba 3 body a podľa nás v prospech Hamšíka, pretože bol v klube úspešnejší v minulom roku, ako jeho jediný reálny súper Martin Škrtel.